Skocz do zawartości
nachwile

Nowy WD Strasznie Chrbocze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Kilka dni temu stałem się (nie)szcześliwym posiadaczem dysku WD1002FAEX, wszystko pięknie ładnie Windows postawiony, partycje zrobione(dokładnie 7(w tym 4logiczne)), odłączyłem go aby zrobić porządki na starym dysku jeszcze zrobiłem update BIOS'u, podłączam nowego WD, wciskam power'a i nagle słyszę dźwięki podobne do starego ursusa, dysk tak głośno chrobocze że nie wiem co się dzieje, od razu informuje że nie został uszkodzony fizycznie w żaden sposób.

Czy taki dysk można oddać na gwarancję albo czy można coś z tym zrobić(chyba że nowy bios dodał chrobotanie to zmienie na stary x] )?

Wstawię jeszcze ss'y z HDTune:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

@i myk polega na tym że podczas instalowania windowsa było normalnie cicho sam'świst' talerzy, dopiero po nie długim czasie pojawiły się dźwięki 'chrobotania', i dlatgo się pytam czy można takie coś zgłosić na gwarancje, a do tego wyniki z HDTune zbyt normalne chyba nie są?

@@ -->LINK click<-- właśnie tak jest caly czas podczas pracy dysku, więc czy to jest normalne czy na gwarancje odesłać?

Edytowane przez nachwile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak... jeżeli w ciągu 4 godzin tak mu się pogorszyło to w takim tempie wystarczy jeszcze 12 i rozleci się w efektownej eksplozji. Zostawić go na 12 godzin z zapuszczoną Sandrą z testem najbardziej katującym głowice. Po tym czasie wrócić ze smart'em.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś za coś kolego, z pupy dysk takiego czasu dostępu nie bierze - fizyki się nie oszuka.

http://www.chip.pl/images/testy-1/Western_Digital_Caviar_Black_WD1002FAEX_1TB_532263.PNG/image_preview

Jak ci przeszkadza, to możesz przestawić mu AAM (zakładka) w nowszej wersji HDTune.

Dysk jest jak najbardziej sprawny - przycinki w wykresie to na dysku systemowym norma.

Piotrek_PP

Nagle się zmieniło, bo po włączeniu dysk po raz 1 wykorzystał max prędkość pracy. Czy podczas instalacji systemu dane są przerzucane z DVD prędkością równą speedzie dysku? W tym czasie dysk "leży na hamaku" i odpoczywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy przed zakupem w ogóle nie czytałeś recenzji ani opinii? To jest wersja Black, gdzie priorytetem jest wydajność, a nie cisza. Wszędzie opisują, że dysk jest głośny w czasie wyszukiwania, ale dzięki temu ma jeden z najniższych czasów dostępu.

Jeśli Ci to przeszkadza i nie masz jeszcze kieszeni do wyciszenia możesz pobawić się z AAM - jest to ustawienie szybkości ruchów głowicy. Zwolnij do takiego poziomu, kiedy nie stracisz wiele na wydajności a odgłos chrobotania znacznie się zmniejszy - 15-17ms. Jak kupisz sobie kieszeń wyciszającą, to sobie zmienisz na domyślne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłes WD Black ( wiec wymagasz maksymalnej wydajnosci dysku ) tyle że szukałeś ciszy i tu jedno z drugim nie ma szans działać w zgodzie.

Blacki zawsze miały słyszalne głowice bo wydajnosc nie zna kompromisu... jak chcesz ciszej to AAM ... na 128 i bedziesz miał cicho...

Pytanie czy ten WD podda sie regulacji AAM...

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem chciałem wydajności, ciszy może nie tak do końca,no ale bez przesady że jak coś będę ssał z neta w nocy to mi dysk sąsiadów pobudzi x], miałem już kilka dysków i z takimi głośnymi odgłosami 1wszy raz się spotkałem i dlatego się zapytałem tu i tam o co B, czy to jakaś wada która nadaje się na gwarancje czy po prostu taka normalna rzecz i się okazało że raczej to 2gie :)

Dzięki wszystkim za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi