radziuinblack Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Witam! Niedawno przy generalnym odkurzaniu komputera, a dokładniej wyjmowaniu karty dzwiękowej usłyszałem małe chrząknięcie, i jakiś "popiół" zleciał na dno obudowy. Obejrzałem kartę dookoła, i oto co ujrzałem: (zdjęcie w miarę duże, żeby było dokładnie widać) Prawdopodobnie był to rezystor, ale trudno mi cokolwiek powiedzieć gdyż drugiej takiej nie mam :/ Osad (albo pozostałości z rezystorka) jest szorstki i matowy, trudno go zdrapać :/ O dziwo, karta działa póki co bez zastrzeżeń. Żadnych problemów. Mógłby mi ktoś powiedzieć co to właściwie było, i czym to może skutkować? Jeżeli się nie mylę to mam jeszcze na to gwarancje, ale czy jest sens oddawać? Pozdrawiam. (Karta dźwiękowa to Xonar DX/XD oczywiście) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) To raczej cewka. A od czego to ciezko powiedziec przy dzisiejszych wielowarstwych plytkach. Edytowane 2 Sierpnia 2010 przez neo2006a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Ja bym stawiał na kondensator SMD. Wykluczyć także nie można takiej możliwości że tam mogły być tylko luty... Na rezystorach SMD są dopisanie dodatkowo wartości 3 lub 4 cyfrowe... Nie masz czasem w kompie WCta zamontowanego?? Ten osad wygląda jak rdza :blink: Brak tego elementu może skutkować nieprawidłowym działaniem karty dźwiękowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Rdza to nie jest. Nie jest "wrzarte". Zeskrobując to (chociaż ciężko) pozostaje nieuszkodzona płytka. WCta nie mam. W dodatku na Xonara jest lekki nawiew. Zwykłe luty to nie mogły być, tego popiołu było dość sporo :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Na tym zdjęciu widać jaki element "wyparował" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Lepsza fotka, ustawiona karta w taki sam sposób jak na pierwszym zdjęciu: Opis L16 wskazuje na to że jest to cewka/ dławik SMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Czym zatem może się skończyć brak dławika na tej karcie? No i czy jest sens ją oddawać na gwarancje? (szczególnie że na drugi koniec Polski musiałbym ją wysłać...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...