Michal_krakow Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Witam. Chciałbym zmienic procesor na dwu rdzeniowy. moja płyta główna Gigabyte GA-M55S-S3 tylko nie wiem jaka wersja rev. 1.1, 1.0, 2.0? Nie wiem jak to sprawdzić. NA stronie producenta z obsługiwanych procesorów pisze: Obsługa procesorów AMD Phenom™FX/ AMD Phenom™/ AMD Athlon™ 64 FX/AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core/AMD Athlon™ 64/AMD Sempron™ ze złączem AM2+/AM2 i dodatkowa informacja Jeśli zainstalujesz AMD AM2+ na płycie głównej AM2, szyna systemowa zostanie spowolniona z HT3.0(5200MHz) do HT1.0(2000 MT/s), jednak częstotliwość procesora AM2+ nie zostanie zmieniona. Teraz chciałbym aby ktoś uprzejmy mi doradził jaki procesor kupić.Chciałbym się zmiescic w 200zl na allegro znalazlem kilka ale nie wiem ktory by był odpowiedni do mojego komputera zakładajac ze zmienie RAM na 2x1GB lub 2x2GB. Obecnie mam 2x512MB DDR2 grafika ATI RADEON HD4850 i procesor AMD athlon 3000. Prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Rewizja płyty jest przy krawędzi pcb, wystarczy schylić się do obudowy, możesz śmiało brać Athlona II X2 250. Poczytaj na stronie producenta, być może z nowym Biosem będziesz mógł wsadzić nawet X4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 GIGABYTE GA-M55S-S3 (Rev. 1.0) | Płyty główne - Obsługa Procesorów Tu masz wszystko na stronie producenta - wystarczyło poszukać. Z najnowszym biosem każda rewizja obsługuje nawet Phenoma II X4 wedle producenta. Pytanie do czego chcesz tego sprzętu używać i jakie modernizacje w przyszłości planujesz?Ze swojej strony do tej płyty radzę nie montować procesorów o bardzo dużym poborze mocy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_krakow Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Dobrze wszystko sie zgadza do listy procesorow na stornie producenta dotarlem ale chodzi mi o doradzenie jaki konkretny model precesoro z jaka czestotliwoscia kupic? Planuje jedynie dokupic ramu max 2x2GB karta grafiki zostaje. Komputer chce modernizowac z naciskiem na gry typu starcraft II, diablo III i jakies nowe fps-y zeby chodzily ladnie. Czy samodzielnie moge wykonac upgrade biosu? Wymieniajac procesor i dokupujac ramu chyaba bedzie dobry pc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Jeśli chcesz kupować nowy ram - a tak wnioskuję - rozważyłbym wymianę również płyty głównej na socket am3. Po sprzedaży starej będziesz musiał dołożyć raptem ze 150. Zyskujesz natomiast możliwość użycia modułów ddr3 plus nowszy układ = pełne wykorzystanie procesora. Możesz wtedy wziąć np Athlona II x2. W innym wypadku nie potrafię Ci doradzić, ale z pewnością niebrałym procesora który po podkręceniu będzie miał mniej niż 2.9Ghz bo będzie dławił kartę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_krakow Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 no tak by było najepiej ale to dodatkowe wydatki w postaci płyty 150zl + DDR3 400zl 4gb a DDR2 mam w cenie 300zl za 4gb, no i procesor taki bedzie tez drozszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 (edytowane) W takim razie rozważyłbym używane komponenty i szukał dwurdzeniowca z pamięcią L2 2x1Mb, ewentualnie rozważył coś co ma pamięć L3 ale nie wiem czy to się opłaca. Warto też zwrócić uwagę na pobór mocy, zwłaszcza jeśli będziesz podkręcał na tej płycie. I nówki pamięci też mijają się z celem jeśli chcesz zaoszczędzić. Choć zmiana na nowszą platformę wydaje mi się bardziej kusząca, plus Twoja płyta nie jest jakaś super extra znowu. Ale jak mówię - nie jestem na tyle na bieżąco z cenami by radzić. Edytowane 28 Lipca 2010 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Rewizja płyty jest przy krawędzi pcb, wystarczy schylić się do obudowy, możesz śmiało brać Athlona II X2 250. Lepiej kupić Athlon II X2 260 (pamięci DDR2 będą pracowały optymalnie {dzielniki dla AM2/AM2+}, w modelu 260 mamy pewność kupna najnowszej rewizji C3 {nie ma Athlona II X2 260w starej rewizji C2}) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Lepiej kupić Athlon II X2 260 (pamięci DDR2 będą pracowały optymalnie {dzielniki dla AM2/AM2+}, w modelu 260 mamy pewność kupna najnowszej rewizji C3 {nie ma Athlona II X2 260w starej rewizji C2}) No nie chciałbym być upierdliwy ale na dzielniki pamięci patrzyło się przy Athlonach X2, o ile wiem to Athlonów II sprawa nie dotyczy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) Może niech dziecko NEO wstawiające minusy i plusy poszczyci się jakimś dowodem z płyty AM2, i athlonem II x2 255/250/245 (może być screen z EVEREST CPUID) Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) Bez zbędnej przepychanki sam udowodnij swoje twierdzenie. Athlony II mają zupełnie inne kontrolery pamięci niż X2 i są one synchroniczne. Ustawiając 800MHz masz 800MHz, płyta nie ma tutaj nic do rzeczy. EOT. Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) Bez zbędnej przepychanki sam udowodnij swoje twierdzenie. Athlony II mają zupełnie inne kontrolery pamięci niż X2 i są one synchroniczne. Ustawiając 800MHz masz 800MHz, płyta nie ma tutaj nic do rzeczy. EOT. Co mam kupić by to pokazać ? x-P Może i są niezależne ... ale jeśli są jednak zależne te zegary to na X2 260 mamy PEWNOŚĆ że pamięci będą pracować nominalnie. I przy X2 260 mamy też PEWNOŚĆ że dostaniemy C3. ps. choć z drugiej strony jak ktoś sprawdzi oznaczenia to wybierze C3 z tych wolniejszych modeli ;) (jeśli będą dostępne) .... a co do tych dzielników - po prostu jestem ciekaw bo sam wolałbym mieć pewność. Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) BuMeL ma rację. Taktowanie ramu w PI,PII, AII i Athlonach 7550/7750 zależy od HTT. Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 W takim razie bardzo dobrze, że nawet na starych płytach na nForce 550 AM2 nie ma już tych dzielników przy tych nowszych CPU ... szkoda że dopiero przy Athlonach II/Phenom to wprowadzili (przy starszych Athlonach już powinni to wprowadzić). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 A ja ciekaw jestem co zainteresowany postanowił kupić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 W takim razie bardzo dobrze, że nawet na starych płytach na nForce 550 AM2 nie ma już tych dzielników przy tych nowszych CPU ... szkoda że dopiero przy Athlonach II/Phenom to wprowadzili (przy starszych Athlonach już powinni to wprowadzić). W K8 na AM2 tego nie wprowadzono bo wymagało by to sporej ingerencji w starą architekturę, na wcześniejszych podstawkach tego nie było bo widać nie było takie możliwości lub po prostu nie działało to tak jak powinno. Zresztą na LGA775 też trzeba było kombinować z pamięciami i dzielnikami z powodu wysokiego FSB i często pamięci ograniczały OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_krakow Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam po dłuższej przerwie spowodowanej wakacjami. Chce kupić procesor AMD Athlon X2 5600 2.9GHz AM2 (200zł) i do tego 2x2GB ramu Kingstona (320zł). Potrzebuje jedynie upewnienia się w tym, chciałbym zeby ktos mi powiedzial czy bedzie to korzystne? Mam tez kolejne pytanie czy jestem wstanie swoja płyte główna zaktualizować do wersji 2.0? aby obsługiwała więcej procesorów? Komputer bedzie przeznaczony do nowych gier mafia2 starcraft2. róznica miedzy wersjiami biosów w obsłudze procesorów (1.0) http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpulist/ga-m55s-s3_10.html (2.0) http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpulist/ga-m55s-s3_20.html Edytowane 29 Sierpnia 2010 przez Michal_krakow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Jeżeli chodzi o płytę z siga to wystarczy zaktualizować bios do najnowszej wersji i możesz kupić AII X2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2010 ...który będzie lepszym wyborem przy niewiele wyższej cenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_krakow Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2010 (edytowane) płyte mam wersji 1.0 a wiec teraz konkretnie jaki procesor kupic po zaktualizowaniu płyty? obsługa: GIGABYTE GA-M55S-S3 (Rev. 1.0) | Płyty główne - Obsługa Procesorów najlepszym rozwiazaniem byl by athlon II x3 ale dokladnie jaka wersja? Edytowane 29 Sierpnia 2010 przez Michal_krakow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Dlaczego akurat X3? możesz wstawić zarówno x2 jak i x4. Jeśli koniecznie chcesz zostać na ddr2 wybrałbym raczej Athlona II X2 w rewizji C3 - jest większa szansa na odblokowanie rdzeni, tak więc za jakiś czas gdy postanwisz zmidernizować platformę i nabędziesz płytę z taką funkcją jest szansa na to że będziesz miał dodatkowe 2 rdzenie za free. A jak się nie uda kupisz lepszego proca. Ja osobiście bym brał raczej X2 niż X3 - także ze względu na pobór mocy - Twoja płyta lubi się grzać co przy większym poborze mocy przy X3 pewnie skróci jej żywotność. Co do wyboru konkretnego modelu 260 występuje tylko w rewizji C3 przy której ponoć jest większa szansa na odblokowanie. Jeśli masz możliwość sprawdzić rewizję w sklepie brałbym z kolei Athlona II X2 240 - jest to najniższy model z 2x1MB Cache L2. Ja bym jednak rozważył wymianę mobo i zakup DDR3 np. takich Pamięć DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9 - DDR3 - ram.net.pl Do całego biznesy dołożysz ok 100-150pln a masz nowszą,wydajniejszą platformę i płytę na gwarancji. Zapewne zauważyłeś dopisek na samym dole przy obsługiwanych procesorach: (Note) If you install AMD AM2+ CPU on AM2 motherbord, the system bus speed will downgrade from HT3.0(5200 MT/s) to HT1.0(2000 MT/s) spec; however, the Częstotliwość of AM2+ CPU will not be impacted. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2010 (edytowane) Gdzie Ty widziałeś AII X2 odblokowanego na X4? Edytowane 29 Sierpnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Fakt, mój błąd - trochę namotałem. Już się chowam ze wstydu..W każdym razie ja bym rozważył przesiadkę na AM3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_krakow Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2010 A wiec wybór padł na Athlon II X2 245 2.9GHz co o tym sadzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2010 A wiec wybór padł na Athlon II X2 245 2.9GHz co o tym sadzicie? Byle C3, w ostateczności można by kupić 260 bo nie ma starszej rewizji niż C3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_krakow Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2010 pojawiła się tez sprawa ramu. mam do kupienia kingstony 2x2gb 800 KVR800d2N6/2G za 240zl wystarcza takie czy oplaca sie doplacic do cl5? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...