Skocz do zawartości
::snoopy::

Grafika do mojego PeCecika

Rekomendowane odpowiedzi

Komputerek mam taki jak w podpisie. Zastanawiam się nad drobnym ulepszeniem kompa w postaci karty grafiki. Zacząłem się amatorsko bawić w grafikę i przy 1mln poly w scenie 3d jest niefajnie pracować.

Chciałbym abyście poradzili mi czego mam szukać, bo nie byłem zawsze na bieżąco. Karta na AGP oczywiście. Mniej więcej się orientuję co mogę za to nabyć i chcę wydać na to najchętniej góra do 100, może 120zł.

Miałem kiedyś Radeona 9800se 128mb/128bit i całkiem ładnie to działało w porównaniu do tego co mam, ale padło po miesiącu : (( Miało duże ALU chłodzenie arctic, jak się potem rozeznałem często padały userom te karty z tym chłodzeniem, dlatego trochę się teraz obawiam.

Pierwsze moje znaleziska:

OKAZJA! RADEON 9800XL 128MB 256bit AGP FVAT/GW

KARTA GRAFICZNA RADEON 9800XL AGP 128MB / 256 BIT

ATI RADEON 9800 PRO 128MB DDR

A może takie coś, zdaje się że to nowsze i mocniejsze niż powyższe

ATI RADEON X1600 PRO 256 MB/DDR2 AGP x8

ATI Radeon X1600PRO Sapphire 256Mb GDDR3 AGP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych które podałeś brałbym ATI Radeon X1600PRO Sapphire 256Mb GDDR3 AGP (1397581654) - Aukcje internetowe Allegro

A może coś takiego?

Nowe MSI HD2600Pro (1396230810) - Aukcje internetowe Allegro

Edit: niestety ta ostatnia jest na pcie express, nie doczytałem bo znajdowała się w dziale agp.

Polecam jeszcze poszukac radeona x800 gto ma pamieciach gddr3 oraz geforce 7300 gt rowniez na pamieciach gddr3.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę popatrzyłem i stwierdzam że radeony 9800 na pewno odpuszczę. Minimum a zarazem lepszą opcją od R9800 byłby x800 ale za parę groszy więcej i można dostać x1600 a to już lepszy nowszy chip i właśnie za takim czymś będę się rozglądać. Podpowiedzcie tylko w jakiej wersji. Ciekaw jestem czy filmiki HD by płynnie na tym chodziły.

@GeMtin1: są też na AGP karty seri HD26xx/36xx tylko pytanie czy warto bo to już chyba przerost formy nad treścią, tzn za szybka w stosunku do procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o x800gto na ddr3 to jest ono wydajniejsze od tego x1600 na ddr3 ktorego podalem post wczesniej. Co prawda x800gto nie ma wsparcia dla shader model 3.0 a x1600 ma. Jezeli zdecydujesz sie na ktoras z tych kart to unikaj wersji na pamieciach ddr2, szukaj tych na ddr3 bo sa poprostu wydajniejsze.

Odnosnie filmow w hd, mysle ze nie bedzie problemu, 720p bedzie smigac.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GeMtin1, Zdaje się że masz rację. Najpierw bazowałem na tym rankingu LiNK1 (gdzie nie było widac x1600). Jednak to co mówisz potwierdza ten test: LINK2że 800gto jest szybsze od najszybszego x1600. Róznica to tylko DX9b vs DX9c i inny proces technologiczny (myślę że zasiłka mi to spokojnie uciągnie). No więc szukam x800gto, dzięki bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi