Skocz do zawartości
LegiaWarszawa

Klawa z podswietleniem, cicha obslugujaca pow.3-4 guzikow na raz

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje klawy do gier i do pisania.

Funkcjinalnosc dla mnie wystarczajaca to:

- cicha praca rowniez spacji

- wygodne pisanie

- podswietlenie na tyle dobre zeby nie razilo w oczy w nocy i zeby mozna bylo w dzien uzywac normalnie tej klawy (np z wylaczonym podswietlaniem widoczne literki)

- 2 klawisze na raz to za malo (Logitech Illuminated). mysle ze te 4 powinna obslugiwac.

Wlasciwie nawet makr itp nie potrzebuje, tym bardziej wyswietlaczy.

Jest jakas alternatywa dla: Logitech G110 Gaming Keyboard USB - Myszy i klawiatury - Logitech G110 Gaming Keyboard USB od 268.90zł logitech g110 ? Cena powiedzmy do 300pln, najchetniej 200.

Edytowane przez LegiaWarszawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze microsoft sidewinder x4? Jedyna wada to dluga spacja, przez co prawy alt jest za bardzo z prawej co z kolei troche przeszkadza przy pisaniu polskich znakow z ogonkami <_< Ale klawa cicha (przynajmniej w porownaniu ztym co mialem). 4 stopnie podswietlenia (w tym jeden to calkowite wyl.) Cena to 150-180zl, zalezy jak sie trafi.

ps. zapomnialbym o tym ze obsluguje do 26 klawiszy wcisnietych na raz :rolleyes:

Edytowane przez Quave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak 2 klawisze na raz? Czesto korzystam z 3-klawiszowych skrotow i problemow nie ma...

Czytalem na jakims forum opinie, ze tak jest. Pytalem dzis na infolinii Logitech, potwierdzono. Dasz rade u Ciebie biec po skosie (w i a klawisze) i np kucac w grze (dajmy na to SHIFT) i do tego nacicnac przykladowo spacje, zeby sie polozyc? O takie zastosowanie mi w razie czego chodzi. Sama klawa wiem, ze jest bardzo ciekawa ladna i cicha.

Jeszcze jest ten problem:

Edytowane przez LegiaWarszawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LegiaWarszawa

Klawiatur z podświetleniem elektroluminescencyjnym nie bierz, właśnie z tego powodu, który widać na tym filmiku. Miałem klawę BTC 6300CL i też było w niej słychać inwerter, tylko ja sobie poradziłem poprzez małą modyfikację.

Teraz mam Logitech Illuminated i polecam! Co do wciskania klawiszy o których mówisz, to właśnie sprawdziłem w Mafii II. Skręcanie samochodem (W+A lub W+D) widok z tyłu (lewy Shift) hamulec ręczny (spacja) i nawet jeszcze strzałkę w prawo nacisnąłem (klakson). Wszystko śmiga bez najmniejszego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Roccat Valo. Mam od jakiegoś czasu, klawisze podczas szybkiego pisania wydają z siebie dźwięki, na które nie zwraca uwagi osoba pisząca ale jak się słucha gdy np. Twoja luba naparza w Wordzie to po parudziesięciu minutach robi się irytująco. Słyszalny inwerter pod warunkiem, że wyłączymy głośniki i nikt nie skrzeczy w pokoju za plecami. Poza tym klawiatura zacna, wygodnie się pisze i przyjemnie używa przez dłuższy czas ze względu na konstrukcję, jest gruba więc dobrze podpiera się nadgarstki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn z jakim podswietleniem nie brac? A te inne maja jakies inne podswietlenie? :)

Roccat valo wlasnie wykluczylem ze wzgledu na duza slyszalnosc klawiszy, problemy z piszczeniem i cene.

Jutro wlasnorecznie potestuje G110 i X4 (X6 nei dostepna jak narazie tam gdzie moge ja sprawdzic) i jesli wygoda w klikaniu bedzie po stronie G110 to wezme ja, a jesli po stronie X4 to pewnie zostanie przy niej. Sprawdze jeszcze Log. Illuminated. Ale ja wole duze klawisze, na niskich mi sie kiepsko pisze i juz nawet nie mowie o ciezszym oporze tych klawiszy, a o tym, ze mi jest latwiej w nie trafiac:)

Tak czy siak dzieki za porady i zapraszam do dalszych opinii z Waszej strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn z jakim podswietleniem nie brac? A te inne maja jakies inne podswietlenie? :)

Logitech Illuminated ma podświetlenie diodowe, więc nie ma mowy o żadnym piszczeniu.

Za Roccat Valo można by wybulić tyle kasiory, gdyby nie piszczał inwerter albo bardzo potrzebowałoby się tej masy dodatkowych przycisków. Kupuje się według potrzeb, a nie szpanu. Kupić klawę z 40 dodatkowymi klawiszami i korzystać z 4 - genialne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK widzialem oba modele nad ktorymi sie zastanawiam - G110 i X4. Nie ogladalem ich na podswietleniu tylko tak poprostu. Najbardziej mnie interesowal klik i jakosc wykonania. Logitech sprawia wrazenie jakby byl z kiepskiej jakosci plastiku, ma wysokie klawisze, takie jak lubie, ale nie wiem czy nawet nie za wysokie:) Mam Logitech Cordless desktop keyboard sprzed kilku ladnych lat i do tego typu klawiszy sie przyzwyczailem.

Natomiast X4 ma nizsze klawisze ale nie laptopowe wcale i wydaja sie byc rowniez bardzo wygodne. Spacja faktycznie jest wydluzona co przeszkadza w standardowym pisaniu, ale mysle ze idzie sie przyzwyczaic. Slychac jedna i druga klawe mniej wiecej tak samo. Zastanawiam sie czy za kolorowe podswietlenie i 6 klawiszy do makr wiecej oplaca sie dac 100 pln dodatkowo. Jesli stwierdze, ze tego nie wykorzystam, wezme Microsoft X4. Jesli stwierdze, ze przeszkadzac mi bedzie dluga spacja wybiore L G110.

Zastanawiam sie jakie sa roznicze w makrach i wygodzie uzytkowania miedzy tymi dwiema klawami.

Tak czy siak dzieki za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi