neomagnet Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Ja tak z ciekawości wgrałem bios 1.40, lekkie zmiany wizualne, nic wielkiego, problemów jak nie było tak nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Czy da się jakoś wyłączyć migającą diodę POWER po wyłączeniu komputera (konkretnie stanu wstrzymania)? Instant Boot oczywiście włączony, wentylatory, dyski i cała reszta nie pracuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Tak uciac kable ;) Ne da sie.... tez to mam jak wstrzymanie u mnie jest.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Rozumiem, po prostu przyzwyczaiłem się, że jak miałem jeszcze Abita IP35, to dioda nie mrugała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Po wlaczeniu ACC na phenomie II 550 i odblokowaniu 4 rdzeni mam problemy ze stabilnoscia. Co jest najdziwniejsze - system bez problemu przeszedl 18 testow w IntelBurnTest, obciazone 4 rdzenie. Jednak jak uruchomie przegladarke, gg i klienta poczty to od razu wywala bluescreena (irq not less or equal lub cos w tym stylu) i przymusowy reset. Sprzet taki jak w sigu. Bios P1.40. Czy to moze byc wina slabego zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 (edytowane) Bardzo możliwe że to wina zasilacza. Sprawdź na jakimś markowym. Stabilność testuj za pomocą OCCT. Edit: Dla osób które chcą kręcić bez utraty CnQ, znalazłem bardzo przydatny programik, który umożliwia obejście narzuconych przez ASRocka limitów (czyli zmiana mnoznika lub napiecia = wyłączone CnQ) PhenomMSR Tweaker, sprawdziłem, działa poprawnie. Pozwala ustawić napięcię i mnoznik dla 2 profili, peformance i powersaving, można również ustawić odpowienie tryby podobnie jak w windows, Wysoka wydajność, Oszczędzania Energii i Zrównoważony. W sumie to nic wielkiego bo umozliwia to zarówno ASRock OCTuner jak AMD OverDrive, ale tu mamy wszystko w jednym miejscu i możemy wybierać odpowiednie profile. Edytowane 15 Grudnia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Na stronie ASRocka pojawiły się nowe BIOS-y do: A770CrossFire A780FullHD A780GXH/128M A790GXH/128M AOD790GX/128M Zmiany to m.in. działające C'n'Q przy CPU Multiplier/Voltage ustawionym na Enabled, obsługa nowych proców i możliwość wyłączania rdzeni (tylko płyty z ACC). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Asrock sypie biosami jak snieg co teraz pada....wreszcie cnq przy reg mnoznika jest... Kurna macie jakiego meila do supportu asrocka ? Do dzis dnia nie dostałem odpowiedzi a wysyłałem z panelu strony asrocka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Heh, ledwo znalazłem sposób na OC bez utraty CnQ to ASRock poprawia biosy... No ale lepiej późno niż wcale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zikowy Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) Mam problem po aktualizacji biosu do 1.50 na płycie a780gxh (chyba ze to jakiś zbieg okoliczności). Nawet po lekkim podniesieniu HTT wyskakuje po resecie "The system failed to boot several times before please enter the setup and reconfigure your system" albo w ogole nie chce wstac, chociaż wcześniej chodziło nawet z 270 HTT i wiecej. Resetowanie biosu nie pomoga, downgrade do wczesniejszych tez nie. Ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiąć ten problem? Edytowane 19 Grudnia 2009 przez zikowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zobacz, czy da się podkręcić proca za pomocą EZ-Overlocking. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zikowy Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Niestety przy podkrecaniu przez EZ-Overlocking dzieje się to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Ale wstać nie chce komputer czy system?? Bo to jednak różnica. Być może system padł. Ustaw dzielnik pamięci ręcznie bo u mnie na Auto też system nie chciał wstać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zikowy Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) Często nie chce wstać, a jak mu się uda to wywala taki komunikat: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6a5b180a36537970.html Dzielnik pamieci ustawiony. Przy podkręcaniu w windowsie przez asrock OC tuner, komp sie zwiesza i resetuje. Edytowane 19 Grudnia 2009 przez zikowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zobacz na różnych dzielnikach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zikowy Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) Wstaje z takim taktowaniem jakim chce dopiero jak ram ustawie na 1:1 czyli 270 zamiast 400. Potem w ogóle zaczyna ignorować ustawienia i uruchamia się z 1:1 bez względu jak ustawie w biosie. Edytowane 19 Grudnia 2009 przez zikowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Masz flexibility option na disabled? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zikowy Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Tak. Do tego memtest zawiesił się przy HTT 270 i Ram 270, a przy HTT 200 i ram 400 i juz nie. Czasami komp potrafi się zwiesić nawet przy grzebaniu w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) Wgrywałeś bios przez Windowsa?? Wrzuć bios 1,5 na pendriva i wgraj na nowo przez instant flash (z poziomu biosu). Spróbuj też nieco podnieść napięcia na pamięciach lub ustawić je ręcznie, być może na Auto podaje za niskie napięcie, ewentualnie możesz jeszcze zmienić napięcie na NB. Edytowane 19 Grudnia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Nie jezdzisz przypadkiem na zintegrowanej grafie ? HTTx3 ? Mi 785 GXh zawieszała sie w biosie sie gdy przestawiałem wszystko wczesniej a dopiero na koncu PCIe sync na async.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zikowy Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) Wrzuciłem bios 1.40 przez instant flash i jest to samo. Co bym nie robił efekt daje tylko ustawienie ramu 1:1. Nb ustawiam tak, aby nie miało ponad 2000 MHz. Nie moge ustawić HTT ponad 250 bo już jest lekki problem ze wstaniem plyty to w dodatku sypie BSODami w windowsie. Oczywiście na standardowych ustawieniach HTT (200) ram chodzi na swoich 400 Mhz (800) i nie ma problemow ze wstaniem itp. Grafe mam radka 4870. Wszystko chodziło ok czyli HTT 270, ram~400 dopóki nie zachciało mi się flashowac do 1.50 podjarany dzialajacym CnQ. Edytowane 19 Grudnia 2009 przez zikowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Działa wam CnQ na tym biosie po oc? Zobacz na CnQ na disabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zikowy Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) Mam teraz bios 1.40 i nic to nie zmieniło, a w nim CnQ jest niedostępne po oc W tym 1.50 CnQ po oc działało Edytowane 19 Grudnia 2009 przez zikowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) U mnie też działa CnQ po OC na 1.5. @zikowy Dosyć dziwna przypadłość. Spróbuj załadować w biosie standardowe ustawienia, ewentualnie zresetować poprzez wyjęcie baterii na parę minut. Warto też wszystko poustawiać ręcznie: napięcia dram, cpu i nb, dzielnik pamięci, timingi, acc. Najgorsze jest w tym to że gwarancji mogą Ci nie uznać bo na def wszystko śmiga. Edytowane 19 Grudnia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 Witam, postanowiłem zmienić płytę z zestawu w podpisie na taką http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=49974 i mam pytanko-czy obsługuje regulację prędkości fanów z 3 pinową wtyczką?bo nie wiem czy wentylator też mudxę zamawiać do mojego freezera..Czy ta płytka spokojnie dojdzie do HTT 300? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 (edytowane) Płyta potrzebuje wentylów z PWM ( 4 piny ) by miec regulacje... Płyta powinna zrobic 300mhz ale tez duzo zalezy od proca... ( zwłaszcza widac to na K8 ) Płyta BDB... Ja tez mam AC64 pro... musiałem zrobic sobie moda na "autoregulacje" http://forum.purepc.pl/Chlodzenie-Konwencj...wm-t300367.html Edytowane 1 Stycznia 2010 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 (edytowane) Sprzet jak w sigu, ACC na auto -> occt 30min bez problemu, za to randomowe bluescreeny w czasie grania (RE5, DMC4). Poszukalem, poczytalem, wylaczylem DEP w windowsie-> jak dotad bluescreena nie bylo, benchmark re5 zakonczony sukcesem (wczesniej wywalalo tak po 3min) Edit 1 Winowajca okazalo sie za male napiecie na cpu-nb, po podwyzszeniu z 1,1 do 1,2 jak narazie nie bylo zwiechy. Edit 2 Cpu-nb podniesione z 1,1 do 1,1125. Pelna stabilnosc na 4 rdzeniach:) 4 dni kombinowania sie oplacaly :) Edytowane 9 Stycznia 2010 przez Pagode Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek90210 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 (edytowane) Witam... Chciałbym się dowiedzieć ponieważ filtrowanie tematów i szukanie odp w gąszczu innych topików na ten które mnie zastanawia nie przyniosły pozytywnych rezultatów... więc: płyta główna AsRock M3A785GXH/128M /AMD 785G, DDR3-1600/ obsługuje ddr3 do 1600 (OC). Co znaczy to OC ? Czy po włożeniu kości 1600 płyta będzie pracować i rozpozna ram jako 1600 czy spadnie do 1333 MHz i bedzie trzeba zwiększyć lekko napięcia nie nim? Także jak to sie przekłada na ewentualne próby podkręcania procka (np X4 620) skoro częstotliwości innych pozespołów lekko idą w góre to mając kości 1600MHz płyta da rade ? Prosze o pomoc ponieważ zamierzam kupić kompa a widze ze proponowane zestawy wykorzystują w jednym przypadku kości ddr 1600 i tę płytę ale czy miał ktoś do czynienia w praktyce jak ta płyta sie zachowuje ? Także pytanie czy wogole sa jakies procki AMD które korzytają w pelni z ramów o czest 1600 ? BO na stronie AMD pisze coś o obsłudze DDR3 do 1333 ale nie wiem jak to sie sprawdza w praktyce... czy wtedy opłaca się kupować ram 1600 do procka np x4 620 ? Proszę o wyrozumiałość jeśli zadaje pytanie które wcześniej już padło i z powodu mojej nieudolności w przeszukiwaniu tematów zaśmiecam troszkę forum... Pozdrawiam Edytowane 5 Stycznia 2010 przez jacek90210 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Żadna płyta nie ustawi automatycznie pamięci 1333 MHz CL6/CL7/CL8 ani 1600 MHz CL7/CL8, bo pamięci nie mają takich ustawień w SPD. 1600 MHz nie jest oficjalnie wspierane przez AMD, dlatego producenci płyt głównych piszą o konieczności "podkręcania" pamięci w celu uzyskania takiego taktowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fistach Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 Żadna płyta nie ustawi automatycznie pamięci 1333 MHz CL6/CL7/CL8.Jakim cudem moja ustawiła automatycznie 1333 CL8? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...