Skocz do zawartości
zibro

htpc z atomem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. planuje złożyć zestaw który będzie podłączony pod tv full HD samsung 37cali. zależny mi na ciszy!!! wielkości i wydajności która spokojnie wystarczy na filmy full HD 1080p oraz podstawowe programy typu Skype GG winamp przeglądanie internetu coś do torrentów i starsze gierki typu heroes 3 .system operacyjny Windows 7. Na chwile obecna myślę nad taka konfiguracja...

płyta: Asus AT5IONT-I - 560zł

obudowa: Antec ISK300-65 - 315zł

dysk: Samsung HD322GJ 320GB 16MB F4 129zł

napęd: DVD-REC SAMSUNG SN-S083C slim - 149zł

Ram: GOODRAM SO-DIMM DDR3 2 GB/1333MHz PC3-10600 - 99zł

jeszcze nigdy nie składałem sam komputera wiec będę wdzięczny za rady oraz krytykę.

PS: mile widziana energooszczędność...

Edytowane przez zibro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta obudowa chyba nie mieści dysku 3,5 cala, poza tym jak ma być cicho to i tak tylko ssd lub dysk 2,5 cala. Rozwiązania na ION są drogie, średnio energooszczędne i mało wydajne. Gdybym miał coś takiego składać szedłbym w kierunku i3 & H55. Przy idle, odtwarzaniu video, www będzie podobny pobór energii jak w atomie z ion a będzie większy potencjał mocy. Nie spuchnie przy youtube w hd i wogóle będzie przyjemniejsze w użytkowaniu. Musiałbyś jednak pewnie brać tego antec'a z mocniejszym zasilaczem.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet dwurdzeniowka nie daje rady - ale od czego jest ION? ;)

Ta obudowa chyba nie mieści dysku 3,5 cala, poza tym jak ma być cicho to i tak tylko ssd lub dysk 2,5 cala. Rozwiązania na ION są drogie, średnio energooszczędne i mało wydajne. Gdybym miał coś takiego składać szedłbym w kierunku i3 & H55. Przy idle, odtwarzaniu video, www będzie podobny pobór energii jak w atomie z ion a będzie większy potencjał mocy. Nie spuchnie przy youtube w hd i wogóle będzie przyjemniejsze w użytkowaniu. Musiałbyś jednak pewnie brać tego antec'a z mocniejszym zasilaczem.

Czyli co, jest tak energooszczedne, ze az trzeba brac bude z mocniejsza zasilka? ;)

Co do wydajnosci - fakt, w zastosowaniach intensywnie uzywajacych CPU jest slabo. Ale zarowno Flasha, jak i wszystkie filmy da sie przepchac przez uklad graficzny i procesor jest wtedy obciazony w jakichs 20%.

Platforma na Atomie N330 z ION bierze 20W w idle z wlaczonym Wifi i 28W przy ogladaniu FullHD. Mowie o calym kompie (Acer Aspire Revo 3610).

Swoja droga, bralbym jednak cos na ION, a nie ION2 - w ION2 grafika ma do dyspozycji tylko PCI-E x1 dzieki czemu wydajnosc jest gorsza niz w "jedynce", mimo dedykowanej pamieci.

A budka powinna zmiescic 3.5" po pewnych zabiegach - albo rezygnuje sie z napedu optycznego i wywala cala ramke na dyski, albo kupuje mobo ze zintegrowana zasilka lub picoPSU i wyjmuje oryginalny zasilacz, wtedy 3.5" powinno wejsc w miejsce zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co, jest tak energooszczedne, ze az trzeba brac bude z mocniejsza zasilka? ;)

;)

I3&H55 jest oszczędne w zastosowaniach w których atom daje radę :) Przy oglądaniu video czy torrentowaniu ja uznaję, że jest to ekonomiczna platforma. Pobór energii będzie stosunkowo niski. Potrzeba jednak mocy gdy wzrasta użycie procesora. W typowych (omawianych wyżej) zastosowaniach duże obciążenie procesora będzie występowało rzadko a że energia to moc * czas więc energii dużo więcej nie będzie ale moc jest potrzebna. Użycie cpu powyżej 30% będzie wynosić mniej niż 10% czasu użytkowania ale te chwile w których będzie to większe użycie cpu zadecydują o większym komforcie użytkowania i3 niż atoma.

Nie jestem jakimś przeciwnikiem atomów, używam MSI WIND i jestem zadowolony. Mógłby mieć jednak więcej power'u. Mam jednak pewne uprzedzenia do atoma. Intel wciska nam technologię sprzed 3 lat ratowaną ION'em. Rozwiązania desktopowe czy nawet laptopowe z okresu wprowadzenia atoma odeszły już do historii. Mamy konstrukcje o znacznie lepszym współczynniku wydajności do pobieranej energii. W nettopach, netbookach czy ekonomicznych htpc dostajemy trzyletniego kotleta. Sam atom jest energooszczędny ale mało wydajny. Chipsety sprawiają, że pobór mocy nie jest tak niski jakby wskazywała moc pobierana przez atoma a wydajność? Na szczęście przy ION idzie video HD odtwarzać.

Co do samego hdd to myślę, że nie ma co się pchać w 3,5 cala, tym bardziej że autor tematu nie wymaga pojemności idącej w terabajty a nawet 500GB laptopowe da się kupić poniżej 200zł a na pewno będzie ciszej przy 2,5 cala niż 3,5 cala.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi