Skocz do zawartości
darqious

Białe, gumowate "coś" na 8800 GTS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj wpadłem na (nie wiem, czy dość mądry :E) pomysł - postanowiłem w ramach kompleksowego czyszczenia komputera zdjąć i wyczyścić fabryczne chłodzenie z karty graficznej - Gigabyte GeForce 8800 GTS (640 MB). Teraz mam nie lada problem.

O ile sam G80 był posmarowany ładną, szarą pastą to inne rzeczy, takie jak pamięci, niejaki NVIO-1-A3 i chyba sekcje zasilania karty pokryte były białą warstwą jakiejś dziwnej, lepkiej gumy. Ta guma wychodziła sporo poza powierzchnię chłodzoną i przykleiło się do niej sporo syfu. Problem w tym, że to była dość gruba warstwa. Teraz, gdy przykładam wyczyszczone chłodzenie do wyczyszczonej karty, dobrze styka się GPU, natomiast nad innymi układami pozostaje sporo przestrzeni - gdzieniegdzie nawet 0,3 mm na oko (być może po przykręceniu będzie mniej, ale i tak dobrze pewnie nie dociśnie). W każdym razie prześwituje :(

Czym zastąpić poprzednią substancję? Dać taką grubą warstwę pasty termoprzewodzącej :E ? Nawet nie wiadomo ile jej dać, żeby nie wypłynęła i jednocześnie stykało. Proszę o rady.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta guma to thermalpad czyli zwykle silikonowa podkładka termoprzewodząca, która stosowana jest na elementach nie stykających sie bezpośrednio z odpromiennikiem, grubsza warstwa pasty tutaj nie pomoże. Thermalpady można kupić na alledrogo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi