darqious Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Witam, Wczoraj wpadłem na (nie wiem, czy dość mądry :E) pomysł - postanowiłem w ramach kompleksowego czyszczenia komputera zdjąć i wyczyścić fabryczne chłodzenie z karty graficznej - Gigabyte GeForce 8800 GTS (640 MB). Teraz mam nie lada problem. O ile sam G80 był posmarowany ładną, szarą pastą to inne rzeczy, takie jak pamięci, niejaki NVIO-1-A3 i chyba sekcje zasilania karty pokryte były białą warstwą jakiejś dziwnej, lepkiej gumy. Ta guma wychodziła sporo poza powierzchnię chłodzoną i przykleiło się do niej sporo syfu. Problem w tym, że to była dość gruba warstwa. Teraz, gdy przykładam wyczyszczone chłodzenie do wyczyszczonej karty, dobrze styka się GPU, natomiast nad innymi układami pozostaje sporo przestrzeni - gdzieniegdzie nawet 0,3 mm na oko (być może po przykręceniu będzie mniej, ale i tak dobrze pewnie nie dociśnie). W każdym razie prześwituje :( Czym zastąpić poprzednią substancję? Dać taką grubą warstwę pasty termoprzewodzącej :E ? Nawet nie wiadomo ile jej dać, żeby nie wypłynęła i jednocześnie stykało. Proszę o rady. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Ta guma to thermalpad czyli zwykle silikonowa podkładka termoprzewodząca, która stosowana jest na elementach nie stykających sie bezpośrednio z odpromiennikiem, grubsza warstwa pasty tutaj nie pomoże. Thermalpady można kupić na alledrogo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 termopady kup i przyklej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Podepnę się pod temat. U mnie na chipsecie i gpu jest takie coś. Zastosować pastę czy pady? Jeżeli pady to które polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Na gpu nanies swierza paste np. mx 3 lub lepsza a na pamieci zaloz nowe thermopady 1mm. Grubsze sa zbedne. Thermopad podkładka termoprzewodząca 2,8W/mK 1mm (1191347434) - motoAllegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Tu gdzie pady to pady, jak wspominałem może być różnica w wysokości elementów i po przesmarowaniu pastą mogą nie stykać się z odpromiennikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 jeszcze jedno pytanie. jeżeli zistawiłbym te pady które są obecnie to czy przed ponownym założeniem chłodzenia na gpu muszę je jakoś oczyść np. alkoholem czy nic nie robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Jak sa czyste i nie calkiem oklaply, to mozna je zostawic. Juz probowalem zostawiac uzywane thermopady i zdawaly egzamin, chociarz co nowe to nowe. I lepiej nie czysc padow spyrolem czy acetonem, bo moga sie rozjechac/rozpuscic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...