Skocz do zawartości
Majkk

gry+nowy pc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Niedawno odebrałem nowy komputer , którego możliwości i ogólne działanie miałem sprawdzać przez 2 tygodnie.Zagrałem w pare nowych gier i w każdej z nich mam ten sam problem.Po pewnym czasie gry po prostu wyłączają się.Sprawdziłem temperature wszystko ok.Co może być przyczyną ?

Procesor intel core i5 CPU 750

RAM ; 4gb geil

karta graficzna ATI radeon hd 5770

płyta główna GA-P55A-UD3 S1156 P55 4DDR3 USB3.0 ATX BOX SATA 6GB

zasilacz PSU FEEL 500W ACTIVE PFC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wychodzi mi z gry albo na pulpit lub wyskakuje informacja,że gra przestała działać.

tak jest od początku od kiedy odebrałem komputer.

komputer się nie przegrzewa sprawdziałem temperature i było okej

pc nie jest podkręcany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sprawdzałeś temperaturę? CPU > 2xOrthos, OCCT? GPU > Furmark? Pożycz jeśli masz możliwość od kogoś normalny zasilacz (firmowy) o mocy 500W lub więcej. Zapuść też 2xOrthos + Furmark (stability test) i dotknij po 15 minutach zasilacza. Myślę, że zmienisz zdanie nt. temperatur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam,że tak długo się nie odzywałem ale byłem na wakacjach :P

doszedłem do wniosku,że troszeczke źle opisałem mój problem ... do mojego problemu dodam,iż podczas grania pojawia się komunikat "sterownik ekranu przestał działać"

zainstalowałem najnowsze sterowniki do mojego systemu - Windows 7 ultimate 64bit i nadal mam ten problem ... macie może jakieś pomysły ? przeinstalować jakieś inne sterowniki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałeś podpowiedź co masz na początek zrobić:

Jak sprawdzałeś temperaturę? CPU > 2xOrthos, OCCT? GPU > Furmark? Pożycz jeśli masz możliwość od kogoś normalny zasilacz (firmowy) o mocy 500W lub więcej. Zapuść też 2xOrthos + Furmark (stability test) i dotknij po 15 minutach zasilacza. Myślę, że zmienisz zdanie nt. temperatur.

Wykonałes te testy? Tylko zamiast 2xOrthos puść Prime95 64bit. Ja także bym spróbował na innym markowym zasilaczu bo ten co masz odbiega znacząco jakością od reszty komponentów a jest jednym z najważniejszych podzespołów w PC. Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komunikat, że sterownik przestaje działać nie musi wcale oznaczać, że jest coś nie tak ze sterownikami. Tak miałem kiedyś z 8800GT. Zaraz po kupieniu wymieniłem chłodzenie, ale musiałem nie docisnąć dobrze wtyczki od jego zasilania i po jakimś czasie przestały się kręcić wentyle. Karta mocno się zagrzała i wyskoczył ten właśnie komunikat. Zrobił się czarny ekran i po chwili wrócił obraz i znów wyskoczył ten komunikat. Wyłączenie kompa i dociśnięcie kabla rozwiązało problem raz na zawsze. Temperatura GPU tego dnia sięgała ok 100'C. Nie twierdzę, że to akurat karta graficzna Ci się przegrzewa, ale na wszelki wypadek sprawdź.

Bardziej stawiałbym na ten złom jakim jest Twój zasilacz. Kup porządną 500'tke. Np od Antec, Be Quiet. W zasadzie nawet i 450 W styknie do tego zestawu. Aha jak będziesz sprawdzał temperaturę GPU to dodatkowo podczas grania otwórz budę i dotnij karty graficznej. Radiatora. Jak parzy to coś chłodzenie nie wyrabia. Karta powinna być ciepła, ale nie gorąca. Chociaż zdarzają się przypadki jak sekcja zasilania jest niczym niechłodzona.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możecie coś bardziej powiedzieć na temat tych testów poprzez Prime95 ? jestem zielony i nie wiem na czym to polega.

W komunikatach windows wyświetliła się wiadomość żebym zainstalował sterowniki - tutaj dało mi link do sterów na 32 bity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz! Feel? Co to jest coś mi się kojarzy z jakimś nędznym śpiewakiem ale żeby zasilacz się tak zwał? Na bank nie jest to markowy zasilacz i na bank jeśli kupisz Corsair 450wat to już ci wystarczy bo Radek 5770 mało potrzebuje prądu a jeśli interesuje cię zapas to kup 550wat oczywiście polecam Corsair.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi