Cube_ Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Dziś rano gdy próbowałem włączyć komputer zaczął on rozruch i wyłączył się po kilku sekundach. Po tym zdarzeniu komputer nie reaguje w żaden sposób na maltretowanie przycisku Power. Próbowałem zmienić kabel zasilający, sprawdziłem czy wszystkie kable w środku są dociśnięte prawidłowo. Dodatkowo diody na płycie głównej cały czas świecą jak zwykle. Żadna z części nie sfajczyła się też "w oczywisty sposób". Jak sprawdzić, która część padła. Domyślam się, że aby sprawdzić zasilacz przydałby się miernik napięcia, lecz co z resztą części? Dokładny config: CPU: Core2Duo E4300 1,8@3,15 Ghz CPU Cooling: Pentagram Freezone NXC-100 Cu Mobo: Asus P5B Deluxe RAM: 2 x 1024 MB GeIL 800@875 Mhz 5-5-5-15 GPU: GeForce 9600GT Power: HuntKey HK-350AP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 Jakby ci padł proc, mobo, albo ram czy grafika, to komp i tak by ruszał. Kręciłyby wentylatory, a po prostu nie włączałby się monitor. To musi być zasilacz. No chyba że nie masz żadnego wentylatora podłączonego pod molexa.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2010 1. Nie ten dział. 2. Takich tematów było tysiące, a nawet setki. 3. Jest przyklejony temat z opisem diagnozy kompa w takich przypadkach. 4. Opcja pierwsza to zasilacz, opcja druga to płyta. 5. Odłącz dyski i napędy i wyczyść wszystko z ewentualnego kurzu. 6. Wyciągnij kości pamięci i włóż ponownie dobrze dociskając. Na początek włóż tylko jedną z nich - jak będzie problem, to drugą. 7. Podepnij inny zasilacz. 8. Zresetuj ustawienia bios (przy pomocy zworki) i sprawdź napięcie bateryjki (przy pomocy miernika). 9. Sprawdź, czy nie zablokował się przycisk "power" na obudowie lub "reset". 10. Wyciągnij wszystko z obudowy i podłączaj na biurku poza obudową. Jeśli powyższe zawiedzie, to zapewne zdechła płyta główna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...