kucyk Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Taka ciekawostka dla entuzjastow tanich ramow ;) The Asus manual for the P8P67 states "According to Intel CPU spec, DIMMs with voltage requirement over 1.65v may damage the CPU permanently. We recommend you install the DIMMs with the voltage requirement below 1.65v" Dobrze, ze zassalem 1.55v :) Na overclockers.co.uk podejrzewaja, ze to ram > 1.65v mogl uwalic niektore SB, ale to tylko ich zlote mysli. Just seen this on the Corsair site for their Vengeance stuff: "1.5V VDIMM spec ensures compatibility with 2nd generation (Sandy Bridge) Intel Core processor family" I've spoke to Intel this morning and got the following answers from them: 1. Anything over 1.40v on air is risky, upto 1.50v on water should be OK but risky. 2. Anything over 1.50v on memory is not recommended but should not kill a CPU. 3. Clocking on BCLK is highly un-recommended due to onboard graphics. I just been contact Intel customer support and they say both i5 and i7 2500 and 2600 chip must NOT go over 1.380v in the bios and the memory volt must NOT go over 1.65v and that's the safer one! Edytowane 12 Stycznia 2011 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Eee tam. Elpidy ktore mam az sie prosza o 2.0V+ ;D Jak proc sie trafi cienialski to bede jechal 2.0V na co dzien by sprawdzic czy rzeczywiscie Sandy wiele do smierci nie potrzeba Wlasnie pod wzgledem ladowania voltow memkom podoba mi sie X58 ;) Edytowane 12 Stycznia 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) I podsumowanie przez gosci, ktorzy zajmuja sie skladnaiem "podkreconych" zestawow dla klientow overclockers.co.uk Sandybridge maximum safe voltages Core Voltage - Not recommended too exceed 1.38v, doing so could kill the CPU, we therefor recommend a range of 1.325-1.350v if overclocking. Memory Voltage - Intel recommend 1.50v plus/minus 5% which means upto 1.58v is the safe recommended limit. In our testing we have found 1.65v has caused no issues. BCLK Base Clock - This is strictly a NO, anyone using base clock overclocking could/will cause damange to CPU/Mainboard. (Set manually to 100) PLL Voltage - Do not exceed 1.9v!! User OC story: With this 2600K that arrived yesterday I have altered the following only Manually set BCLK to 100 Set Allow OS to alter Multiplier Set my Ram speed to 1600MHz Manually set DRAM to 6,8,6,24,1 Manually set DRAM Voltage to 1.425v And that's it - Apart from altering the Boot order and turning off the Boot Image and making the bios open in advanced mode... oh and I set the CPU Fan to Turbo and switched off speed control on the chassis fan (because I have the pump for my H50 in that header) With these settings I have successfully run Prime 95 (Blend or FFT) for 1 hour at each of the following, by changing the Multiplier in Windows. 3.8GHz 3.9Ghz 4.0Ghz 4.1Ghz 4.2Ghz 4.3Ghz 4.4Ghz I only ran into issues at 4.5Ghz. To achieve the 1 hour prime run here I had to increase the vcore (using the Windows software) to 1.175v (i.e. 2 steps up from stock). So at the moment I am Prime 1 Hour stable at 4.5GHz 100x45 with 1.175v vcore, 1.425v vDIMM, BLCK 100 everything else on Auto. Edytowane 12 Stycznia 2011 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zanim podejmę jakieś decyzję kilka krótkich pytań. Co jest z tymi Asusami, są jakieś problemy? Czy może lepiej UD4 (chociaż wolałbym trzymać się z daleka od GB). Co do pamięci, to lepiej te z niższym napięciem? Myślałem o tych http://www.scan.co.uk/products/4gb-corsair-xms3-ddr3-pc3-12800-%281600%29-non-ecc-unbuffered-cas-7-8-7-20-xmp-165v ,ale napięcie 1,65V trochę stresuję :wink: Więc może coś tańszego http://www.scan.co.uk/products/4gb-corsair-vengeance-ddr3-pc3-12800-%281600%29-non-ecc-unbuffered-cas-9-9-9-24-xmp-150v napięcie w normie, więc powinno być ok. Zakupy chyba w scanie, bo w overcklockers trochę odstraszają tą selekcją :lol2: Chociaż kucyk daj znać co i jak :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Zanim podejmę jakieś decyzję kilka krótkich pytań. Co jest z tymi Asusami, są jakieś problemy? Czy może lepiej UD4 (chociaż wolałbym trzymać się z daleka od GB). Co do pamięci, to lepiej te z niższym napięciem? Myślałem o tych http://www.scan.co.uk/products/4gb-corsair-xms3-ddr3-pc3-12800-%281600%29-non-ecc-unbuffered-cas-7-8-7-20-xmp-165v ,ale napięcie 1,65V trochę stresuję :wink: Więc może coś tańszego http://www.scan.co.uk/products/4gb-corsair-vengeance-ddr3-pc3-12800-%281600%29-non-ecc-unbuffered-cas-9-9-9-24-xmp-150v napięcie w normie, więc powinno być ok. Zakupy chyba w scanie, bo w overcklockers trochę odstraszają tą selekcją :lol2: Chociaż kucyk daj znać co i jak :D pzdr Przeciez na overclockers na razie nie robia selekcji bo nie maja jak - wszystko box, jak beda oem to bedzie problem :) Lepiej nie bierz pamieci 1.65v jak nie musisz :lol: Edytowane 12 Stycznia 2011 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) A tak z technicznego punktu widzenia, to jaki związek ma napiecie pamięci z procesorem? Bo Uncore (w którego skład wchodzi kontroler pamięci) zasilane jest napieciem VTT/IMC, więc gdzie tu jest coś wspólnego z napięciem RAM? A takie 4.5 GHz na mniej niż 1.2 V to raczej bajka by była. Edytowane 12 Stycznia 2011 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 A tak z technicznego punktu widzenia, to jaki związek ma napiecie pamięci z procesorem? Bo Uncore (w którego skład wchodzi kontroler pamięci) zasilane jest napieciem VTT/IMC, więc gdzie tu jest coś wspólnego z napięciem RAM? Nie mam zielonego pojecia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Ja kupiłem pamieci Gskill 2x4GB 1600 cl8 1,35V F3-12800CL8D-8GBECO o napioeciu 1,35v :) Ciekawe czy takie beda dobrze wspolpracowaly z Asusem Pro. Edytowane 12 Stycznia 2011 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Przeciez na overclockers na razie nie robia selekcji bo nie maja jak - wszystko box, jak beda oem to bedzie problem :) Lepiej nie bierz pamieci 1.65v jak nie musisz :lol: Systems & Bundles » Overclocked Bundles - Overclockers UK niby nie robią, a podkręcone sprzedają :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Systems & Bundles » Overclocked Bundles - Overclockers UK niby nie robią, a podkręcone sprzedają :wink: Nie nazwalbym 4.6GHz selekcja :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) W sumie może i masz rację, zobaczymy co tam u siebie wykręcisz :) Czym prędzej daj znać jak tam Asus się sprawuję :) pzdr Edytowane 12 Stycznia 2011 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Ja kupiłem pamieci Gskill 2x4GB 1600 cl8 1,35V F3-12800CL8D-8GBECO o napioeciu 1,35v :) Ciekawe czy takie beda dobrze wspolpracowaly z Asusem Pro. Mialem GSKILLE ECO 1.35V 2x2GB i byly wysmienite - na P55 przy 1.65V robily ponad 1900MHz przy 7.8.7.21 Na Sandy oczywiscie wyzej beda latac. P55 w ogole jest duzo gorszy od P67 nie wspominajac o X58 ktory gniecie ;) Te 4x2G wiadomo, ze nie beda latac jak 2x2 (o czym dobrze wiesz) ale wysokie MHz powinny robic - jesli trafisz dobre kostki ;) GSKILL w tej cenie sie bardzo postaral Edytowane 12 Stycznia 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Wlasnie wrocilem z wycieczki z 2500k i p8p67 pro ;) w krakowie juz wszystko dostepne, takze zaraz skladam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Tak w praktyce to ceny płyt są z kosmosu. Odpowiedniki na P55 kosztują 150-200 zł mniej, i zawsze kosztowały od nowości. Coraz mniej rzeczy na płytach (przede wszystkim brak NB), a ceny chore. Porażka. Za EFI i cyfrowe zasilanie te dwie stówki dopłacamy? Kiedyś 700 zł to dałem za Rampage Formula, i to był high-end. Płyta miała praktycznie wszystko. Edytowane 12 Stycznia 2011 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 kknd: pochwal się oc jak możesz ,ja jutro składam mój zestaw ,procek już jedzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Ja juz swoj zlozylem, wlasnie stawiam system :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Ja juz swoj zlozylem, wlasnie stawiam system :) stawiaj i czekamy na 5.5 ghz spi ;) B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Czekamy wiec na rozczarowane miny B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Czekamy wiec na rozczarowane miny B-) ten brak wiary :lol2: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Czy ja dobrze zrozumiałem (gdzieś w ENG artykuł czytałem) że zintegrowanej z CPU grafiki możemy użyć tylko na płycie z P67 (lub H67, mogłem pomylić). Prawda to? O_o Jeden chipset obsługuje a drugi nie? Co to za idiotyzm? I znając życie dostajemy wybór, albo GPU albo lepsza wydajność/OC na drugim chipsecie, tak? Edytowane 12 Stycznia 2011 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) stawiaj i czekamy na 5.5 ghz spi ;) Jak się uda postawić system. Z pierwszymi wersjami biosów różnie bywa. Czekamy! Edytowane 12 Stycznia 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Czy ja dobrze zrozumiałem (gdzieś w ENG artykuł czytałem) że zintegrowanej z CPU grafiki możemy użyć tylko na płycie z P67 (lub H67, mogłem pomylić). Prawda to? O_o Jeden chipset obsługuje a drugi nie? Co to za idiotyzm? I znając życie dostajemy wybór, albo GPU albo lepsza wydajność/OC na drugim chipsecie, tak? Na H67 mozesz uzyc integry. Panowie spokojnie. Na poczatek musze zobaczyc jak zachowuje sie stock, potem 4.5 jako drugi test, a pozniej ile fabryka dala :D Jeszcze update BIOS :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Czy ja dobrze zrozumiałem (gdzieś w ENG artykuł czytałem) że zintegrowanej z CPU grafiki możemy użyć tylko na płycie z P67 (lub H67, mogłem pomylić). Prawda to? O_o Jeden chipset obsługuje a drugi nie? Co to za idiotyzm? I znając życie dostajemy wybór, albo GPU albo lepsza wydajność/OC na drugim chipsecie, tak? na h67 masz integrę ale brak o/c procka na p67 masz oc ale nie masz integry fajnie nie? :lol2: za jakiś czas ma wyjść z67 i zrobić 2w1 za podwójną cenę pewnie :lol: Na H67 mozesz uzyc integry. Panowie spokojnie. Na poczatek musze zobaczyc jak zachowuje sie stock, potem 4.5 jako drugi test, a pozniej ile fabryka dala :D Jeszcze update BIOS :/ pkt 1 i 2 możesz ominąć :wink: zmiana biosu i daj po garach B-) Edytowane 12 Stycznia 2011 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 kucyk, systemu nie stawia się na defaulcie! B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Moj zestawik czeka na zlozenie. Ciezko go bylo dostac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 UP@ Już stawiasz system? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turrican Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Msi P67 - płyta jak dla mnie rekordzista jeśli chodzi o czas od startu do zaczęcia wgrywania systemu z HDD - już przy P5QE lekko byłem poirytowany, ale ta płyta przebija wszelkie granice przyzwoitości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 A spotkał ktoś test, gdzie by sprawdzili jak wpływa wydajność pamięci na wydajność zintegrowanej grafy? Bo z reguły właśnie to było największą bolączką takich grafik. Pomijajac beznadziejność Intelowskiego GPU, to teoretycznie różnice powinny być dość spore między szczególnie skrajnymi ustawieniami pamięci, i z kolejnych generacji pamięci (Samsung już kończy specyfikację DDR4) to własnie zintegrowane grafiki powinny najbardziej skorzystać, o ile nie spopularyzuje się montowanie dedykowanej pamięci na płytach, co było by najlepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 UP@ Już stawiasz system? :D Nie, kreci na live cd :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Ustawienie @4.0Ghz jest tak zalosnie proste, ze nawet nie chce mi sie tego testowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...