szogo Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 Witam Qmpel qpil sobie kompa Asus P4PE i pIV 2.4. Problem jest nastepujacy. Wczesniej pisalem ze chodzily mu dziwnie divixy szybko no to przyszedlem cos pozmienialem i dzialaja dobrze. Ale ze qmplowi nie podobala sie jakosc dzwieku z karty dzwiekowej zintegrowanej na plycie to qpil sobie SB 4.1 digital. System o ktorym caly czas mowa to 98se. NIe dostal nawet sterow bo gosc w sklepie nie mial to sciagnalem z netu. Spoko wszystko sie zainstalowalo (poprzednia karte odinstalwoalem i wyalczylem w biosie) i karta dziala. W windowsie jest dzwiek odpalam winampa jest ale.....wlasnie odpalam jakis film czy gre i dzwieku nie ma!!! w filmie pomyslalem kodeki(ale w byle jakim teledysku tesh nei bylo i to mnie zaciekawilo) ale to odpada bo w grach tesh nie ma a i kodeki zmienialem. To nic myslimy moze te stery co sciagnalem sa zle albo cos. Odinstzlowalem SB wlaczam karte z plyty w biosei i co?? to samo nie ma dzwieku w filamch i grach. W tym momencie nie wiem co jest nie tak i jak to naprawic. A co najciekawsze odrzucam to ze sprzet jest zepsuty dlaczego?? bo na xp (gdyz ma 2 systemy) wszystko dziala dobrze bez problemow. A teraz druga sprawa. Czuje ze trzeba bedzie zrobic format C tam gdzie jest 98se ale wtedy wyczysci mbr-a i zniknie z wyboru Xp. Wie ktos jak zrobic tak, zeby spokojnie sformatowac C potem zainstalwaoc 98se na nowo na dysku C i zeby Xp z dysku D mozna bylo wybrac na pcozatku? Troche dlugie ale moze ktos bedzie potrafil mi pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz994 Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 Pewnie instalujesz złe sterowniki. Stery typu WDM przeznaczone są dla wszystkich systemów operacyjnych dlatego czasem nie ma dźwięku w win98SE. Ja miałem ten sam problem. Nie rób formatu, tylko zainstaluj sterowniki VXD które są przeznaczone tylko dla windowsa 98SE. Działają bardzo dobrze,szczególnie w filmach i grach. Daje ci linka. http://pl.europe.creative.com/support/driv...eula.asp?id=257 Jeśli nadal będziesz miał problemy to zainstaluj te sterowniki od razu po uruchominiu systemu(kiedy windows wykryje nowy sprzęt, podajesz mu ścieżkę gdzie na dysku jest ściągnięty folder ze sterownikami, a system sam zainstaluje wtedy kartę bez uruchamiania pliku Setup) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 Co do braku dzwieku w filmach to wyglada to na brak kodeka mp3 w systemie. Przed formatem dysku zrób kopie pliku boot.ini. Po instalacji 98 wykonaj polecenie : debug.exe L 100 2 0 1 N C:Win9x.w9x R BX 0 R CX 200 W Q przywróc boot.ini i do sekcji [operating systems] dopisz c:Win9x.w9x="Windows 98" Uruchom konsole odzyskiwania XP ( z płyty instalacyjnej) i wykonaj polecenie FIXMBR i bedzie wszystko działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 Co do tego kodeka mp3 to watpie bo w grach tesh nie ma dzwieku. A dwa wczesniej dzialalo dopoki nie wlozylem tego SB. A co do tego pliku to gdzie i jak mam wykonac to polecenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 Pewnie instalujesz złe sterowniki. Stery typu WDM przeznaczone są dla wszystkich systemów operacyjnych dlatego czasem nie ma dźwięku w win98SE. Ja miałem ten sam problem. Nie rób formatu, tylko zainstaluj sterowniki VXD które są przeznaczone tylko dla windowsa 98SE. Działają bardzo dobrze,szczególnie w filmach i grach. Daje ci linka. http://pl.europe.creative.com/support/driv...eula.asp?id=257 Jeśli nadal będziesz miał problemy to zainstaluj te sterowniki od razu po uruchominiu systemu(kiedy windows wykryje nowy sprzęt, podajesz mu ścieżkę gdzie na dysku jest ściągnięty folder ze sterownikami, a system sam zainstaluje wtedy kartę bez uruchamiania pliku Setup) Ok ale teraz patrz jaki jest przekret...na SB odrazu nie dzialalo ale wczesniej na tej zintegrowanej na plycie dzwiekowce byl dzwiek w grach i filmach...jak wyjalem tego Sb i wlaczylem ta karte to zrobilo sie to samo co na SB :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...