Skocz do zawartości
mnd017

Monitor do 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie..

Koniecznie ma być: 24", 1920x1080, HDMI.. laptop do pracy biurowej, będzie pracował z laptopem.

Opcjonalnie może być, fajnie jak będzie: Led, Pivot, Tuner TV

Takie znalazłem, wszystkie mają 24 cale, fullhd, hdmi, czas reakcji od 2 do 5ms.. dodatkowe różnice wypisałem:

BENQ 24" LED V2420H (LED) (Cena: 750,90 zł )

BENQ 24" LCD G2420HD (Cena: 653,00 zł )

BENQ 24" LCD E2420HD (Cena: 707,00 zł )

BENQ 24" LED V2410 Eco (LED) (Cena: 742,80 zł )

LG 24" LCD W2453V-PF (Cena: 811,00 zł )

Acer 24" LCD G245 HAbid (Cena: 782,80 zł )

Samsung 24" LCD SM B2430H czarny (Cena: 812,00 zł )

Samsung 24" LCD SM P2450H czarny (Cena: 810,90 zł )

Samsung 24" LCD SM 2494HM (Pivot) (Cena: 902,00 zł )

Acer 24" LCD P244 Wbmii (Cena: 856,10 zł )

Asus 23,6" LCD 24T1E (Tuner TV) (Cena: 953,00 zł )

LG W2442PA-BF (Pivot) (Cena: 899,00 zł )

Edytowane przez mnd017

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są już jakieś testy, recenzje dostępne w sieci?

edit: Troche poczytałem i ponoć Benq trochę oszukał klientów, bo kontrast jest ponoć dużo mniejszy, i inne właściwości też troche naciągane.. ogólnie - eksperci nie bardzo polecają nowego Benq z matrycą VA (LED) :/

Edytowane przez mnd017

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są już jakieś testy, recenzje dostępne w sieci?

edit: Troche poczytałem i ponoć Benq trochę oszukał klientów, bo kontrast jest ponoć dużo mniejszy, i inne właściwości też troche naciągane.. ogólnie - eksperci nie bardzo polecają nowego Benq z matrycą VA (LED) :/

A kontrast na TN-kach jaki Twoim zdaniem jest ? ... lub na IPS? - obawiam się że nawet jeśli ten VA wypada znacznie poniżej deklarowanego kontrastu to i tak jest lepiej jak na dowolnym TN i IPS :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kontrast na TN-kach jaki Twoim zdaniem jest ? ... lub na IPS? - obawiam się że nawet jeśli ten VA wypada znacznie poniżej deklarowanego kontrastu to i tak jest lepiej jak na dowolnym TN i IPS :)

Na papierze tak, ale w praktyce to różnie wychodzi. Chyba trzeba będzie poczekać na jakieś wiarygodne testy i recenzje. Ciężko tak zdecydować się na monitor, prawie nic o nim nie wiedząc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na papierze tak, ale w praktyce to różnie wychodzi. Chyba trzeba będzie poczekać na jakieś wiarygodne testy i recenzje. Ciężko tak zdecydować się na monitor, prawie nic o nim nie wiedząc.

Ja właśnie o praktyce mówię. A pomiar (nie kłamany, porządnym sprzętem i programem) oddaje to co widać. Oczywiście to co widać w spec to często są bzdury ... i nie mówię o samych monitorach ale też kolumnach (przypadek podawanego pasma przenoszenia).

ps. chcesz wysokiego, nie kłamanego kontrastu - EIZO EV2333W ;)

ps2. 10 bit korekcja gammy sprawia że nie masz "fali" jak na tym BENQ

ps3. wiem że to EIZO 2x budżet - to był tylko przykład

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekam na te Benq..

np ten: BenQ Global | Products - LCD MonitorsScreen Size - 24" & up - BL2400PT - ale jeszcze nie ma go w sklepach chyba

PS. Dobrze, rozumiem, że DVI-D tak naprawdę niczym nie różni się od HDMI? Jedynie wtyczką i nie przesyła audio? (Choć to w sumie dziwne, skoro przesył jest cyfrowy, to jaki problem wysyłać też audio?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audio też może wysłać o ile dobrze pamiętam. W którymś z tematów pytałem o to samo. 

Edit:

Porypało mi się :-D Myślałem kiedyś że HDMI tylko może obraz w rozdzielczości FullHD wysłać. Wyprowadzono mnie z tego błędu. Za to dźwięk chyba rzeczywiści, tylko HDMI :-) Innych różnic pomiędzy tymi kablami nie ma. (no i wtyczka). DisplayPort też chyba nic nie zmienia. Standardowe nabijanie kasy, nowy kabel/nowy standard->nowe akcesoria, kolejne pieniądze.

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audio też może wysłać o ile dobrze pamiętam. W którymś z tematów pytałem o to samo. 

A.. to dwa pytania:

Czym różnią się HDMI od DVI, poza wtyczką?

Czy przejście, z DVI (monitor) do HDMI (laptop), za pomocą jakiejś przejściówki, powoduje jakieś straty na jakości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A.. to dwa pytania:

Czym różnią się HDMI od DVI, poza wtyczką?

Czy przejście, z DVI (monitor) do HDMI (laptop), za pomocą jakiejś przejściówki, powoduje jakieś straty na jakości?

w HDMI idzie cyfrowo obraz i dźwięk, w DVI sam obraz. żadnych strat nie będzie, po prostu będzie sam obraz przesyłany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci polecam z dużym przekonaniem tego Samsunga. Jako monitor sprawuje się bardzo dobrze, choć w moim przypadku, pracując na laptopie, chodziło o coś, co będzie służyło jako TV z okazjonalnym wykorzystaniem jako monitor. Zdał egzamin bardzo dobrze. Wielkim plusem dla mnie jest to, że ta seria monitorów Samsunga posiada możliwość powieszenia na ścianie, z czego skorzystałem (uchwyt na ścianę trzeba dokupić we własnym zakresie). Pilot funkcjonalny, bez zbędnych przycisków. Wbudowane głośniki wystarczają z powodzeniem, a jak ktoś będzie chciał czegoś więcej to polecam wykorzystanie gniazda słuchawkowego które w moim przypadku sprawdza się bez zarzutu. Jedynym mankamentem (jeśli można to tak nazwać), jest to, że osadza się na nim sporo kurzu, ale to da się przeżyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sebastiankul4

Fajna opcje tez maż w tej kwocie od lg jak chcesz z tunerem tv.

Tylko ze jakoś mi nie chciało znaleźć 24" to wiec podaje listę 23" Monitory LCD LG 23'' tak cena - Porównanie cen w sklepach

I plusem jeszcze gwarancja na piksele.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez sebastiankul4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi