Skocz do zawartości
galvim

Zbyt duza temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Athlona XP 1800+ 0,18 wraz z chlodzeniem Spire Big Rock I (5T060B1H3R) pomiedzy nimi miedziana płytka Cooper Shim i temepratura zaczyna sie praktycznie od 63c jak juz komputer troche pochodzi to przewaznie jest 69c max dochodzi do 78c co moze byc nie tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zapomniałes posmarowac procka? tylko nie pastą do zebów ale jakas srebrną :D

PS:

zainstaluj kilka programow sprawdzajacych temp i porównaj wyniki

Ps2: co ci pokazuje bios jak pochodzi troszke komp ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posmarowalem jadro procka pasta lecz nie smarowalem coopera i moze w tym tkwi problem

coopera sie nie smaruje, bron Boze.

buaahahahhahahaha lol :!:

z czego sie buzujesz?? z tego, ze chcial posmarowac coopera czy z tego, ze zwrocilem na to uwage??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może coś z cooperem jest krzywy,albo coś (zakładam że odkleiłes ochronna folie ) spróbuj bez shima załozyć radiator. Tylko OSTROZNIE ::

Własnie spróbuj zdjąć coopershima i bez niego zaloz cooler, ja tak mialem ze przez coopera cooler nie mial styku z rdzeniem, zdjełem i było spoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh ja na swoim Athlonie 1,33 Ghz mam siakies gora 63 stopnie ;) Imo cooler u Was moze jakos zle styka :| Z drugiej strony trzeba pamietac ze to jest Palomino a nie Thoroughbred wiec temp w granicach 60~65 stopni nie powinno dziwic ;) W przypadku 2000 + to chyba 70 stopni w upalne dni to chyba nie tragedia. Zreszta Palomino dziala sprawnia nawet przy 80 stopniach :P

BTW.

Kupcie jakas klime ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Me ma Athlona XP 1700+ jak w podpisie i sie grzeje do max 50 stopni na Coller master Cooper Silent TC:) na razie nie mam CooperShima. ale juz sobie zamowilem:) Poza tym zapomnialo mi sie o pascie wiec niedlugo musze ten rdzen posmarowac (koledzy uwazajcie na Arctic Silver 3 bo ma srebro i moze byc dymek:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh ja na swoim Athlonie 1,33 Ghz mam siakies gora 63 stopnie  Imo cooler u Was moze jakos zle styka  Z drugiej strony trzeba pamietac ze to jest Palomino a nie Thoroughbred wiec temp w granicach 60~65 stopni nie powinno dziwic  W przypadku 2000 + to chyba 70 stopni w upalne dni to chyba nie tragedia. Zreszta Palomino dziala sprawnia nawet przy 80 stopniach

Palomino rzeczywiście się grzeją, ale chyba trochę przesadzasz, u mnie Athlon XP 1600+ ma w tej chwili 40 stopni, (obudowa zamknięta wyciszona korkiem - dokładnie :D, na procku Volcanu 7+ puszczony na 5V)

galvim

Nie wiem, co to za radiator, ale przy otwartej obudowie jakiby nie był powinno być chyba trochę chłodniej, stawiałbym, na to, że nie przylega dokładnie do rdzania, jeżeli nie chcesz zakładać bez shima, to zdejmij radiator i popatrz, czy na spodzie jest w paście wyraźny odcisk proca.

Jeżeli nie podkręcasz procka, to spróbuj obniżyć napięcie, mój athlon chodzi na 1,45V (palomino, więc standardowo powinien mieć 1,75V), temperatura powinna nieco spaść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary, sprawdź, czy próg radiatora jest po tej samej stronie co szersza częśc podstawki proca.

Jak nie, to znaczy, że go źle założyłeś!

Odwróć i znowu próbuj.

BTW. Znam wiele osób, które smarują pastą wszystko! To jakas epidemia! Czy w BOXach nie ma żadnych instrukcji???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...