Skocz do zawartości
Ralfo

Grafika + zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

A więc kolejna zagwozdka, znajomy ma 450zł na cpu mobo gpu i ram, aktualnie ma semproma 2800 + radka 9550 na agp i poprostu już nie daje rady czasem z tym.

Zakładam że najlepszą opcją (pod ewentualna przyszłą modernizacje) na razie była by mobo pod am2+ (~200zł) do tego jakiś procek x2 z allegro (~100zł) do tego gpu z allegro (7300 GT ~50zł) i 2gb ddr2 (~100zł), co prawda do tego koszta wysyłki jeszcze ale ogólnie myślę ze to miało by sens, a może coś zupełnie innego, jeśli ktoś ma jakieś pomysły/uwagi to będę wdzięczny :)?

Edytowane przez Ralfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu nasuwa się pytanie o zasilacz i również od razu mam wrażenie że będzie to smutna wiadomość :P Tak więc tylko ogólnie bo zobaczymy co za PSU ma to zasilacz.

Procesor : AMD Athlon II X2 245 - 200 zł

Płyta Główna : AsRock 880GM-LE - 224 zł

RAM : GoodRam 2GB 1333MHZ - 140 zł

ceny z techplanet.pl

I jest pełnoprawny i nowoczesny zestaw. Integra HD4200 ma wsparcie wszystkiego co nowoczesne :P i jest na poziomie 66GT a tutaj masz jeszcze trochę ją podkręconą. Taniej no to już tylko cofanie się, a więc AM2/+ i LGA775

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to przyjemnie ;) Więc można brać tak jak zasugerowałem lub jeszcze lepiej. Ramu tylko 1GB za 84 zł a za te różnice brać Athlona II x3 który może odblokować rdzeń lub L3 i będzie już sprzęt naprawde wydajny ;) notabene tylko 253 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak konkretne są te fundusze? Może znajomy dałby rade poczekać ale potem dołożyć więcej? Jeżeli nie to tak jak pisałem powrót do przeszłości :P (oczywiście i tak wydajnej) lub kupno za 116 zł Semprona 140 który jest athlonem II więc są szanse na odblokowanie rdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabawa z rdzeniem to jednak nie 100%, ogólnie ale ten zestaw wydaje się ciekawy tyle ze na razie brak mu na ten ram, kasę dodatkową dopiero będzie miał w listopadzie ale to ewentualnie poczeka, bo jednak nie widzę w takim wypadku sensu żeby pchał się w starocie, dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka będzie najbardziej opłacalna mobo LGA1156 pod i7 860, cena nie gra roli (tzn. jakiegoś limitu nie ma :P) ale oczywiście po co przepłacać? Będzie oczywiście O/C ale nic ekstremalnego. Asus P7P55D EVO będzie ok?

Edytowane przez Ralfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam poczekać na 20 października - publikacja, która się wtedy ukaże na łamach PurePC, powinna częściowo odpowiedzieć na to pytanie.

A jeśli zależy Ci na czasie - to według mnie dość opłacalny będzie Asus P7P55D-E, chyba, że koniecznie chcesz PCI-E 2x8 i SLI, to wtedy wersję PRO.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak

Komputerek taki:

Procesor : AMD Athlon II X2 245

Płyta Główna : AsRock 880GM-LE

RAM : GoodRam 2GB 1333MHZ

Zasilacz : MC-350W 2.0

Szukam do tego grafiki do 600zł, i pewnie też zasilacza bo 350 nie podoła już? A może się mylę? Komp nie kręcony i nigdy raczej nie będzie. Karta musi być nowa, nie mam pojęcia co się opłaca do tego wsiąść, na razie kompik chodzi na integrze. Jedyne co mi przychodzi do głowy to Radeon HD5770 1GB, sprzedać modecoma i kupić jakąś 400-450W zasiłke. Będę wdzięczny za sugestie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pudeleczko

do radeona 5770 minimum 550w i jeszcze żeby wykorzystać jego możliwości do minimum 4ghz musiałbyś procesor kręcić

albo kupić 4rdzeniwoca

Edytowane przez Pudeleczko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buahahahah... rozwaliles mnie :lol2:

mc-350 jest dość dobra zasiłką i skoro nie zamierzasz krecić to spokojnie da ona sobie rade , w takim wypadku mozesz kupić GTX460 768MB właśnie w cenie ok. 600 pln , hd5770 sie przy niej chowa ;)

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mhm, ale już pewnie ten Gigabyte GeForce GTX 460 OC 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/mHDMI [GV-N460OC-768I] - 599zł : Esc.pl za dużo je papu (przeczytałem w teście gdzieś w minusach "wysoki pobór energii w 3D"), czyli jak już brać takiego zwykłego jak ten Gainward GeForce GTX 460 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/HDMI [426018336-1145] - 549zł : Esc.pl :) Ogólnie martwi mnie jeszcze temp tej karty bo obudowa jest dosyć mała i słabo wentylowana dlatego giguś wypadł by może lepiej ale znowu pobór energi większy ;/

Edytowane przez Ralfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD5770 możesz kupić ponad 100zł taniej i zasilacz na pewno da radę.

Miałem GTX 460 przez prawie 2 tygodnie i w kilku grach, które miałem było widać, że PII X4 2.8GHz jest trochę za słaby. Po oc na 3.4GHz w każdej grze był wyraźny wzrost FPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No myślę że na drugi rok wylądują tam 4 rdzenie i pewnie wtedy zasiłka, teraz tylko ta grafika i 2gb ram (bo się znajomy uparł ze ma za mało ram :)) więc chyba nie ma co się bawić w radeona.

Edytowane przez Ralfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy zdecydował się jednak kupić zasilacz (sigh) i tu pytanko, w sklepie w którym kupuje nie ma tej zasiłki polecanej w zestawach więc musi wybrać coś innego do 200zł, to będzie ok? to będzie ok? ew. co innego z tego sklepu w tej cenie?

Edytowane przez Ralfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi