Gmx Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam Tak jak w temacie mam starego kompa i za niedługo będę dokonywał zakupu procka + mobo + ram moja aktualna konfiguracja p4 nothwood (2Ghz aktualnie @2.47Ghz)(s478) ram elxiry 2x 256Mb(ddr1) mobo ms-6701 GeForce mx440 64mb (engine 250@350Mhz memory 332@465Mhz) Zasilacz 300w impet (na razie chciałbym go zostawić puki nie zakupię lepszego) ile to warte razem bo mam 300zł a chciałbym kupić jeszcze jakiś zasilacz myślę o delcie 400w chce zakupić E2140 (2x 1.6) MS-7504 z zintegrowaną grafika 256mb geforce 7100(wiem dobra nie jest, ale lepsze od mojej obecnej :)) RAM 1gb corsair ddr2 pc5300 razem jakieś 280zł co o tym myślicie ? Edytowane 28 Sierpnia 2010 przez Gmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Niezły wybór za tę cenę, choć ja szukałbym jakiejś używanej płyty na P35 pod to i jakiejkolwiek grafy na PCI-E na przetrzymanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gmx Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2010 powiem tak gdy mój brat zamówił tego amd co sie kiedyś upierałem a nie tego p4 to bym więcej kasy miał, tzn. nie to że tańszy tylko mój p4 był wyjęty prosto z "biurowca" ;/ i jeszcze musiałem dokładać na różne bzdety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gmx Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2010 (edytowane) Witam Tak jak w temacie. Jedynie co mnie dręczy to jaki z procesorem mam wybrać ;/, ram będzie 1gb d510 d410 n230 n330 i jedno jeszcze pytanko, sprzęt ma posłużyć do pogrania w takie gierki jak CS 1.6 i Combat Arms da radę ? (cs Procesor: 400MHz Pamięć ram: 64MB Karta grafiki 3d 16mb,, combat arms Pentium 4 2.4 GHz, 512 MB RAM, karta grafiki 128 MB) np. Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy lub Intel BLKD510MO płyta główna miniITX Atom D510 (1218458863) - Aukcje internetowe Allegro lub INTEL D945GCLF2 ATOM DUAL CORE VGA/TVout/6ch/8xUSB (1214464518) - Aukcje internetowe Allegro wiem że atom nie jest przeznaczony dla gier, ale szkoda mi wywalić na jakiś 300zł na jakiś używany sprzęt który może być zużyty/wyjeżdżony/ lub podkręcany do niebotycznych liczb Gigaherców czy bóg wie co tam jeszcze A jak to się ma sprawa do tych kart graficznych na PCI ? Edytowane 11 Września 2010 przez Gmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2010 (edytowane) Ogólnie Atoma nie polecam, jego wydajność potrafi wyprowadzić z równowagi bardzo spokojnych ludzi. Jak kupisz sprzęt używany, który będzie miał w opisie że jest sprawny to na pewno nie będzie zużyty, a jak był podkręcany to przynajmniej będziesz wiedział że coś da się z niego wycisnąć. Polecam rozejrzeć się na forach (np tutaj), często można trafić bardzo dobre okazje. Jeżeli kupisz Atoma to będziesz żałował, gwarantuję. Na 1 rdzeniowym Atomie będziesz musiał postawić jakiegoś lekkiego Linuxa żeby jakoś to chodziło. WinXP wymaga stałej opieki, bez tego zacznie bardzo poważnie zwalniać. Vista/Seven to już masochizm. Na 2 rdzeniowym Linuxy i XP chodzą już jako tako, Vista/Seven wymagają odchudzenia i wyłączenia dodatkowych bajerów wizualnych. Ten procesor nie daje rady i tyle, a popularność zyskał tylko dzięki marketingowi i niskiemu zużyciu energii. Edytowane 11 Września 2010 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2010 Jeśli już jesteś aż tak zdeterminowany na nowy sprzęt to kup jakiegoś celerona dwu rdzeniowego + mobo ze zintegrowanym G31. Jestem świadom, że to nie jest zbyt ciekawy sprzęt, jednak za 315zł (w proline, może gdzie indziej taniej) masz nowy sprzęt z gwarancją. Celerona pewnie da się trochę podkręcić w razie. Jeśli rozczaruje Cię wydajność grafiki to zawsze będziesz mógł dołożyć coś na pci-e. Jak ma być tanio to ja proponuję jakieś nowe mobo z grafiką HD3200/3300/42x0 na am2+ z ddr2 i do tego kup Athlona 64 3000+ do 3500+. Będzie znacznie wydajniej niż na tym atomie. Grafika znacznie wydajniejsza od tej która towarzyszy atomowi (pomijam ion bo to nie ta cena). Za procesor dasz ok 20-30zł więc jak padnie to nie będziesz chyba płakał. Procesory i tak padają najrzadziej. Wyślę, że najlepsze wyjście jako alternatywa dla tego atoma. Będziesz miał możliwość rozbudowy o znacznie wydajniejsze cpu, nowe mobo i tani procesor. Jeśli zbraknie wydajności to będziesz miał duże pole manewru, zarówno jeśli chodzi o procesory jak i grafiki. Atoma możesz wymienić tylko w całości. Atoma można brać pod uwagę ale nie przy Twoich oczekiwaniach / wymaganiach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2010 Ogólnie Atoma nie polecam, jego wydajność potrafi wyprowadzić z równowagi bardzo spokojnych ludzi. Jak kupisz sprzęt używany, który będzie miał w opisie że jest sprawny to na pewno nie będzie zużyty, a jak był podkręcany to przynajmniej będziesz wiedział że coś da się z niego wycisnąć. Polecam rozejrzeć się na forach (np tutaj), często można trafić bardzo dobre okazje. Jeżeli kupisz Atoma to będziesz żałował, gwarantuję. Na 1 rdzeniowym Atomie będziesz musiał postawić jakiegoś lekkiego Linuxa żeby jakoś to chodziło. WinXP wymaga stałej opieki, bez tego zacznie bardzo poważnie zwalniać. Vista/Seven to już masochizm. Na 2 rdzeniowym Linuxy i XP chodzą już jako tako, Vista/Seven wymagają odchudzenia i wyłączenia dodatkowych bajerów wizualnych. Ten procesor nie daje rady i tyle, a popularność zyskał tylko dzięki marketingowi i niskiemu zużyciu energii. Przesadzasz, mam Win7 na HTPC opartym na dwurdzeniowym Atomie 330 i nie ma tragedii, dziala calkiem sprawnie. Trzeba jednak miec swiadomosc, ze Atom ma byc przede wszystkim energooszczedny i jego wydajnosc nie jest tak duza, jak wynikaloby to z megahercow. Do kompa biurowego nadaje sie spokojnie, do filmow w miare (SD bezbolesnie, 720p moze sprawiac klopoty przy duzym bitrate, 1080p tylko ze wspomaganiem GPU), do grania jest slaby, chyba, ze w starsze tytuly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...