Skocz do zawartości
Gość

Po prostu HTPC

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc!

Z komputerami jestem na codzien, ale zlozenie nowego popelnilem tylko raz. Sa ludzie bardziej ode mnie kompetentni.

Teraz chcialbym po prostu miec pod telewizorem ladne i pomocne pudelko. Nie znam sie na tym na tyle, by, nawet dokladnie analizujac Wasze wypowiedzi, dokonac wyboru podzespolow samemu.

Na rynku jest tego za duzo, a i tu w watkach mnogosc rozwazanych opcji.

Powiem, czego chcialbym:

- cicha praca, wiec dobre i pasywne chlodzenie

- Blu-Ray (choc na razie glownie DVD)

- audio: wyjscie optyczne na jakis amplituner (jeszcze nie nabyty), do tv: hdmi

- karta tv chyba nie najwazniejsza

- granie - raczej rzadkie i nic wymagajacego, glowny focus raczej na filmy i muzyke

- obudowa - raczej rozsadna cenowo, choc moge dac sie przekonac na cos lepszego

Mniej wiecej wiem, co wazne, troche poczytalem watki tutaj. Zlozenie calosci do kupy, by kliknac i kupic, to jednak za duze wyzwanie.

Net tez za bogaty nie jest. Takie o to "stworki" znalazlem np.:

MEDIA CENTER! AMD Phenom X6 /2GB RAM/Radeon HD4550 (1325462539) - Aukcje internetowe Allegro

Komputery PC - ICom Aquila MediaCenter - IComŽ Computer - komputery, notebooki, serwery, media center, sprzęt komputerowy, laptopy, hardware, software

Domyslam sie jednak, ze je skrytykujecie. :) A moze jednak stanowia jakas sensowna "podstawe"?

Pomozcie wylistowac wszystkie podzespoly. O cenie na razie nie mowie, choc wierze ze da sie to zmiescic w np. 3000 pln.

Dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta m-ATX AM3 z integrą ze wsparciem sprzętowym dla filmów, będzie i optyk i HDMI

Proc X2 lub X3 czy X4, zależy od ciebie, celuj z taki, żeby się nie grzał i żeby chłodznie się zmieściło w proponowaną bude.

2-4GB DDR3, ile to już zależy od ciebie, zeby film puscic 2 styka spokojnie

duży dysk 5400RPM (wydajność wystarczająca, a cichszy)

obudowa Lian-Li PC-A01, cena spoko, wykonanie najwyższej klasy, nie szpeci przesptrzeni pod TV

BR sobie jakiś dobierzesz

zasilacz z proponowanych z zestawów

po prostu HTPC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, za szybka odpowiedz.

Pare uwag, jesli wolno:

- wydaje mi sie, ze podszedles bardzo "budzetowo" :)

- "Proc X2 lub X3 czy X4, zależy od ciebie, celuj z taki, żeby się nie grzał i żeby chłodznie się zmieściło w proponowaną bude"

to juz mnie przerasta - nie grzejacego i z chlodzeniem, by sie zmiescilo, sam nie wybiore (chyba ze wierzyc, a ja wierze srednio, panom ze sklepow)

- obudowa, wydaje sie dosc prosta, a na pewno tania :)

- grafika, dzwiek - na pewno integra starczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dźwięk i integra do tego co chcesz - jasne.

A budżetowo bo chciałeś do 3k. Tani zestaw spełni twoje wymogi i będzie zupełnie wystarczający.

No chyba, że chcesz połechtać swoje ego i mieć kompa za dokładnie 3k.Wówczas kupuj przysłowiowego vana do dojazdów do pracy i woź ze sobą powietrze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz gotowca, to na PurePC był niedawno news o ASRocku 3D Vision: ASROCK VISION 3D 137D i3/HM55/4GB/500GB/WiFi/7.1 (1329601756) - Aukcje internetowe Allegro który kosztuje, sporo, bo 3k, ale skoro jesteś przygotowany na taki wydatek, to czemu nie?

Tutaj wersja z DVD, ale jest jeszcze z napędem BD. Fajna specyfikacja, mała obudowa, obsługa filmów 3D, USB 3.0 - czyli wszystko, co potrzeba, a nawet więcej.

Ale lepszym rozwiązaniem będzie kupienie części osobno i stworzenie bardziej opłacalnego, choć o wiele większego komputerka na platformie AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a w tej kwocie to zawsze można kupić laptopa i postawić go pod TV :D Zew. ekran bedzie po HDMI, jeśli z kartą nVidii to będzie też pewnie wyjście po optyku z JACKa, BluRay też się znajdzie.

No ale to taka zupełna alternatywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz gotowca, to na PurePC był niedawno news o ASRocku 3D Vision: ASROCK VISION 3D 137D i3/HM55/4GB/500GB/WiFi/7.1 (1329601756) - Aukcje internetowe Allegro który kosztuje, sporo, bo 3k, ale skoro jesteś przygotowany na taki wydatek, to czemu nie?

Tutaj wersja z DVD, ale jest jeszcze z napędem BD. Fajna specyfikacja, mała obudowa, obsługa filmów 3D, USB 3.0 - czyli wszystko, co potrzeba, a nawet więcej.

Ale lepszym rozwiązaniem będzie kupienie części osobno i stworzenie bardziej opłacalnego, choć o wiele większego komputerka na platformie AMD.

Mozecie szydzic, ale dla kogos nie znajacego sie na zestawieniu komponentow taki AsRock jest idealny. A w wersji D (z DVD) kosztuje 2600.

Wersji B (z Bluray) w Polsce nie widac. :)

Zatem poprosze Was o listing elementow, albo stocze sie i nabede takiego oto skladanca. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z drugiej strony, zawsze można spojrzeć na ten temat nieco inaczej i kupić PS3.

BD ma? Ma. HDMI ma? Ma. Optyk ma? Ma. Internet? Da się surfować, choć mało wygodnie. Gry? Toć to konsola, więc jak najbardziej. Kuleć będzie "user-friendliness" (PC da radę z wszystkimi systemami x86 i x64, PS3 jedynie ze swoim własnym [chyba że jakaś ekstremalna grupa geeków stworzyła dystrybucję Linuksa na PS3]).

Radzę się zastanowić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ale filmu z napisami nie odtworzy... ;)

Pochylilem sie nad tematem bardziej, zeby Was nie eksploatowac i juz, juz prawie zaczalem skladac zestaw...

gdy wpadlo mi w oko to:

ASRock > Products > Core 100HT-BD

Czytalem recenzje na innym portalu - spoko, najwiecej do audio zastrzezen mieli.

Znacie moze jakies podobne, lepsze konstrukcje?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaczyna sie zamiast pomoc polecacie gotowce ktore nie nadaja sie do gry np ;-)

no to lecimy z zestawem :

1) Obudowa .. w koncu ona jest najwazniejsza w HTPC Nox Media II : 259

2) naped : LG Blu-Ray CH10LS20 Sata Black Oem : 289

3) chlodzenie : Scythe Big Shuriken SCBSK-1000 : 139

4) chlodzenie :

-----------

zostaje 2 313

na reszte :]

lecimy dalej :

Procesor : Intel Core i5 760 - 709 zł

Płyta Główna : Gigabyte P55-USB3 - 389 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 195 zł

Karta Graficzna : MSI HD5770 1024MB DDR5 128bit PCI-e : 499

Zasilacz: Seasonic S12II-430 Bronze 430W : 279

zostaje chlodzenie GPU

- thermalright HR-03 rev.A

- thermalright V2

pytanie gdzie to u nas kupić i za ile

- Arctic Cooling Accelero S1 Rev 2 + modyfikacja http://www.overclock...2-rev1-how.html

Chyba, że masz nową wersję karty, gdzie procesor jest przesunięty w prawo.

:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja inaczej

asus 1215N + zew. napęd BR.

2.2 do 2.3 kzł max. Docenisz wygodę posiadania własnego ekranu przy odtwarzaniu muzyki (nie musisz uruchamiać telewizora) ponadto odpada problem klawiatury i myszki.

Zastanów się nad tym. Przerabiałem temat jakis czas temu i takie rozwiązanie jest dla mnie najlepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli amplituner ma wejście hdmi to nie widzę innej konieczności.

Może też być karta na usb + dalej cyfra. Może też być zewnętrzny dac połączenie po usb.

Możliwości jest dużo. Zresztą zobacz jak ja mam podłączony komp do wzmacniacza.

Kablem usb do wzmaka, który ma wbudowany burr brown pcm.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale zawsze to wiecej kombinowania niz zwykla skrzynka ;-)

ogolnie ja zawsze zakladamy ze skoro ktos chce HTPC to ma półeczke pod TV ( wzglednie nad TV ) , nie ma w poblizu biurka etc

i komp ma robic za Video/odtwarzacz DVD a nie za kolejny komp w domu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho to zacznij od przeczytania tutoriala:

Silent Gaming System Build Guide | silentpcreview.com

Tylko odpusc sobie wymiane chlodzenia na karcie grafiki i zamiast tego wez jakis model z cichym referencyjnym chlodzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi