Skocz do zawartości
wkexe

Płyta główna, ram, zasilacz, chłodzenie, tanie do małego oc.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam parę zapasowych części do mojego głównego kompa i pomyślałem, że skręcił bym drugi komp z tego, bo czasami wybitnie są potrzebne dwa jak lapek dziewczyny nie wyrabia :).

Potrzebuje dobrać:

Płytę do LGA775 E2160, płyta musi dać możliwość:

OC fsb do około 300-350, tak troche na wyrost przyszłościowo, nie wiem ile poleci ten proc, w miarę możliwe opcje oc: vcore,vdimm,vNB, dzielniki pamięci, płyta musi mieć złącze PCI-E, pamięci DDR 1 lub DDR 2 - do 667mhz przy fsb 300 (czyli dzielnik 1:1, 1:1,2).

Zasilacz około 400W, dobrze by było jakby miał pasywne PFC, i jakieś zabezpieczenia, mile widziana opcja z odpinanymi kablami.

Ram: DDR 1 mam 400mhz, ale nie wydaje mi się by były płytki co ruszają Exxx i maja DDR I, ale pisze na wszelki :). Jak DDR 2 to jakiś tani zestaw 2x1GB, co będzie znośny.

Chłodzenie co obsłuży ten proc przy 3Ghz, przy napięciu powiedzmy 1,35V.

Nie podaje ceny bo ma to być JAK NAJTAŃSZE!! Używane, nowe, wszystko jedno. Mile widziane linki do konkretnych sklepów/aukcji.

Płyty nie muszą być pełnych wymiarów (już patrzyłem testy kilu płyt w dobrej cenie, ale chce zobaczyć czy tu się pojawią jako polecane :)), później napisze o jakie mi chodzi.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I oto włąsnie chodziło :), co do tego Gigabyte to jest nawet lepiej niż chciałem, bo przymierzałem się do innego na P31, z serii tych miniAtx :) tak więc biorę go.

Co do zasiłki to może coś 400W? Bo w przyszłości może się zmienić karta graf i proc na pełne C2D (zapewne jak będę modernizował moje C2D@3,75Ghz).

Może być Delta 400 ta:

http://allegro.pl/zasilacz-delta-400w-wroclaw-i1327617456.html

I jeszcze jakie chłodzenie do tego? na boxie czytałem, że można leciec na 3Ghz na napięciu stock. Ale jakby co to czy Arctic Freezer 7 PRO byłby ok? Coś tańszego od tego jeszcze jest może co by było znośne?

Edytowane przez wkexe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta delta 400w tez moze byc.

ale moze warto dolozyc do 80+

Zasilacze 80 PLUS Standard 80 PLUS Bronze 80 PLUS Silver 80 PLUS Gold ATX cena - Porównanie cen w sklepach

wtedy wieksza sprawnosc i energooszczednosc :)

frezer powinien wystarczyc a mozna go wyrwac za grosze. w dodatku ma pwm wiec sam reguluje obroty :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To z zasilacza wziąłbym tą Deltę. Co do kosztów eksploatacji to nie liczę ich bo mieszkam w akademiku :).

Oprócz fryzjera myślałem jeszcze nad Spartan HE923 lub COOLER MASTER Hyper TX3, czy te są lepsze/gorsze od fryzka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma co przesadzacz W

ja mam 350 w kompie : 2160@3GHz + 8800GTS + 4 dyski ;-)

ogolnie nawet jak zmienisz proca na pelne c2d i OC to wzrost pobor padu wyniesie max 30W ;-)

co do chlodzenia to ja wytargalem Mugena :

Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

za jakies 60 zl ...

daje radepasywnie na CPU ;p

tylko kuknij czy Ci sie zmiesci do budy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, płyte już kupiłem, ram dostałem, chłodzenie zaraz zakupie, co do zasilacza to dostałem HuntKey'a LW-6400H, czy to wystarczy aby pociągnąć tego proca? Niby 400W ale bardzo stary, i nie ma wtyczki 24 pin, czy bardzo odczuwalne są różnice w oc na 24pin i na 20 pin?

Edytowane przez wkexe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi