qhash Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2010 (edytowane) Witam szanownych forumowiczów. Mam dziwny problem. złozyłem sobie taki zestaw - - Gigabyte MA770t-ES3 + AIIx4 630 BOX - 2x2GB DDR3 1333MHZ Geil CL9 - HD4350 grafika 64 bit (tyle żeby miała HDMI) - 4xHD103UJ - PSU Chieftec GPS-450AA-101A 450W Nie było płyty MA770t-UD3P, a na niej właśnie złożyłem już 3 kompy i nie było z nimi żadnego problemu, zresztą sam na podobnym pracuje. Pomyślałem, że ta ES3 jest bardzo podobna, więc też powinno być dobrze. Wszystko się ładnie odpaliło po złożeniu, POST przeszedł - puscilem MEMTEST 86 na calej pamieci - 0 bledów. Później zrobiłem sobie macierz Raid 10, zainstalowałem XP SP2, sterowniki, a następnie z automatycznych update'ów pociągnąłem 72 łatki, po ostatniej komp się wyłączył. Nie odpalałem go już potem, zawiozłem do kumpla, gdzie mieliśmy postawić aplikację. Komp się nie podniósł - "operating system error". ODpalilem konsole odzyskiwania, wrzucilem NTLDRa i NTDETECT, zrobilem fix boot i pomoglo - system wstal. Zainstalowaliśmy aplikacje, nawet się raz zrestartował w tym procesie. OK to wygladalo. Potem znienacka wyskoczyl bluescreen IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL. Pusciłem Orthosa - wywala się po kilkunastu sekundach piszać "hardware error". Nie ma żadnego loga. Klikałem w przeglądarce, znowu się powiesił, a następnie nie chciał wstać - ntldr error, po reboocie juz "os error". Coś mnie natchnęło i wymieniłem jakieś takie 2 dziwnie luźniejsze kabelki sata (porty najbardziej z "góry płyty) i ... system wstał bez problemu. Orthos dalej nie przechodzi, czasem dalej się wiesza. Czy ktoś ma jakiś pomysł? dodam, że wszystko się zaczęło od momentu aktualizacji XP'eka, ale w sumie komputer po aktualizacji wstał dopiero po transporcie, gdzie te cholerne durnie przemyślane kabelki SATA mogły się obluzować, więc nie mam 100% co jest przyczyną. BIOS na płycie F1, jest na stronie F3, ale niewiele wnosi. PLS HLP :/ Edytowane 31 Maja 2010 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2010 A przed postawieniem macierzy sprawdziłeś te dyski? Nagraj sobie na CD MHDD, przestaw tryb z RAID na IDE i podłączaj po kolei dyski do SATA 0 lub 1 (zależy jak opisany jest ten pierwszy) i sprawdzaj SMART (F8 jeśli dobrze pamiętam) i skan powierzchni (2xF4). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 (edytowane) Dzieki za sugestie, ale wychodzi na to, że MEMTEST nie za dobrze testuje pamięć. Po włożeniu innej kości niż te GEILe wszystko się ustabilizowało, dziwi mnie tylko, że ani jednego zwisu nie było przed wgraniem SP3... może coś zostało zmienione w zarządzaniu pamięcią? W sumie nie czytałem. Problem rozwiązany w każdym razie, można zamknąć. GEIL 1333MHz CL9 nie działa z Gigabyte'ami - ani MA770t-ES3 ani z UD3P - to taki jeszcze jeden wniosek. Edytowane 1 Czerwca 2010 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 Ewentualnie wystarczyło je ustawić - np podnosząc napięcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 Ewentualnie wystarczyło je ustawić - np podnosząc napięcie. Fakt, mogłem tak zrobić - tyle, że problem powrócił...za wczesniej napisałem "do zamknięcia". Pamięci to jedno, ale teraz zdarza się czasem reboot bez ostrzeżenia, bez BSODa, bardzo rzadko. Mam wątpliwości do do zasilacza/płyty głównej, bo raczej nie jest to grafika. Podczas testów Orthosa, nawet 5 godzinnych na pamięć i CPU nic się nie wywala, jeszcze dopalam dla pewności 2 x CPU Burn-in w tym samym czasie. Nie robiłem żadnego furmark'a. Może tym spróbuje też. Jakieś sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...