siwyyy Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Niebawem nowy komp do obróbki foto w CS5, i wideo w pinnacle studio nowy socket 1155, procek i5 2500K. Nie mam pewności co do pamięci, czy wydać ok 500zł i nabyć 12GB (3x4GB) kingstona, goodrama 1333Mhz CL9 czy lepiej nabyć 8GB (2x4GB) ale szybszych pamięci jeśli tak to jakich w granicach 500-600zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Ja bym zrobił tak 6 GB RAM i dołożył do dysku SSD. Dysk SSD da większego kopa w tych programach niż dokładanie RAMu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Mam obecnie raid0 z dwóch ssd corsair F60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exon Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Ten ram u mnie pracuje na 1333MHz CL8 lub 1600 CL9 Fajna opcja co chcesz to masz GV32GB1333C9SC • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Ja też się właśnie przesiadłem na 2500K. Używałem 8GB RAM od prawie 1,5roku. Wprawdzie głównie Corel 12, photoshop raczej z doskoku do obróbki zdjęć głównie. 8GB mi stykało, aż nadto, także w te 12GB bym się nie pchał o ile nie masz olbrzymich projektów. W sumie to zawsze można dokupić dodatkową kość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 (edytowane) Nie mam pewności co do pamięci, czy wydać ok 500zł Za ok 500 zł kupisz 16 GB RAM (139x4) (a o tym czy warto aż tyle kupować się nie wypowiadam ;) ) Edytowane 20 Stycznia 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5iatka Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 mam 8gb i chętnie kupiłbym kolejne 8gb...wszystko zależy jakie pliki otwierasz, to bardziej sam sobie musisz odpowiedzieć. Mnie wczoraj brakło pamięci, stąd mowa o kolejnych 8gb, ale przyznać muszę, że takie duże pliki to raczej nieczęsto się trafiają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 mam 8gb i chętnie kupiłbym kolejne 8gb...wszystko zależy jakie pliki otwierasz, to bardziej sam sobie musisz odpowiedzieć. Mnie wczoraj brakło pamięci, stąd mowa o kolejnych 8gb, ale przyznać muszę, że takie duże pliki to raczej nieczęsto się trafiają. O ile dyskusyjne może wydawać się zwiększenie wielkości RAM, o tyle zerowy będzie przyrost wydajności z tytułu szybszej pamięci. Syntetyki oczywiście ci pokażą 10-15% przyśpieszenia podsystemu pamięci, tylko co z tego jeśli w ogólnym rachunku dla całej platformy przyrost będzie na poziomie błędu statystycznego i to tylko w syntetykach a nie w prawdziych aplikacjach. Skoro brakuje ramu chociaż chwilowo to się nie zastanaiwaj tylko bierz. Ja nie siedzę w grafice czy czymś takim a 8gb to często za mało ;[ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 Ja predzej czy pozniej tez bede przechodzil na 1155 i w swietle obeznych cen pojde jeszcze dalej - 16 Gb. Od przybytku glowa nie boli, od dawna wiadomo, ze im wiecej ramu tym lepiej. A majac taka wielkosc spokojnie moge sobie zrobic ramdisk i wrzucac w niego wszelkie tempy, cache itd. Tymbardziej ze mam system x64 wiec aplikacje beda mogly wykorzystac pamiec. Chcialbym tez uwzglednic przyszlosc - nie wiadomo jakie gry wyjda i jakie beda mialy zapotrzebowanie na ram... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2011 Ja predzej czy pozniej tez bede przechodzil na 1155 i w swietle obeznych cen pojde jeszcze dalej - 16 Gb. Od przybytku glowa nie boli, od dawna wiadomo, ze im wiecej ramu tym lepiej. A majac taka wielkosc spokojnie moge sobie zrobic ramdisk i wrzucac w niego wszelkie tempy, cache itd. Tymbardziej ze mam system x64 wiec aplikacje beda mogly wykorzystac pamiec. Chcialbym tez uwzglednic przyszlosc - nie wiadomo jakie gry wyjda i jakie beda mialy zapotrzebowanie na ram... Też w świetle obecnych testów, że nie warto brać nic ponad 1333Mhz... Postanowiłem brać 16GB. Jak się robi ten ram disk, i czy ma sens przy systemie na ssd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_gerka Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2011 (edytowane) Też w świetle obecnych testów, że nie warto brać nic ponad 1333Mhz... Postanowiłem brać 16GB. Jak się robi ten ram disk, i czy ma sens przy systemie na ssd Co do tego jak się go robi to jak mam 4GB RAM, system 32bit i tą domyślnie nieobsługiwaną część pamięci wykorzystuję jako ramdysk. Skorzystałem z TEGO źródła i sprawdziło się świetnie. POLECAM Co do tego czy jest sens robienia ramdysku w systemie z SSD - TAK i to większy niż w sys z HDD. Polecam TEN artykuł, który w połączeniu z ramdyskiem może dać niezłe rezultaty. Należy jednak pamiętać o wadach jakie niesie ze sobą tworzenie grup RAID z dysków SSD (np. nie działa TRIM). Żeby od razu nie robić OT :) to wg mnie bardziej może przydać się więcej RAM'u i przy następnej wymianie PC też będę kupował więcej GB niż mniej a najszybszy jaki jest dostępny. Edytowane 28 Stycznia 2011 przez g_gerka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2011 Ja predzej czy pozniej tez bede przechodzil na 1155 i w swietle obeznych cen pojde jeszcze dalej - 16 Gb. Chcialbym tez uwzglednic przyszlosc - nie wiadomo jakie gry wyjda i jakie beda mialy zapotrzebowanie na ram... Zanim w zalecanych wymaganiach zobaczysz 16GB RAM to zmienisz 3 razy platformę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...