Skocz do zawartości
BRANDI

GEIL 333,czy 400 ^_^ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Kończę już składać mojego "nowego" kompa,który wygląda mniej więcej tak:

-1700 DLT3C

-GLACIALTECH IGLOO 2500

-ABIT KD7-R KT400

-R9100 SAPPHIRE

-ENLIGHT (Sirtech 300W)

-...no i reszta!

Stoje teraz przed zakupem pamięci. Jednak nie wiem co będzie lepszym wyborem? Napewno będą to pamięci GEIL'a tylko które 333,czy 400? Różnica cenowa jest znaczna,a jak wszyscy wiedzą to przy KT400 pamięci DDR 400 w niektórych benchmarkach wypadają nawet gorzej niż DDR 300.

Jest więc sens pakowania się w DDR 400? Dodam,że chcę je zakupić z myślą o najbliższej przyszłości ażeby za jakiś czas przełożyć RAM np. do KT600 ?

Pozdrawiam i liczę na pomoc z Waszej strony... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak juz kupywac to z mysla o wymianie w niedlugim czsie plyty na nowa a w tym wypadku z tego co piszesz to lepszym zakupem bede 400 tak wiec ja bym te bral :P :P ale to jest tylko moje zdanie poszukaj jeszce jakis testow tych pamieci jak sie kreca i wtedy podejmij decyzje :P :P

pozdr :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym bral 400, chociaz na KT400 moga byc problemy... Szkoda ze nie wybrales nForce... Pamietaj tez ze jak bedziesz chcial krecic athlona na 200FSB to 333 moga nie wyrobic:)

Pozdroofka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem,że "zwykłe" Geile mogą mieć problem w pracy na układach nForce ? Czy rzeczywiście tak jest,czy czasem nie qpić modelu Geila przystosowanego do pracy w dualu ?

Jeśli cosik wiecie na ten temat to PLEASE ... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest teraz FIC na nforce2 za 360zł (w krakowie), jest to ta sama płyta co epox (jedna firma dla drugiej robi więc to na 100% to samo) więc byłoby to lepsze od kt400. fic ma świetną opinię na zachodzie, u nas dawno nie było go na rynku ale firma jest spoko. jak wsadzisz taką płytę to inaczej będzie komp gadał. ostatecznie ECS L7S7A2, dużo tyańsza (160zł) i lepsza od kt400.

pamięci bierz 400 jeśli masz zamiar mieć kompa na długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko które Geile qpić?

Jest jakaś różnica między tymi "zwykłymi",a tymi przystosowanymi do dualu?

Różnica cenowa między nimi jest znaczna! :?

A nie lepiej zamiast przepłacać kupić po prostu twinmosy ddr400?

A ciekaw jestem jak twój kd-7 będzie biegał, bo to zaa...sta płytka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRANDI, co do Geili: mam abita nf7s (rev1.2) i kupilem sobie najtansze geile 400 - wersje value. Teraz mam 2x256 i zadnych problemow :) , ALE najpierw mialem 1x512 i przy zadnych ustawieniach pamieci(fsb, timingi) nie dalo sie uzyskac stabilnego systemu :( Pamiec sprawdzalem na dwoch mobo abita i na obu byly problemy. O dziwo na asusie z nforcem dzialala dobrze na 350 Mhz synchro z cpu. Wiec jesli pamiec do nforce to raczej dwie kosci. Aha, pamieci nie krecilem wiec nie wiem ile mozna z niej wyciagnac ponad defaulty :) Mysle, ze nie ma sensu kupowac tych wypasionych "designed for dual ddr" :) - przyrost wydajnosci nie bedzie ,jak sadze, wart ceny. (jesli w ogole bedzie jakis wzrost wydajnosci :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko które Geile qpić?

Jest jakaś różnica między tymi "zwykłymi",a tymi przystosowanymi do dualu?

Różnica cenowa między nimi jest znaczna! :?

A nie lepiej zamiast przepłacać kupić po prostu twinmosy ddr400?

A ciekaw jestem jak twój kd-7 będzie biegał, bo to zaa...sta płytka.

Do tych najtańszych Geili musiałbym dopłacic ok.60zł na obu kościach.

Chcę qpić 2x256/400 żeby później w razie czego szybciej je sprzedać,bądź przesiąść sie na jakiegoś nForce'a2,3...4...itd... :lol: hi

Myślę,że warto dopłacić te 60zł (oby tylko dobrze się @) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRANDI, co do Geili: mam abita nf7s (rev1.2) i kupilem sobie najtansze geile 400 - wersje value. Teraz mam 2x256 i zadnych problemow :) , ALE najpierw mialem 1x512 i przy zadnych ustawieniach pamieci(fsb, timingi) nie dalo sie uzyskac stabilnego systemu :( Pamiec sprawdzalem na dwoch mobo abita i na obu byly problemy. O dziwo na asusie z nforcem dzialala dobrze na 350 Mhz synchro z cpu. Wiec jesli pamiec do nforce to raczej dwie kosci. Aha, pamieci nie krecilem wiec nie wiem ile mozna z niej wyciagnac ponad defaulty :) Mysle, ze nie ma sensu kupowac tych wypasionych "designed for dual ddr" :) - przyrost wydajnosci nie bedzie ,jak sadze, wart ceny. (jesli w ogole bedzie jakis wzrost wydajnosci :D )

...myślę,że też nie ma co szaleć i qpię te 256/400 za 206zł w tedsofcie Thx!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli w rachube wchodza tylko geile to bierz te 400 puscisz je synchro z procem min 200/200 (tzn. o ile mobo ci na to pozwoli :? a dysk wytrzyma taki stress)

a może nie wytrzymac? tez sie przymierzam do zamiany moich kingstonow na te geile 400 bo w zamierzam fsb na 200 ustawic i synchro

ale co z tym dyskiem?powiedz cos wiecej lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli w rachube wchodza tylko geile to bierz te 400 puscisz je synchro z procem min 200/200 (tzn. o ile mobo ci na to pozwoli :? a dysk wytrzyma taki stress)

a może nie wytrzymac? tez sie przymierzam do zamiany moich kingstonow na te geile 400 bo w zamierzam fsb na 200 ustawic i synchro

ale co z tym dyskiem?powiedz cos wiecej lagier

ty akurat nie masz sie o co martwic bo u nas na nf2 PCI bus is locked at 33mhz :D :twisted: co za tym idzie po zmianie taktowania fsb na np.: 200mhz fsb PCI jest rowne caly czas 33mhz w przypadku chipsetu kt400 przy fsb 200mhz szyna PCI bedzie wynosila 40mhz co jest niebezpieczne dla dysku (w szczegolnosci dla barracud) przy tak wysokim fsb hdd przegrzewaja sie mocno trza stosowac dodatkowe chlodzenia itd. itp. Jednak nasza blokada szyny PCI ma tez swoje minusy nigdy nie osiagniemy takiej wydajnosci jak na KT400 :evil: ;) przy zawyzonym taktowaniu fsb

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...