anika91 Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 Witam, mam na komputerze 1 dysk podzielony na Dwie partycje : 600GB i 400GB , Na obu mam ważne dane, jedna zapełniona w 80% druga w 60% . Chciałabym pomniejszyć rozmiar tej pierwszej i powiększyć tą drugą, mam już nawet płytkę z GParted jednak mam wątpliwości czy jeśli przytnę jedną partycję zachowam dane które na niej mam ? Nic się nie schrzani ? To samo w drugą stronę, jak będę powiększała partycję czy nie ucierpią na tym moje dane ?? :/ Dziękuje za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 Zawsze jest ryzyko, że coś się powali, więc zrób kopię obu partycji, zanim zaczniesz zmieniać jej rozmiar. Jeżeli przed resize usuniesz drugą partycję, to backup danych + zmiana rozmiaru pierwszej + utworzenie drugiej i ponowne przekopiowanie na nią danych zajmie Ci mniej czasu, niż resize partycji na tak zapełnionym dysku. Problemem naturalnie jest konieczność posiadania 1TB przestrzeni na backup, ale bez tego się nawet nie zabieraj - na kilkadziesiąt takich operacji około 5-7% kończy się błędem i utratą partycji; dane zawsze udało mi się odzyskać, ale suma sumarum i tak potrzeba na to miejsce na dysku + stracony czas + nerwy. Słowem albo żyj z takim podziałem, jak masz, albo załatw dysk. Chyba, że masz żyłkę hazardzisty. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukIT Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 A po jakie licho ci płytka z GParted, Windows 7 ma wbudowaną funkcjonalność zmiany rozmiaru partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 Podstawa przed użyciem GParted przeprowadź defragmentację dysku! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dawciobiel Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2011 Podstawa przed użyciem GParted przeprowadź defragmentację dysku! i nie używaj GParted tylko: Norton Partition Magic (wersja uruchamiana spod DOS'a -> boot CD) lub Partition Manager v11.0 BootCD a przed całą operacją na każdej partycji uruchom koniecznie: scandisk defragmentator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2011 Jak zmiana ma mieć sens, to trzeba jak najwięcej danych z C przenieść na D - wtedy granice można przesunąć bliżej początku dysku. Defragmentacja w Windows jest trochę słaba - można użyć Auslogics Disk Defrag. Najlepiej przenieść trochę danych C->D i puścić defragmentację. Następnie trzeba sprawdzić, czy jakieś zabłąkane pliki nie zostały w obszarze, który zmieni właściciela. Mmimo puszczenia defragmentacji, niektóre nie zostają przesunięte na początek - obecne programy do defragmentacji nie są tak dokładne, jak tez Windows 95/98 dla FAT. Do sprawdzenia tego jest program, ale w tej chwili nie pamiętam nazwy. Jeśli są, to trzeba je przenieść na D. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZlyUser Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) i nie używaj GParted tylko: Norton Partition Magic (wersja uruchamiana spod DOS'a -> boot CD) lub Partition Manager v11.0 BootCD a przed całą operacją na każdej partycji uruchom koniecznie: scandisk defragmentator Norton partition Magic? To padło nierozwijane od ~8 lat obsługujące partycje do.... całych 160GB? Swietna rada, jeszcze szczególnie z wersją dosową.. Aha, ostatnim systemem, który zawierał scandiska był Win Me z 2000 roku. Edytowane 18 Lutego 2011 przez ZlyUser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...