Skocz do zawartości
alCatraz

Portal 2

Rekomendowane odpowiedzi

•• Pierwsze oceny Portal 2 - jest kilka 10! | => Gamezilla.pl

• Eurogamer – 10/10
  • IGN – 9.5/10
  • Game Informer – 9.5/10
  • PC Gamer – 94%
  • VGD – 9/10
  • The Guardian – 5/5
  • Looki.de – 85%
  • Giant Bomb – 5/5
  • Shopto – Rewelacja!
  • NowGamer – 9.5/10
  • XG247 – 10/10
  • Videogamer – 10/10
  • Games Aktuell – 9.5/10
  • GamingXP – 91%
  • Official Xbox Magazine - 10/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie może czy już na półkach sklepowych jest gdzieś wersja PC? Empik/Saturn?

w Polsce podobno w piatek oficjalnie dostepne

widze ze recenzeci sie nie p*** ^^ dobra srednia. No ale wszystko na to wskazywalo ze gra bedzie hiciorem. trzeba zagrac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skidrow juz sobie z tym poradzilo :lol2:

CRACK FIX NOTES

It seems that legitimate owners also have to deal with the same issue,

since our cracker didn't expierence this crash we are sorry to have

missed it, now its fixed.

Dear Valve Software, we are crackers, not your problem solvers!

• Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra gra. Tylko trzeba pamiętać, że jest to... Portal. Zwiastuny tak trochę nastawiają na dynamiczną rozgrywkę, a tymczasem w grze, po fabularnym początku (praktycznie to, co zwiastunach), powrót do testowania. Taki zimny prysznic. W jedynce rozwiązywanie testów było celem samym w sobie (aż do zaskakującej końcówki), tutaj testy od początku są tylko drogą do celu. Potem się to ładnie rozwija. Jest zwrot akcji i zmiana otoczenia, zwiedzanie większych przestrzeni i odkrywanie historii firmy (kojarzyło mi się z Bioshock). Potem powrót i akcja nabiera dynamiki, aż do finału (tutaj trochę przypominała mi się cytadela z HL2).

Mnóstwo humoru. Nie tylko Wheatley, Cave Johnson wymiata :lol: :

"Science isn't about why, it's about why not. You ask: Why is so much of our science dangerous? I say: Why not marry safe science if you love it so much. In fact, why not invent a special safety door that won't hit you in the butt on the way out, because you are fired!"

A, i nie warto się śpieszyć. Inaczej możemy nie usłyszeć wszystkich tekstów. I tak samo warto wszystko oglądać i próbować wejść, gdzie się da. Są nawiązania do HL2.

Na forum Steam zachwyty przeplatają się z narzekaniami, chociaż głownie na marketing :lol2::

Dołączona grafika

Co do technicznych problemów z grą, to u mnie nie było żadnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wywala do pulpitu. zupelnie niespodziewanie. Wywalilo mnie podczas koncowego filmu.. fajna i dlugo sie gra. Bede atakowal tryb z komentarzem tworcow (bez save) to zmierze czas

//albo i nie bo tam kazdy rozdzial oddzielnie

Edytowane przez ZlyDzien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Nie, nie jest to możliwe. Konto Steam trzeba powiązać z PSN, dlatego nie można grać na jednym koncie jednocześnie. Co-op działa tylko między różnymi kontami. Również grając na PS3 automatycznie odblokowują się achievementy Steamowe, w drugą stronę już nie.

A z tego co pisał można wywnioskować, że PSN jest potrzebne aby wogóle móc grać na tej darmowej kopii PC, więc nie za ciekawie.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tylko 22 lvl'e + ten wątek na początku to przejście łącznie tej gry nie zajmie mi więcej niż 2.5 godizny skoro po 1:40 minut już jestem w 17 levelu. A one są dość króciutkie. No ok może ja jestem taki ELO póki co i nie mam większych problemów z ich przejściem. Tylko właśnie w 17 musiałem chwilę pokombinować z tymi mostami ;)

Nie wiem skąd te pogłoski, że przejście zajmuje 5-6 godzin. No i waga plików po zainstalowaniu z płytki to aż ponad 11 GB. :o Gdzie Portal 1 miał ok 1.6 GB jak dobrze pamiętam. Graficznie wypada IMO bardo średnio. Tekstury mogłyby wyglądać nieco lepiej. Więc nie wiem co tam tyle waży. Nawet Half Life 2 w wersji oryginalnej tyle nie waży

Ale fun z gry i dobry humor rekompensują te niedoróbki. No i dźwięk/muzyka też niezła. Na razie daje 7/10. Jak przejście trwać będzie nieco dłużej i nie zabraknie jakiegoś fajnego akcentu (jak w Portal 1 na końcu) dam ostatecznie 8/10. Ale to i tak naciągane.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest sens pakować się w grę na lapku: core duo 2.20 GHz, 2gb ram, geforce 8400 gt ?

Gram na słabszym lapku (turion x2 - 1.9Ghz, 3gb ram, HD3470 256mb), 1280x800, AA off, wszystkie ustawiania na "niskie", synchro pionowe off, i gra działa bardzo przyjemnie. Więc na swoim sprzęcie powinieneś grać bez najmniejszych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opaliłem toto na lapku z podpisu (HD4570, T4200, 3GB). Na rozdziałkach powyżej 1024x600 mam 100% proca, bez względu czy detale wysokie, czy średnie i nie wszędzie daje radę utrzymać 30fps. Natomiast na 1024x600 uzycie CPU spada do 30% i trzyma 30fps (vsync on) z detalami wysokie/b. wysokie, AAx2, Anizo4x. Rozmycie w tej grze nie przeszkadza.

Wczytałem kilka zapisanych stanów gry, w tym finał i spokojnie można grać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej jakiś indywidualny problem, ja gram w 1280x800 ze względu na ekran 17" i nie lubię pasów. Jest płynnie i przyjemnie ale bez vsync, bo wystarczy to włączyć i wtedy są jakieś dziwne spadki fps.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Nie wiem jak na słabych kompach, ale ogólnie w porównaniu do wielu innych produkcji ta gra nie ma wcale wymagań. U mnie w Full HD, max detale z AAx4 jest stałe 60 FPS, użycie GPU na poziomie 30-50%, z czego większośc czasu poniżej 40%.

Grafika ogólnie super, ale widać że już wiekowy silnik. Najbardziej to jednak chyba można się przyczepić do tekstur, dużo jest kiepskich. Oświetlenie mi sie bardzo podoba, no i AA działa jak należy, jednego ząbka nie znajdziemy, nie mówiąc o flickeringu shaderów. Jedna z "najczystszych" gier jakie widziałem w ostatnich latach.

Fizyka niestety troche kuleje, postać pływa jak we wszystkich grach na Source, niezbyt dobrze się ją kontroluje.

Co do "fabuły" to jest bardzo fajnie, choć jednak troche nudnawo. Dopiero w fabryce otoczenie robi się bardziej żywe, potem znowu nudniej, ale te żele są zabawne. Gra raczej jest dość długa. Grałem chyba z 5-6 godzin i jestem w siódmym rozdziale, więc chyba jeszcze do końca troche jest. Dialogi również bardzo miły dodatek.

Premierowej ceny chyba jednak nie warta, biorąc pod uwagę że mimo wszystko gra relatywnie krótka, jako że liniowa, no i nie ma multi (co-op to coś zupełnie innego). Wg mnie to powinien być tytuł typu arcade za te 20$, tylko te 11 GiB troche dużo, nie wiem co tam tyle zajmuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi