tko Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 (edytowane) Witam, Panowie fachowa porada mile widziana :wink: Kupuję blaszaka pod i5 760 i został mi tylko dobór płyty. Zaznaczę że nigdy nie bawiłem się w OC więc raczej tak już zostanie (brakuje wiedzy na ten temat, a i rachunki dają po gnatach). Kompa nie będę również zmieniał z min. 5 lat A więc zastanawiam się nad: MSI P55-GD65 oraz 2 płyty z usb3: Gigabyte P55-USB3 i Asus P7P55D-E. A może nie warto przepłacać i wziąć tańszą MSI P55-GD55 Po prostu nie chciałbym bulić za coś, co skierowane jest głównie do zaawansowanych użytkowników. Z drugiej strony jeśli w jakikolwiek sposób okrojona sekcja zasilania ma wpłynąć na swobodną prace, dopłace te 100pln. dzięki i pozdrawiam Nikt nic nie doradzi <_< Po prostu nie wiem czy nie wystarczy zwykła płyta P55-GD55. Edytowane 18 Września 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiass777 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 bierz Asus'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparki Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 Jeśli nie masz zamiaru podkręcać procesora to wybór płyty pokroju MSI gd65 czy asus serii p7p55d mija się z celem. W zupełności płyta na chipsecie H55 spełni twoje oczekiwania i nie sprawi Ci żadnych kłopotów 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tko Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 sparki no właśnie dlatego pytałem, teraz już wiem że na pewno tak zrobię. Jednak z tego co widziałem na kilku portalach, również z GD 55 można trochę wycisnąć. W Twoim opisie widzę że masz 2x2GB GOODRAM 1333 CL9. To nie za małe częstotliwości jeśli kręciłeś proca? pytam bo ja akurat nie będe robił OC ale te kości właśnie mnie interesują. Są 100pln tańsze niż G.Skill 4GB (2x2GB) 1600MHz CL7 ECO :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparki Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 (edytowane) Według mnie sprawa częstotliwości RAMu ma drugorzędne znaczenie jeśli chodzi o szybkość całego systemu (przy takich ilościach pamięci cache oczywiście). W tej chwili moje kości GOODRAMa pracują w takiej konfiguracji: i nie odczuwam żadnego dyskomfortu jeśli chodzi o szybkość całego systemu. Moim skromnym zdaniem czy kupisz pamięci 1333 cl9 czy 2000 cl8 (o ile wogóle takie istnieją) nie zauważysz żadnej różnicy oprócz wiekszej dziury w portfelu. Ale wybór zawsze należy od Ciebie Edytowane 18 Września 2010 przez andrew777 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 Dokładnie, do zwykłych domowych zastosowań najtańszy ram wystarczy. Popieram też zakup jak najtańszej płyty, rozbudowane opcje czy sekcje zasilania nie są nawet potrzebne do lekkiego OC a jesli w ogóle to nie będzie robione to tym bardziej. Wszytskie i tak są stabilne bo to już nie te dawne czasy że jakiś sprzęt był z natury nie stabilny. teraz najczęście użytkownik coś musi popierniczyć :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tko Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 Dzięki Panowie, zrobię tak jak piszecie. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...