siwy_bos Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2011 (edytowane) Witam, Sprawa wygląda tak podkręcam w/w procek (E4400) na w/w płycie (P5KC) i przy przekraczaniu FSB 230 komputer przestaje "współpracować" z monitorem. Ramy to Goodram DDR3 (1333) Tak mniej więcej wyglądają ustawienia. Bios 1 Bios 2 Na tą chwile wiem że Static Read i Dynamic Write przy podkręcaniu dajemy disabled Przy zmniejszeniu napięcia na Ramach do 1,6v i zwiększeniu procka do 1,5V ruszył na 230. Zasilacz 500W Pentagram. Chłodzenie Zalman Flex z wentylatorem. Jakieś sugestie? Błędy? Edytowane 6 Stycznia 2011 przez siwy_bos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 ustaw na sztywno szynę PCIE na 100mhz. Daj ram 1.7v i sprawdz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy_bos Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) ustaw na sztywno szynę PCIE na 100mhz. Daj ram 1.7v i sprawdz. Monitor nadal nie wstaje. Szynę PCIE mam zawsze na 100 ustawioną. Tylko CPU-Z pokazuje mi że mnożnik raz wynosi 10 a raz 6. O.O No i skacze z 2200MHz na 1300MHz :/ Edytowane 7 Stycznia 2011 przez siwy_bos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 To jest normalne! Technologia Speed Step. Oszczędzanie energii, nie obciążony pracuje wolniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy_bos Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 To jest normalne! Technologia Speed Step. Oszczędzanie energii, nie obciążony pracuje wolniej. Dzieki Rafa. Kumpel mi podpowiedział że jak monitor nie wstaje to jest to wina ramów "nie wyrabiają" mam sprawdzać z innymi ustawieniami napięć? Czy może zwiększać timingi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlack Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Próbowałeś z tym 1.7V na ramie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy_bos Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 (edytowane) Próbowałeś z tym 1.7V na ramie ? Jak już pisałem, tak. Dobra kilka spraw. Zastanawiam się czy fakt nie najnowszego biosu (nie sprawdzałem) może mieć coś z tym wspólnego. Po za tym na stronie asusa znalazłem listę rekomendowanych (Qualified Vendors Lists) pamięci ram do tej płyty. Oczywiście o tych które mam nie ma nawet słowa. (ani o tej wielkości przy DDR3) Dzisiaj rano spróbuje jeszcze coś pokombinować. Trzymajcie kciuki. I zastanawiam się czy ten wątek po zmianie tytułu nie nadawał by się do działu z płytami. Edytowane 9 Stycznia 2011 przez siwy_bos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 Pisze z tel także nie mam wglądu do zrzutów. Pamięci ustaw jak najnizej, c1e I speed step na disable, podbij napiecie mostka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy_bos Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 (edytowane) Pisze z tel także nie mam wglądu do zrzutów. Pamięci ustaw jak najnizej, c1e I speed step na disable, podbij napiecie mostka. AI Overclocking - Manual CPU Ratio Control - Manual Ratio CMOS Setting - 10 FSB Frequency - 220 PCIE Frequency - 100 DRAM Frequency - DDR3-880MHz DRAM Timing Control - Manual CAS# - 6 RAS# to CAS# Delay - 5 DRAM Clocks RAS# Precharge - 5 DRAM Clocks RAS# Activate to Precha 9 DRAM Clocks TWR - Auto TRFC - Auto TWTR - Auto TRRD - Auto TRTP - Auto DRAM Static Read Control - Disabled Dram Dynamic Write Control - Disabled Transaction Booster - Auto <nawet nie wiem co to> Clock Over-Charging Mode - Auto CPU Spread Spectrum - Disabled PCIE Spread Spectrum - Disabled CPU Voltage - 1,4500V CPU Voltage Reference - Auto CPU Voltage Damper - Auto CPI PLL Voltage - 1,50V DRAM Voltage - 1,50V FSB Termination Voltage - 1,30V North Bridge Voltage - 1,55V Dla Ciebie Orgiusz. RAMY to CL9 (goodram 2x2GB) Chciałbym dodać że osiągnąć 230MHz udało mi się 1 (słownie: raz) i za cholerę nie mogę sobie przypomnieć jakie to były ustawienia. Dodam że komputer się zawiesił dopiero przy ładowaniu Windowsa. Prawdopodobnie dałem za mało papu procesorowi. Edytowane 10 Stycznia 2011 przez siwy_bos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...