Ralfo Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) A więc kolejna zagwozdka, znajomy ma 450zł na cpu mobo gpu i ram, aktualnie ma semproma 2800 + radka 9550 na agp i poprostu już nie daje rady czasem z tym. Zakładam że najlepszą opcją (pod ewentualna przyszłą modernizacje) na razie była by mobo pod am2+ (~200zł) do tego jakiś procek x2 z allegro (~100zł) do tego gpu z allegro (7300 GT ~50zł) i 2gb ddr2 (~100zł), co prawda do tego koszta wysyłki jeszcze ale ogólnie myślę ze to miało by sens, a może coś zupełnie innego, jeśli ktoś ma jakieś pomysły/uwagi to będę wdzięczny :)? Edytowane 3 Października 2010 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Od razu nasuwa się pytanie o zasilacz i również od razu mam wrażenie że będzie to smutna wiadomość :P Tak więc tylko ogólnie bo zobaczymy co za PSU ma to zasilacz. Procesor : AMD Athlon II X2 245 - 200 zł Płyta Główna : AsRock 880GM-LE - 224 zł RAM : GoodRam 2GB 1333MHZ - 140 zł ceny z techplanet.pl I jest pełnoprawny i nowoczesny zestaw. Integra HD4200 ma wsparcie wszystkiego co nowoczesne :P i jest na poziomie 66GT a tutaj masz jeszcze trochę ją podkręconą. Taniej no to już tylko cofanie się, a więc AM2/+ i LGA775 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 No to raczej będzie miłe zaskoczenie bo zasilacz to Modecom MC-350W 2.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 O to przyjemnie ;) Więc można brać tak jak zasugerowałem lub jeszcze lepiej. Ramu tylko 1GB za 84 zł a za te różnice brać Athlona II x3 który może odblokować rdzeń lub L3 i będzie już sprzęt naprawde wydajny ;) notabene tylko 253 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 No tak ale jest 450zł na all wiec już na ram brakuje przy tym x2 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Tak konkretne są te fundusze? Może znajomy dałby rade poczekać ale potem dołożyć więcej? Jeżeli nie to tak jak pisałem powrót do przeszłości :P (oczywiście i tak wydajnej) lub kupno za 116 zł Semprona 140 który jest athlonem II więc są szanse na odblokowanie rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Zabawa z rdzeniem to jednak nie 100%, ogólnie ale ten zestaw wydaje się ciekawy tyle ze na razie brak mu na ten ram, kasę dodatkową dopiero będzie miał w listopadzie ale to ewentualnie poczeka, bo jednak nie widzę w takim wypadku sensu żeby pchał się w starocie, dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Jaka będzie najbardziej opłacalna mobo LGA1156 pod i7 860, cena nie gra roli (tzn. jakiegoś limitu nie ma :P) ale oczywiście po co przepłacać? Będzie oczywiście O/C ale nic ekstremalnego. Asus P7P55D EVO będzie ok? Edytowane 12 Października 2010 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 Jeśli cena nie gra roli to Asus Maximus III Formula. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariooooo Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 Jeśli zależy Ci na wydajność/ cena to kup Asusa EVO lub MSI gd 65 p55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Polecam poczekać na 20 października - publikacja, która się wtedy ukaże na łamach PurePC, powinna częściowo odpowiedzieć na to pytanie. A jeśli zależy Ci na czasie - to według mnie dość opłacalny będzie Asus P7P55D-E, chyba, że koniecznie chcesz PCI-E 2x8 i SLI, to wtedy wersję PRO. Edytowane 12 Października 2010 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 Fuzion od MSI właśnie leci do mnie. PM-ka poszła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 A więc tak Komputerek taki: Procesor : AMD Athlon II X2 245 Płyta Główna : AsRock 880GM-LE RAM : GoodRam 2GB 1333MHZ Zasilacz : MC-350W 2.0 Szukam do tego grafiki do 600zł, i pewnie też zasilacza bo 350 nie podoła już? A może się mylę? Komp nie kręcony i nigdy raczej nie będzie. Karta musi być nowa, nie mam pojęcia co się opłaca do tego wsiąść, na razie kompik chodzi na integrze. Jedyne co mi przychodzi do głowy to Radeon HD5770 1GB, sprzedać modecoma i kupić jakąś 400-450W zasiłke. Będę wdzięczny za sugestie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pudeleczko Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) do radeona 5770 minimum 550w i jeszcze żeby wykorzystać jego możliwości do minimum 4ghz musiałbyś procesor kręcić albo kupić 4rdzeniwoca Edytowane 11 Listopada 2010 przez Pudeleczko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 Buahahahah... rozwaliles mnie :lol2: mc-350 jest dość dobra zasiłką i skoro nie zamierzasz krecić to spokojnie da ona sobie rade , w takim wypadku mozesz kupić GTX460 768MB właśnie w cenie ok. 600 pln , hd5770 sie przy niej chowa ;) 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) Mhm, ale już pewnie ten Gigabyte GeForce GTX 460 OC 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/mHDMI [GV-N460OC-768I] - 599zł : Esc.pl za dużo je papu (przeczytałem w teście gdzieś w minusach "wysoki pobór energii w 3D"), czyli jak już brać takiego zwykłego jak ten Gainward GeForce GTX 460 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/HDMI [426018336-1145] - 549zł : Esc.pl :) Ogólnie martwi mnie jeszcze temp tej karty bo obudowa jest dosyć mała i słabo wentylowana dlatego giguś wypadł by może lepiej ale znowu pobór energi większy ;/ Edytowane 11 Listopada 2010 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) Różnice pod tym względem będą bardzo małe. Zawsze możesz obniżyć napięcie. Napięcie procesora też daj niższe, do ~1.1V powinieneś zejść. Edytowane 11 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 Czyli chyba wezmę tego gigusia, chłodzenie chyba sensowniejsze od referenta a jest do wydania właśnie 600zł, byle 350w zasiłka wy3mała :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 HD5770 możesz kupić ponad 100zł taniej i zasilacz na pewno da radę. Miałem GTX 460 przez prawie 2 tygodnie i w kilku grach, które miałem było widać, że PII X4 2.8GHz jest trochę za słaby. Po oc na 3.4GHz w każdej grze był wyraźny wzrost FPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) No myślę że na drugi rok wylądują tam 4 rdzenie i pewnie wtedy zasiłka, teraz tylko ta grafika i 2gb ram (bo się znajomy uparł ze ma za mało ram :)) więc chyba nie ma co się bawić w radeona. Edytowane 11 Listopada 2010 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 I wtedy niech tez pomysli o jakimś sensownym podkręceniu procka ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) Jak już pisałem kiedyś, mam 2 znajomych co się O/C boją strasznie i nie da się im przemówić :) i to jest właśnie komp jednego z nich :) Edytowane 11 Listopada 2010 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 Zapytaj kazdego czego konkretnie sie boi i obalaj kazdy z argumentow :P Pomijajac fakt ze teraz z jednego "modelu" robi sie trzy z roznymi taktowaniami i bierze za to grube pieniadze, wiec OC to zwyczajnie kasa w kieszeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 (edytowane) Znajomy zdecydował się jednak kupić zasilacz (sigh) i tu pytanko, w sklepie w którym kupuje nie ma tej zasiłki polecanej w zestawach więc musi wybrać coś innego do 200zł, to będzie ok? to będzie ok? ew. co innego z tego sklepu w tej cenie? Edytowane 12 Listopada 2010 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 (edytowane) np. Seasonic Edytowane 12 Listopada 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 Jeszcze ew. w podobnej cenie jest bq! i fortron 500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...