lared Opublikowano 20 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2010 (edytowane) Witam, kilka dni temu wyłączyłem mój komputer i poszedłem spać. Następnego dnia, po jego włączeniu, została przerwana procedura POST. Kod błędu to "Video adapter error". Do dzisiaj zdążyłem wykluczyć kartę graficzną, monitor, kable, przejściówki. Mogę bez problemu wywoływać błąd POST brak pamięci operacyjnej wyciągając RAM, więc chociaż częściowo płyta jest sprawna. Jest to GA-M55S-S3. Nie mam możliwości sprawdzenia czy inna karta graficzna będzie działać. Czy oznacza to że poszedł kontroler PCI-E? Proszę o szybką odpowiedź ponieważ mam godzinę na kupno nowej płyty głównej w przypadku gdyby to ona była zepsuta. Co ciekawe, po wyciągnięciu fizycznie karty także wybeepowany jest ten kod, a nie kod braku karty graficznej. Z góry dzięki, lared Edytowane 20 Lipca 2010 przez lared Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 20 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2010 W nocy nie przeszła jakaś burza w Twojej miejscowości ? Jak wykluczałeś podzespoły, skoro nie możesz sprawdzić ich na innej płycie ?, samo wyjęcie i sygnał z płyty, że tego urządzenia nie ma, nie znaczy, że jest sprawne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lared Opublikowano 20 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2010 (edytowane) Kumpel zgodził się na testy przed jego wyjazdem. Miałem 2 godziny i to co zdążyłem wykluczyć, to wykluczyłem. Nie mogłem wziąć jego karty graficznej bo się nie zgodził. Podejrzanym jest jeszcze RAM (nie pomyślałem o nim i go nie sprawdziłem). Burzy nie było - było za to strasznie duszno. Edytowane 20 Lipca 2010 przez lared Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNaturaT Opublikowano 20 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2010 masz tylko 1 kosc ram? Sprawdź może standardowo "na pająka" i wyklucz co jest sprawne a co ewentualnie nie. Btw to niezlego "kumpla" masz, skoro wyjezdza a nie mozesz pożyczyć GPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2010 Jeśli z kartą i bez karty jest ten sam błąd, to na kij szukać przyczyn w pamięci. Albo masz uwaloną kartę, albo gniazdo. Zdobądź inną kartę lub sprawdź swoją w innym kompie. I jeszcze pochwal się sprzętem, bo tutaj nie ma wróżek. Może zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 Miałem pokrewną konstrukcję Ga-M55plus-s3g - ich częstą usterką jak się dowiedziałem była wada lutów mostka północnego - objawiało się to jako niedziałające łącze pci-e. W Twoim modelu może być podobnie - od tego z plusem różni się w zasadzie tylko brakiem integry.popatrz po allegro - dużo jest zwalonych mobo od gigabyte na NF4. Ale oczywiście bez sprawdzenia na 100% się nie dowiesz.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...