fumfel Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 Witam. Mam do wydania 1500 zł na laptopa. Jestem w tym momencie najbliżej leciwego, ale chyba dobrego :) IBM T60 CD <link>. Czy jednak postawić na gwarancję 24 miesiące (nowy ACER, ASUS itp.)? Zależy mi najbardziej na wielkości matrycy - 15 cali, niekoniecznie panorama. Nie musi być super wydajny. Ma służyć przede wszystkim do gromadzenia i przeglądania zdjeć, prezentacje w plenerze (czyli ważna jakość wyświetlanego obrazu). Matryca w tym IBMie jest wg mnie wystarczająca, ale boję się trochę używki.... ma ktoś może tego laptopa, jak on się sprawuje, jak wygląda awaryjność tego sprzętu? Proszę o rozwianie choć części moich wątpliwości :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 Jako że idziesz po najniższych cenach, to zapewne nie widzi Ci się wydawanie na kolejnego laptopa w najbliższym czasie. Dlatego wg mnie pewniejszym zakupem będzie nówka, niż najbardziej wypasiona używka z najlepsza renomą. Laptopy to specyficzny w serwisowaniu sprzęt, w którym jak się coś sypnie, to rzadko kończy się na wymianie czegoś za 100-200 PLN. Jak więc za rok sypnie się używka to czeka Cię szukanie nowego sprzętu lub naprawa za kasę. Kupując nówkę też może się coś sypnąć, ale wtedy płaci producent. Obecnie laptopy to taka masówka, że używa się je do końca gwarancji a potem bierze nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 Też bym celował jednak w nowy laptop; Dlaczego? Powyżej już chyba napisano wszystko; Owszem, ktoś powie, że klasyczny IBM będzie miał lepsze wykonanie, solidniejszą obudowę... tylko co po gwarancji? Lepiej brać tanią nową masówkę z 2-letnią gwarą i mieć spokój; Używka z gwarą producenta też nie rozwiązanie - kupiony przezemnie egzemplarz używany częściej leżał na serwisie niż u mnie... no potem zarobiłem na nim ale to tam... W który model jak nowy? Np: MSI CR630 P320 2x2,1GHz 320G 2GB ATI4270 CR610 K52 (1296264679) - Aukcje internetowe Allegro Z racji układu graficznego, jednak mocniejszego od Intelowskiego; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Obecnie laptopy to taka masówka, że używa się je do końca gwarancji a potem bierze nowy. Dlatego chyba niegłupie jest wziąć używanego, ale sprawnego i sprawdzonego - co miało się popsuć, już się popsuło. Moim nieskromnym zdaniem warto poszukać używanych laptopów w wersji refurbished, czyli wyczyszczonych i lekko odpicowanych, a sprawnych - o takich na przykład. Za 1400 zł z groszem mam zabawkę z nowiutką klawiaturą, sprawną w 100%, z baterią trzymającą 2-3 godziny i trzymiesięczną gwarancją serwisu, co więcej system operacyjny jest oryginalny, nośnik i torba gratis. Parametry może nie najwspanialsze, gwarancja też mogłaby być dłuższa, ale za te pieniądze ... Używane IBMy z serii T miały pewną przykrą właściwość związaną z lutowaniem procesora - po jakimś czasie kulki, na których stoi, potrafiły się ukruszyć i po zabawie. Koszt przelutowania 300-500 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fumfel Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 ...ech przekonaliście mnie, wybieram jakąś tanią masówkę na gwarancji :) ...tylko która matryca najlepiej sobie poradzi w plenerze? ...bo za te pieniądze to raczej tylko będzie szybka ...na matową raczej nie mam co liczyć. Nie chodzi mi o moc obliczeniową, jedynie prezentacje zdjeć i prace biurowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...