Skocz do zawartości

Uklad sie przegrzewa !

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy mam problem ... Niedawno odmowila mi posluszenstwa grafika 9800GX2 i kupilem nowa 4800GTX - no i pojawil sie problem. Po zmienie karty znacznie podskoczyla temperatura plynu - mam wrazenie ze uklad sie nie wyrabia i po jakims czasie (okolo godz. grania) pojawia sie blue screen.

Uklad mam oparty na pompce Laing DCC1 + top rez do niego, do tego chlodnica Fesera 360 z 2x140cm (jedna strona)+ 3x120cm (druga strona)wiatrakami

W jednym obiegu chlodze proc I7 920, GTX480 i mostek polnocny plyty Asusa.

Mam dwa pytania pomocnicze :

1) Z tego co sie orientowalem pompka Lainga ma ustawieni 8 lub 12V ale nie wiem gdzie tego szukac - looknelem na pompe i nic takiego z zewnarz nie ma.

2) Jak zamontowac wiatraki na chlodnicy z jednej i drugiej jej strony aby chlodzenie bylo max wydajne ? Chlodnice mam poza obudowa.

Prosze o jakies sugestie co mozna poprawic ?

Obudowa bardzo nietypowa - to jest desktop firmy Silverstona

SilverStone CROWN CW02B-MXR Czarna Sklep internetowy 4MAX

Edytowane przez Avatar25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wywaleniu blue screena i ponownym uruchomieniu komputera znowu możesz grać przez godzinę czy zwis następuje w dużo krótszym czasie??

Jak wyglądają temperatury wskazywane przez czujniki?

Jaki zasilacz posiadasz?

Opisz lepiej albo zapodaj fotki jaki masz układ LC, głównie bloki wodne- sprawdź ich docisk.

Czy podczas testów syntetycznych (orthos, furmark) też pojawia się blue screen?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co zrozumiałem masz jedną chłodnicę 360. Full'a na grafie. Sprawdź najpierw jakie masz temperatury na grafie podczas grania, tzn. odpal sobie gpu-z i włącz opcję aby monitorował temperaturę po zminimalizownaiu czy jakoś tak.

Te liangi niemaja możliwości sterownania obrotami tylko poprostu ruszają na niższych napięciach niż deflautowe 12V pompkę podłącz poprostu pod 12V a jeszcze jak masz wentyle ustawione?

EDIT:

KoVol był szybszy;)

Edytowane przez oliwer21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i920 (grzałka) + GTX480 (jeszcze większa grzałka) = zwis :P obawiam się, że 360 na taki układ może być za słaba, albo masz kiepskie wentylatory/zapchana chłodnicę. Do tego dochodzi docisk bloków, pasta...

No i oczywiście, jaki zasilacz, bo do tego potrzeba na prawdę czegoś porządnego.

Edytowane przez -=YoGi=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedewszystkim dzieki Panowie za zainteresowanie :)

1) Zasilacz mam Tagan BZ series 900W

2) blok na procku Swiftech GTZ a na grafie ciezki AquagraFX GTX480

2) Jak raz sie zawiesi po okolo godzinie to pozniej wiesza sie juz szybciej ...

3) Temp karty graficznej nie przekracza 70stopni

4) Docisk na procku na pewno jest bardzo dobry - pasta coolaboratory Liquid pro

5) blok na karcie zakladal gosc z ddr2.pl (kupowalem w zestawie)

6) Robilem test Direct X11 w programie Heaven Engine 2.0 (nic sie nie wieszalo)

7) Wentyle chodza na max obrotach. 3x Gelid Wing 120cm i 2x niezle wentyle 140cm (zamontowane na zasadzie ze 3 gelidy z jednej strony wieja na zewnatrz chlodnicy a dwa 2x140 wieja do wewnatrz (mam nadzieje ze cos z tego zrozumiecie heh ;) )

SORRY za durne pytanie - ale co to znaczy po prostu podlacz ja pod 12V ? Tzn jak mam ja niby podlaczyc :) Na razie mam ja podlaczona jedynie bezpopsrednio do zasilacza i nic wiecej.

Co mnie dziwi ... fakt ze jak mialem 9800GX2 ktore na stocku dochodzilo do 100stopni po przejsciu na wode spadlo do 60 i caly uklad byl tylko w miare cieply.

GTX480 nie wiem ile ma na stocku ale pod woda niecale 70 stopni ale ogolnie caly uklad jest zdecydowanie bardziej goracy. Dodalem dwa wiatraki na chlodnice i tez jest jej bardzo goraco.

Generalnie pomyslalem sobie "bez jaj" 9800GX2 juz bylo very hot - co oni wykrecili z tym GTXem ze jest taka masakra :(

Postaram sie zrobic foty

Edytowane przez Avatar25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem na procu 920@4100 + 480 GTX na 1-dnej chlodnicy 3 x 120 zestaw i smigało bardzo dobrze. Temp w Furmarku nie przekraczale 60 stopni.

Teraz mam 4 x 120 i jest jeszcze lepiej.

A procek masz podkrecony? Jak tak to wina procka. Zwieksz stabilnosc procka.

Edytowane przez Lysyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lysyn może mieć rację. Jeżeli kręciłeś proca to te kilka stC, które pojawiło się w układzie po dołożeniu kolejnej grzałki może "wykładać" proca.

A jakiego BSODa łapiesz? - może warto od tego zacząć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcisnę swoje 3 grosze. Napisałeś, że jak miałeś 9800GX2 to tempy max wynosiły 60C. Jak dla mnie to stanowczo za dużo i może coś być na rzeczy w Twoim układzie (zapowietrzenie, pasta, docisk). U mnie 9800GX2 nigdy nie dochodziła na wodzie do 60c - max 52 pod pełnym obciążeniem i to na 1 Thermochillu PA120.3 w pierwszej rewizji. Teraz mam podobnie.

Sprawdź wszystkie elementy. Czy aby na pewno pompka nie siada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porób zdjęcia układu, będzie łatwiej zobaczyć z czym mamy doczynienia, spróbuj bardzo uważnie dokręcić trochę śrubki od bloku na grafie ale z wyczuciem ! i patrz czy gdzieś nie odstaje od pamięci i innych chłodzonych elementów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SORRY za durne pytanie - ale co to znaczy po prostu podlacz ja pod 12V ? Tzn jak mam ja niby podlaczyc :) Na razie mam ja podlaczona jedynie bezpopsrednio do zasilacza i nic wiecej.

Możliwe że masz ograniczone napięcie w taki sposób:

Dołączona grafika

Co do syntetyków to chodziło mi o włączenie go na około 1h. Użyj np.:

- Orthos'a

- Furmark'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KoVoL dzieki za ten rysunek i objasnienie - ja mam tylko diwe zylki czarna i zolta wiec z tego co widze musze miec 12V na pompce :)

Melampus - sprawdzilem wyniki choldzenia 9800GX2 i mialem dokladnie 54 stopnie w stresie. Wiec chyba nie bylo zle.

Procek mam podkrecony do 4,2Ghz i wlaczone wszystkie 4 rdzenie.

Co do zdjec ukladu to chetnie ale musialbym chyba wczesniej wstawic je na jakas stronke a dopiero pozniej tutaj . Nigdy czegos takiego nie robilem i troche brakuje mi czasu na nauke ...

Edytowane przez Avatar25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KoVoL dzieki za ten rysunek i objasnienie - ja mam tylko diwe zylki czarna i zolta wiec z tego co widze musze miec 12V na pompce :)

Melampus - sprawdzilem wyniki choldzenia 9800GX2 i mialem dokladnie 54 stopnie w stresie. Wiec chyba nie bylo zle.

Procek mam podkrecony do 4,2Ghz i wlaczone wszystkie 4 rdzenie.

Co do zdjec ukladu to chetnie ale musialbym chyba wczesniej wstawic je na jakas stronke a dopiero pozniej tutaj . Nigdy czegos takiego nie robilem i troche brakuje mi czasu na nauke ...

4 core czy 4+4HT ?

w i7 od napięcia 1,2 Vcore wzwyż mocno wzrasta temp., do tych 1,2 vol. procek jest w miarę chłodny

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho jedna chlodnica to po prostu za malo na tak grzejacy sie procesor i grafe... po prostu jej dotchnij po starcie kompa, a pozniej po chwili grania i po zwisie. Jezeli nie bedzie goraca (bo mocno ciepla moze przeszkadzac jedynie procesorowi) to znaczy, ze uklad daje rade. Zeby calkowicie wykluczyc temperature jako powod zawieszek sprobuj odpalic zapetlonego 3d marka w nocy przy otwartym oknie i budzie. Nie zaszkodzi tez odpalenie na jakis czas (minimum 2 godziny) orthosa zeby sprawdzic pamieci i procesor.

btw jeszcze nie widzialem tak drogiej obudowy =] a wyglada jak amplituner :P

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blackwhite powiedz mi prosze co to jest numer BSOD i gdzie go odczytac :) ?

Jutro odpale tego Orthosa i zobacze co sie bedzie dzialo :)

Obudowe specjalnie taka kupilem bo mam to podlaczone pod TV a do okola bardzo konkretny sprzet Audio . Ladnie to wszystko ze soba gra heh :) A cena .. w UK dorwalem rok temu ostatnia sztuke (1200zl)

Edytowane przez Avatar25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli przy zwisie niebieski ekran widzisz na tyle dlugo, ze mozna przeczytac kod bledu to go po prostu spisz/zrob zdjecie. Cos w stylu stop: 0x00001 ;D informatykiem nie jestem ale ja bym na to nie patrzyl, 2x probowalem po kodzie bledu dojsc o co moze chodzic i wskazywal zupelnie inne problemy ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płycie głównej masz taki mały wyświetlacz z numerami/literami. Gdzie dokładnie to sprawdź sam, ale łatwo go zauważyć. Komputer podczas startu wyświetla tam kolejne etapy botowania w postaci wspomnianych numerów/liter. W książeczce do płyty głównej, gdzieś na końcu powinieneś mieć legendę do tych kodów. Podczas zwiechy zobacz co się wyświetla i będziesz mniej więcej wiedział co kompowi nie pasi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dobrze widzę, to masz taki obieg:

pompa->grafa->nb->CPU->chłodnica->pompa

Tu szukałbym problemu.

Wg. mnie grafa dość znacznie podgrzewa płyn i ten już nie chłodzi tak dobrze proca, co skutkuje utratą stabilności.

Jak Ci się chce eksperymentować to podmień węże przy pompce, tzn odwróć kierunek przepływu - powinno pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dobrze widzę, to masz taki obieg:

pompa->grafa->nb->CPU->chłodnica->pompa

Tu szukałbym problemu.

Wg. mnie grafa dość znacznie podgrzewa płyn i ten już nie chłodzi tak dobrze proca, co skutkuje utratą stabilności.

Jak Ci się chce eksperymentować to podmień węże przy pompce, tzn odwróć kierunek przepływu - powinno pomóc.

Przy tej pompce kierunek przepływu ani kolejność bloków nie ma znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci wywali blue screen to zrob jego zdjęcie i wrzuc na forum sprawdzi się co jest nie tak.

Ja bym upatrywał jeszcze jeden rzeczy. Masz nie chłodzone mosfety przy takim napięciu może być to problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jestescie super z tymi wszystkimi wskazowkami - WIELKIE DZIEKI !!

Wczoraj w biosie wlaczylem opcje ze procesor ma dzialac nie 4 watkowo ale obsluguje tylko dwa watki (nie wiem czy wlasciwie to okreslilem) i okazalo sie ze mi sie nie zawiesil.

Mam jednak pytanko - bo na 100% po prostu uklad sie nie wyrabia. Jak zamontowac druga chlodnice aby to wszystko polepszyc ? Musze miec druga pompke i reza ? Czy wystarczy dodac nowa chlodnice do tego obiegu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popracowalem troche nad oslabieniem osiagow proca i teraz juz mam wszystko stabilne. Nie mniej mam pytanko ... Gdybym chcial wpiac jeszcze jedna chlodnice do mojego zestawu to gdzie najepiej to zrobic ? Podlaczyc ja od karty grafiki do NB na plycie (prosze spojrzec wyzej na moj uklad) ?

Z gory serdeczne dzieki .

Edytowane przez Avatar25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi