Skocz do zawartości
KvaN

Sens istnienia????

Rekomendowane odpowiedzi

Taki trochę bardzo off ten topik, ale mam pytanko co waszym zdaniem jest sensem istnienia człowieka???

Mi chyba najblizsza jest filozofia egzystencjalizmu, chociaż moja własna jest dość absurdalnym i trochę dziwnym tworem... :? :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zadne zycie nie ma sensu , jest jego pozbawione na samym jego poczatku , poniewaz ten poczatek to poczatek konca ... . Z kolei z innego punktu widzenia , to nie ma czegos takiego jak sens istnienia , poniewaz jak by rozgraniczyc na jednostki ludzkie , to dla jednego jest sensem zycia : zycie dla innych , poprzez np. wynalezienie szczepionki na grozna choroba , dla innego sensem istnienia jest zycie rodzina .

Najwazniejsze w zyciu jest to aby odnalesc to "cos" dla czego sie zyje , co nas napedza i dodaje sily , "cos" co bedzie stanowilo dla nas oparcie , inspiracje itd.

Pozdrawiam

Snake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... moim zdaniem najważniejsze jest to jakim się jest człowiekiem, gdyż to prowadzi do tego ze nie zostajemy zapomniani... jako sens istnienia widzę dążenie do własnej doskonałości, aby umrzeć z czystym sumieniem i w chwili smierci móc sobie powiedzieć ze dobrze wykożystałem dane mi życie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie sensem istanienia jest takie cos..... zyjesz -> dazysz do doskonalosci -> giniesz -> reinkarnacja -> jestes kurczakiem -> wracasz do poczatku mojego diagramu, tylko zwierzatka zmieniasz :P serio mowie :D dla mnie dazenie do doskonalosci jest sensem istenienia, a reinkarcja jest fajnym pomyslem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego to nie wiem :D daze go tego, zeby miec jak najmniej minusow..... po prostu chce zyc dobrze, niekoniecznie zgodnie z tym, co mowi kosciol (nie pasuje mi czesc rzeczy)...... moze jest tego wiecej.... nie wiem.... zyje za krotko (w tym wcieleniu :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sens istnienia to rozmnażanie sie i podtrzymanie gatunku i tyle , taki sens istnienia ma każde zwierze i człowiek .

ale chyba człowiek to cos więcej niż tylko kupa związków organicznych, ma przecież duszę :!: :roll:
Hehe, też tak sądzę ;P, napisałem tamto tak żeby zobaczyć co inni powiedzą :). Wg. mnie sens istnienia to: poznanie i życie dla innego człowieka/czy jakoś tak ;P. Kiepski ze mnie fliozof :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sens istnienia to rozmnażanie sie i podtrzymanie gatunku i tyle , taki sens istnienia ma każde zwierze i człowiek .

ale chyba człowiek to cos więcej niż tylko kupa związków organicznych, ma przecież duszę :!: :roll:

Takie myslenie doprowadza mnie do szalu. Nienawidze ludzi, ktorzy mysla, ze sa czyms lepszym od lwa, kota czy konia. Co udowadnia ze czlowiek jest lepszy ? Ja latwiej znajde miliardy dowodow na to, ze jest gorszy od innych zwierzat. Bo czlowiek jest zwierzeciem. Jesli umiesz dyskutowac na poziomie, to mozemy pogadac o tym, nie bede jednak za wczasu na prozno sie produkowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie myslenie doprowadza mnie do szalu. Nienawidze ludzi, ktorzy mysla, ze sa czyms lepszym od lwa, kota czy konia. Co udowadnia ze czlowiek jest lepszy ? Ja latwiej znajde miliardy dowodow na to, ze jest gorszy od innych zwierzat. Bo czlowiek jest zwierzeciem. Jesli umiesz dyskutowac na poziomie, to mozemy pogadac o tym, nie bede jednak za wczasu na prozno sie produkowal.

Ale zwierzęta kierują się instynktem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymoon

Niktn nie twierdzi , ze jestesmy lepsi od zwierzat , tylko ze sie znacznie od nich roznimy (no chyba ze sie z nimi utozsamiasz - joke ) , roznimy sie tym ze nie kieruje nami tylko instynkt , mamy wole , mamy znacznie bardziej rozwinieta swiadomosc , jestesmy bardziej "uniwersalni" , spojrzmy na przyklad lwa , wszystko dobrze gdy jest u siebie , lecz gdy wywalimy go na syberie to zginie , z czlowiekiem jest z lekka inaczej , poniewaz sie potrafi na swoj sposob przystosowac od kazdego miejsca (ok troche zboczylem z tematu) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem źle mnie zrozumiałeś, człowiek jest poprostu czyms innym niż zwierze gdzyż prócz instynktu, ma jescze swój intelekt, uczucia, duszę i coś co zwie się wolną wolą, jego zachowania są zdeterminowane nie tylko potrzebami biologicznymi, lecz tagże potrzebami duchowymi. I to nakazuje nadanie jego życiu jakiegoś innego sensu, poza biologicznym rozmnazaniem :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instynkt. A mzoe ogladaliscie film o takim tytule ?

Czlowiek nie jest przystosowany biologicznie nawet do warunkow w ktorych zyje. Wykorzystuje wszystko, przyrode, inne zwierzeta, wszystko zeby miec jak najwiecej dla siebie. Ale znasz ta historyjke. Mysliwy z dubeltowka vs lew - wygra mysliwy. Mysliwy tkai jakim stworzyla go natura vs lew ? wygra lew oczywiscie.

Zreszta zwierzeta rowniez maja uczucia, pies jest czesto wiernijszy od czlowieka. Wiec nie mowcie mi tu o wyzszosci czlowieka nad zwierzeciem. A wolna wola ? kto jej nie ma ? moze kot jej nie ma ? Dusza ? a kto powiedzial ze zwierze nei ma duszy ? Mordercy w momencie usprawiedliwiania sie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymoon

Moim zdaniem to wlasnie jest nasze przystosowanie do zycia , potrafimy tworzyc , myslec .

To jest wlasnie nasze przystosowanie , mowisz zabiez czlowiekowi bron , zabiez lwowi ,jego bron (szpony,pazury i sile) , jestem pewien ze wtedy czlowiek by wygral , poniewaz zaraz by wymyslij jakas bron aby zgladzic tego lwa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymoon

napisales tak

"Mysliwy tkai jakim stworzyla go natura vs lew ? wygra lew oczywiscie.

"

Jezeli by czlowieka postawic tak jak stworzyla go natura , to wlasnie tak jak wyglada teraz , poniewaz natura dala nam rozum , a my go wykorzystalismy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale lew swoja bron dostaje od natury

czlowiek ja zabiera naturze. "jest braczem" jest wyzyskiwaczem

Poza tym zboczyles z tematu, rozwazamy nie to co powinnismy, czy czlowiek jest lepszy od zwierzecia. Moim zdaniem ten przyklad pokazuje wybitnie ze nie. W uczuciach rowniez nie jest lepszy. Jest slaby, nieprzystosowany do zycia, poddaje sie emocjom. No <span style="color:red;">[ciach!]</span>a cud ze w ogole istniejemy.

Ale wiesz co jest najsmieszniejsze ? Wszystkie zwierzeta, wszystkie rosliny, zylyby o wiele lepiej bez czlowieka, gdyby go nei bylo, to na ziemi mielibysmy prawdziwy raj. Lecz czlowiek bez zwierzat i roslin nie moze zyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymoon 

napisales tak 

"Mysliwy tkai jakim stworzyla go natura vs lew ? wygra lew oczywiscie. 

"

Jezeli by czlowieka postawic tak jak stworzyla go natura , to wlasnie tak jak wyglada teraz , poniewaz natura dala nam rozum , a my go wykorzystalismy .

sorry ze drugi post

mowisz glupoty. Czy na wyposazeniu rozumu bylo ubranie, bron palna, samochody itp. itd. ? nie. Zmieniasz pojecie "taki jakim stworzyla go natura". Natura nam tego nie dala, to my to stworzylismy, wyzyskujac nature. Oj naprawde mamy taki rozny poglad o zyciu, ze chyba nie ma o czym dyskutowac. Przy tym obaj jestesmy typowi. Ktorego typu jest wiecej, to jzu nie ma znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi