Gość c22 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 5 minut lol. ALL RAM + 20 times :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) minimum 25 + zainstaluj SP1 by liczyl z AVX (do tego tez linx musi byc z AVX) All ram, 4 threads Ja bym do napięcia się tak nie przykładał. Jak dla SB dali dynamiczne VID, to majta się ono jak głupie i trudno procki na różnych platformach do siebie porównywać. Roznice w OC juz sa zauwazalne w roznych wersjach EFI na tej samej plycie - max OC, inne ustawienia etc. takze trzeba patrzec na te testy mobasow z przymruzeniem oka ;) Edytowane 29 Stycznia 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 KUBA, to AVX daje takiego kopa w gigaflopach? Bo masz jakąś kosmiczną ilość. A kolega E57 z kolei ma strasznie mało. Ja na i5-750 @ 3.6 GHz miałem 51. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) daje x2 praktycznie =] Sandy Bridge and stress testing with Linpack (Linx, IBT, OCCT) - AnandTech Forums Edytowane 29 Stycznia 2011 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 podnosicie bclk przy OC? Do ilu można podnieść? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 Ja nie ruszam, ale z obserwacji to 104MHz nie powinno być problemem, a dobrym wynikiem jest 107-108MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 a to prawda, ze wieksze bclk moze miec wplyw na dzialanie dyskow itp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 Myślę, że podobnie jak dawniej kręcąc FSB wpływało się na szynę PCI/AGP, a co za tym idzie na podpięte kontrolery tak samo jest i teraz. Jeden koleszka z innego forum ma tego samego proca i batch co ja i oto jego wyniki: Napisał, że gdyby miał WC to 5,4GHz 24/7 nie było by problemem. Mobo ma Asus P8P67. Podesłał mi jeszcze parę screenów: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Parę stron wstecz są moje wyniki OC. 5.0GHz @ 1.35v 5.2GHz @ 1.39v Mam L041C124 Wprawdzie pośrednich taktowań z braku czasu nie testowałem, ale 5.5GHz przy WC na co dzień odpada. Chyba, że komuś tempy w granicach 80st C nie przeszkadzają. Edytowane 29 Stycznia 2011 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Przy trzepaniu LinX'ami do znudzenia owszem. Przy normalnym użytkowaniu, graniu, blenderze etc. nie przekroczysz 60C. Ładny nam się batch trafił. A ktoś tam pisał, że nie ma się co sugerować bo może być różnie. A ja tu widzę 5GHz w zakresie 1,33-1,37V. Petarda. Edytowane 29 Stycznia 2011 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Myślę, że podobnie jak dawniej kręcąc FSB wpływało się na szynę PCI/AGP, a co za tym idzie na podpięte kontrolery tak samo jest i teraz. Jeden koleszka z innego forum ma tego samego proca i batch co ja i oto jego wyniki: to niech koleszka skąbinuje drugi monitor(do monitorowania Mhz) i włączy np. COD Black OPS i zobaczy jak jej Mhz będą skakały w zakresie 3400Mhz-5Ghz, plansza S.O.G. By nie skakało wystarczy tylko zostawić Turbo i C1(lub c6 ale jedno), EIst włączony średni pomysł. I radził bym zainstalować real temp 3.65 a nie 3.6. I pogratulować sztywnego Vcpu, od czego jest offset 60-80W idlu drogą nie chodzi. Ale jak by miała real temp w normalnej wersji to by i w linx się skapła że jej Mhz skaczą. PS.z tymi ustawieniami co wkleiłeś wali na procka ponad 1.4V Na przykładzie mafi i tak jak koleszka ma poustawiane, umnie musiałem zwiększyć 1.390 by było stabilne, ale popatrz na dwa poniższe sc z gry i wyciągnijcie wnioski A to jak ustawi sobie offset a nie sztywne z jego opcjami nie wali cały czas Max Vcpu Inaczej mówiąc pogratulować sztywnego ustawienia koledze. Edytowane 29 Stycznia 2011 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) mam prośbę. możecie mi wyjaśnić czy AVX jest automatycznie włączone i jak to sprawdzić czy działa? Edytowane 29 Stycznia 2011 przez mateo1977 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) SP1 musisz zainstalowac do Win7. Do tego sciagnij Linxa z AVX :) TUTAJ LINX Z AVX Ustaw 4 threads jesli masz 2600K i zobacz jaki boost ;) TDP skoczy o jakies 20-30%, tempy wzrosna o 10 stopni i teraz testuj stabilnosc :) Powodzenia @Maxforce I love <3 CPU-z ;) 5GHz 0.998 V :D haha @ Mafia (wylapalem taki moment) :D Edytowane 29 Stycznia 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Bardzo dziękuje. :) pobór prądu mam praktycznie taki sam. Natomiast faktycznie skoczyły temperatury tak ok 8-10C. Edytowane 29 Stycznia 2011 przez mateo1977 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nnn2007 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 sorry za lamerskie pytanie ale dlaczego nie testujemy 8 "rdzeni" tylko 4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 Bo z 8ma nie ma takiego poboru pradu w linxie i proc sie mniej grzeje wiec moze byc stabilniejszy Porownaj wydajnosc z 8ma a 4ma 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nnn2007 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 porównałem, masz rację. P.S. Jaki jest w końcu VCore stockowy dla 2600K ?:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Testujcie tylko 8 rdzeni bo inaczej robi się mętlik. I w LinX tylko pełna ilość pamięci jaką macie zainstalowaną. Edytowane 29 Stycznia 2011 przez atomel 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 Bo z 8ma nie ma takiego poboru pradu w linxie i proc sie mniej grzeje wiec moze byc stabilniejszy Porownaj wydajnosc z 8ma a 4ma nie to takie sprawdzanie by pokazać, kupując 2600K sprawdzają stabilność na 4 wątkach, to po co kupowali 2600 :lol2: 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość c22 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 No coś Ty atomel :) Nie będzie takich testów, bo nagle się okaże, że połowa tych 5 GHz z wątku nie przechodzi 10 minut ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Sandy to nie Gulf atomel ;) Komu sie w glowie metlik zrobi to zrobi... ;) U mnie sie predzej wywala na 4 + HT OFF niz 4 + HT ON bo TDP wzrasta Nie tylko ja to potwierdze (popatrz sobie na zagraniczne fora) @Maxforce To odpal sobie z laski swojej linxa na 4 i na 8 z AVX... Ehhh.... Znawcy.... P.S przeciez juz zamieszczalem screena z 8ma i cep mniej potrzebowal papu Widze, ze to nie ma sensu wiec juz nic nie bede w tym dziale wrzucal Jedynie w Extreme OC BTW max CPU valid jest na 8 watkach. Dlaczego nie na 4 skoro na 4ech cep lepiej lata? @catch22 nie moge sie powstrzymac od smiechu Edytowane 29 Stycznia 2011 przez KUBA TM 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 KUBA TM bez nerwów. jest tutaj napewno wiele osób takich jak ja która czyta ze zrozumieniem i uczy się od takich jak TY. Mi osobiście niechce się czytać zagranicznych for (nie mam zresztą na to czasu) itd zeby zebrać wiedzę którą Ty przekazujesz. Także tłumacz tutaj co i jak a jak ktoś tego nie rozumie to już jego problem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Sandy to nie Gulf atomel ;) Komu sie w glowie metlik zrobi to zrobi... ;) U mnie sie predzej wywala na 4 + HT OFF niz 4 + HT ON bo TDP wzrasta Nie tylko ja to potwierdze (popatrz sobie na zagraniczne fora) @Maxforce To odpal sobie z laski swojej linxa na 4 i na 8 z AVX... Ehhh.... Znawcy.... AVX jeszcze nie sprawdzałem wiesz dlaczego, ale jak to mozliwe że przy 4 watkach sie szybciej wysypuje jak przy 8 watkach masz wyższe temperatury, bo TDP max nie może ci wzrosnąć co najwyżej możesz je przekroczyć, jest ustalone na 95W 4 czy 8 watków przy dłuższym bedą wieksze różnice temperatur Edytowane 29 Stycznia 2011 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Jako, ze przekracza sie TDP jest to lepszy test niz na 8 watkach ;) - sprawdzilem te same ustawienia na 4 i 8 watkach i cep zwyczajnie potrzebowal wiecej papu przy 4ech BTW masz wode i sie moze okazac ze nie ma roznicy miedzy 4ma a 8ma bo masz te 65 stopni :) Dosc mala roznica pomiedzy rdzeniami. Robiles szlif? Z tego co pamietam to roznice na cepach miales wieksze Zarzuc AVX i testuj na granicy stabilnosci bo jak cep ma na wyrost V to nie ma szans zebys go wysypal wiec test na 4 i 8 nie bedzie mial sensu Edytowane 29 Stycznia 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Jako, ze przekracza sie TDP jest to lepszy test niz na 8 watkach ;) - sprawdzilem te same ustawienia na 4 i 8 watkach i cep zwyczajnie potrzebowal wiecej papu przy 4ech BTW masz wode i sie moze okazac ze nie ma roznicy miedzy 4ma a 8ma bo masz te 65 stopni :) Dosc mala roznica pomiedzy rdzeniami. Robiles szlif? Z tego co pamietam to roznice na cepach miales wieksze Zarzuc AVX i testuj na granicy stabilnosci bo jak cep ma na wyrost V to nie ma szans zebys go wysypal wiec test na 4 i 8 nie bedzie mial sensu ale patrze na pomiar prądu i na 8 watkach mam 30W więcej 260(4) vs 290 (8 ) to jakim cudem ty na 4 masz większy niż na ośmiu. Nie robiłem szlifa, bardziej docisnołem blok. Edytowane 29 Stycznia 2011 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 Coś się dzieje ........... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 Czemu takie tragiczne wyniki? Proce throttlują z jakiegoś powodu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 @KUBA TM Już wiem dlaczego liczysz na 4 wątkach, na 8 z AVX czasy są o wiele gorsze w linx, a temperatury masakra. 15C do góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Linx nie lubi 'wirtualnych' rdzeni wiec to NORMAL OPERATION jak wiesz Zauwaz ze pomimo 50% loadu ( fizyczne rdzenie sa tylko obciazone) i tak kazdy rdzen jest niemilosiernie rozgrzany :D Jak licze na 4 watkach mam tempy 85 stopni max, jak licze na 8 watkach max temp to 77 stopni i Gflopsy masakrycznie nizsze Przeciez lipy bym Wam nie wciskal :mur: Edytowane 30 Stycznia 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nnn2007 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Potwierdzam: niższe Flopsy są na 8 wątkach, a na 4 wyższe. Edytowane 30 Stycznia 2011 przez nnn2007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...