hardy99 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Witam, Jakim programem można sprawdzić częstotliwość magistrali PCI-E ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 W biosie powinno pisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 (edytowane) Stock 100MHz w każdej płycie. Resztę pokaże np. Everest. Edytowane 4 Października 2010 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 W której zakładce w evereście jest to podane ? Bo ja nie mogłem znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Czy nie zna nikt żadnego programu pod windowsa do sprawdzenia częstotliwości PCI-E ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 zobacz jakiś soft od producenta płyty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Everest fakt, nie ma parametru, patrzyłeś clockgen ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 U mnie clockgen nie pokazuje tego parametru. Easy Tone 6 za to pokazuje. Płyta na której muszę sprawdzić PCI-E to Gigabyte GA-945GCMX-S2. Tam jest Easy Tune w wersji max 5, jutro zobaczę czy jest taka opcja. Muszę to sprawdzić bo podobno ta płyta nie ma zablokowanej częstotliwości magistrali PCI-E na 100 MHz. Chcę zobaczyć czy jedynie powyżej 266 MHz podnosi się częstotliwość PCI-E czy już od domyślnej wartości (tak jak było kiedyś np. na VIA KT333 czy 400). Myślałem, że blokada PCI-E względem FSB teraz to już norma. Proc to E2140 i chciałbym z niego zrobić na tej płycie 2.67 GHz (8x333 MHz), ale nie wiem jaka będzie wtedy szybkość magistrali PCI-E, a nie chcę uszkodzić karty. Bo jeśli podnosi się dopiero od 266 MHz to będzie to 115 MHz, a jeśli już od 200 to ok 130 MHz, a tego już karta może nie wytrzymać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 (edytowane) Ciekawe rzeczy mówisz, wydawało mi się że nie można uszkodzić karty przez zbyt wysoką częstotliwość pci-e. Masz bana na bios? Szukasz już drugi dzień jakiegoś programu zamiast sprawdzić to w najbardziej oczywistym miejscu...biosie. Edytowane 4 Października 2010 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 W BIOSie tej płyty się tego nie sprawdzi, a żeby kręcić proca trzeba ustawić na auto. I dlatego potrzebny mi program, którym odczytam ile będzie miała magistrala PCI-E po podniesieniu FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 SetFSB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Ustaw PCI-E sztywno na 100 MHz i kręć proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 @ Armo Jeśli ustawie PCI-E na ASYNCH to komputer się nie włącza. Muszę ustawić AUTO lub SYNCH by się uruchomił. Żaden z podanych programów (ET5, ET6, SetFSB, ClockGen) nie podaje prędkości PCI-E. Ustawiając w BIOS-ie magistrale 266 MHz jednocześnie podbija się napięcie pamięci z 1.8 V do 2.0 V. Nie można przypisać konkretnego napięcia dla pamięci. Kręcenie na tej płycie nie ma sensu. Muszę ją kazać sprzedać i kupić coś na P31/P35/G31. PS. Zasilacz to Modecom FEEL III 350W. Napięcia trzyma ładnie, ale nie wiem czy nie są one trochę za wysokie. Pod maksymalnym obciążeniem jest 12.38-12.40 V, w spoczynku 12.48-12.49 V. Oczywiście sprawdzane miernikiem. Config to : E2140 @ 1.6 GHz, 2x1 GB RAM, HD 2600XT, dysk, dvd-rw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 Jakbyś miał karte nv to nie byłoby problemu, a z tego co pamiętam HD 2xxx były problemowe z wysokim PCIE. Jednakże to nie jest reguła, najlepiej jak sprawdzisz. PCIE 130MHz na pewno nie zabije karty. CTRL+F1 w biosie próbowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2010 Tak tak próbowałem, bez Ctrl + F1 to nic praktycznie do oc nie ma. Nie ma sensu się z nią bawić trza sprzedać i kupić coś sensowniejszego bo nie będzie to wielki wydatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...