sts Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 (edytowane) Sprzęt: Fortron 450W FSP450-60APN LG LG GH22NS30 SATA Samsung Samsung 320GB F1 GoodRam GoodRam 2GB PC800 CL5 AsRock A780GM-LE /AMD 780G/ (korzystam ze zintegrowanej k. graficznej, k. dźwiękowej i k. muzycznej) AMD Athlon 64 X2 7750+ /2.7GHz, 1MB, BOX, Black Edit, AM2/ (chłodzenie box nic nigdy nie podkręcane) Sprzęt jak wyżej, trafił do mnie z powodu braku obrazu na lcd po odpaleniu i tak rzeczywiście było, wiec zrobiłem clear cmso (zmiana pozycji zworki, oraz dodatkowo wyjęcie baterii na 10 minut) pomogło, sprzęt ruszył (wszedłem do biosu przywróciłem ustawienia fabryczne zapisałem) odpalił sie xp, wszytko ok. Wyłączyłem pc (myszka) Klikam power wentyle sie kręcą obrazu na lcd brak, wiec zrobiłem clear cmso (zmiana pozycji zworki, oraz dodatkowo wyjęcie baterii na 10 minut) pomogło sprzęt ruszył odpalił sie xp (sp3) zaktualizowałem bios z poziomu xp z wersji 1.10 na 1.50 wszystko przebiegło bez problemów. Restart systemu i znowu brak obrazu na lcd, i znowu clear cmso, sprzęt odpalił (wyświetliło sie info że bios to 1.150, czyli bios sie zaktualizował do nowszej wersji) ale nadal mam F1 load defuls setings lub F2 enter setup. Wchodzę do bios przestawiam niektóre opcje i zapisuje, reset i brak obrazu. Wymieniłem pamięci, zasilacz, cpu, dodałem grafikę na pci-e zero poprawy ciągle jest to samo. Zdarzyło sie także ze 2 razy że komputer zawiesił sie w biosie podczas zmiany jakiś tam ustawień. Czasami także jest tak że nawet po clear cmso komputer nie daje obrazu na lcd i trzeba wyjąc bateria na nieokreślony czas i wtedy czasem załapuje choć nie zawsze. Wszystko wskazuje na płytę główna, którą wcześniej wyjąłem z obudowy i przedmuchałem sprężonym powietrzem a także przyjrzałem sie jej dokładnie, brak tutaj jakichkolwiek przebarwień ubrudzeń, zalań, upalonych części, kondensatory wszystkie płaskie. Być może spotkaliście sie z podobnym przypadkiem lub macie jakiś pomysł przed wymiana płyty na nową? Edytowane 16 Grudnia 2010 przez sts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4zyl Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Spróbuj zmienić bateryjkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Spróbuj zmienić bateryjkę. Zapomniałem napisać w pierwszy poście bateria także zmieniona na nowa. i dalej :mur: nic to nie pomaga. W takim razie proszę o propozycje jaka płytę główna kupić do procesora AMD Athlon 64 X2 7750+? Wymagania musi być mATX, zintegrowane karta graficzna(im lepsza integra tym lepiej), muzyczna, obsługa ddr2, nowa na gwarancji za jak najmniejszą kasę mniej więcej 150zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 powiedz , cz podczas braku obrazu komp wydaje jakies dzwieki ? ... ze czegos mu brakuje ze cos go boli ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Brak jakichkolwiek dźwięków (w sensie piszczenie głośniczka) słychać tylko wentyle (z zasilacza 120mm i box z amd) Jest mały postęp: 1 clear cmso 2 sprzęt odpala, wchodzę do biosu F2, nie zmieniam żadnych ustawień (poprzednio po wejściu do biosu zazwyczaj wybierałem "load default settings" lub zmieniałem kilka różnych opcji np datę, sekwencje boot dysków) 3 wybieram save i exit 4 pc sie restartuje i działa Teraz trzeba sprawdzić czy działa po odłączeniu zasilania i czy jakakolwiek zmiana w biosie wpływa na działanie. Co ciekawe miałem 2 dni temu pc który zachowywał sie bardzo podobnie płyta asus A8V-VM-SE. Wybierałem load default i płyta nie wstawała, dawałem clear cmso wchodziłem do biosu nic nie zmieniałem zapisywałem i działa. Edytowane 17 Grudnia 2010 przez sts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 A może spróbuj zaktualizowć bios? Jeśli już jest najnowszy, to po prostu nadpisz go tym samym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 Ew. jak uda Ci sie wejsc do biosu, to podbij lekko napiecie zasilania pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2010 (edytowane) A może spróbuj zaktualizowć bios? Jeśli już jest najnowszy, to po prostu nadpisz go tym samym. Tak zrobiłem kilka razy, niestety nie pomogło. Ew. jak uda Ci sie wejsc do biosu, to podbij lekko napiecie zasilania pamieci. Po clear cmso, udaje sie wejść do biosu, ale opcji zmiany napięcia pamięci brak (można zmienić prędkość, cl), jedyne napięcia jakie mogę zmienić to cpu i nb (próbowałem zwiększać napięcia dla nb i cpu, zero poprawy) Co do mojego postępu że płyta wstaje po clear cmso, F2 wchodzę do bios nic nie zmieniam zapisuje i wychodzę, niestety pc nie zawsze sie uruchamia, zdarza mu sie nie włączyć losowo, jak odpali to działa wszystko ok. Końcowe wnioski to po prostu wymiana mobo. Po wymianie mobo, wszystkie problemy rozwiązane. Edytowane 28 Grudnia 2010 przez sts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...