Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

- Wciskamy ENTER i czekamy. W międzyczasie modlimy się by dyskietka nie była uszkodzona albo BIOS źle przekopiowany

A co by sie stało jakby była uszkodzona ?? Wiem ze cos złego ale jak bardzo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Wciskamy ENTER i czekamy. W międzyczasie modlimy się by dyskietka nie była uszkodzona albo BIOS źle przekopiowany

A co by sie stało jakby była uszkodzona ?? Wiem ze cos złego ale jak bardzo :)

Andy a co to jest root dysku C ??

Kamilek, nie wal posta za postem. Możesz w jednym zadać kilka pytań. Napisałeś już coś - możesz edytować posta i dodać kolejne pytania

Co by się stało? Nieudane flaszowanie BIOS'a - ryzyko, że nieodwracalnie uszkodzisz BIOS -> płyta do serwisu

Root? Katalog główny dysku C - widzisz w nim wszystkie główne katalogi (chyba że coś bredzę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamilek, wiesz kiedyś musi być ten pierwszy raz... :wink: IMHO wybierz najlepszą dyskietkę jaką masz i luzik. Jeśli coś jednak pójdzie nie tak i płyta nie wstanie pozostaje jeszcze HOT SWAP FLASH, ale to już inna bajka i mocno ryzykowna ( choć przecie tonący brzytwy się chwyta, nieprawdaż :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu czy ten najlepszy BIOS do O/C z poprawionym SATA to jest to jest to 1004 UBER SATA 4.2.47 ??Wiem ze to jest na początku wątku ale tam jest wszystko po angielsku to co piszesz więc chcę sie upewnic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanie, przeczytałem wszystkie strony i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie (mozliwe ze przeoczylem), oto one: Czy zmiana biosu, zmienia rev. płyty głownej?? Ja mam A7N8X E Deluxe i w 3dMarku i Asus Probe pokazany jest rev. 2.xx, NVIDIA System Utility pokazuje 1.1 a na plycie mam napisane 1.01. Teraz nie wiem ktore jest prawdziwe, stawiam na plyte. A kiedy i na jakich warunkach mozna zmienic rev. plyty, jezeli przez bios nie mozna ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zauwazyliscie ;) niedlugo jubileusz nasz temacik osiagnie 100 :)

kamilek: nie baw sie z dyskietkami tylko uzyj asus update jesli sie ma fat32 na dysku to mozna jeszcze z pod dosa probowac ale z dyskietki nie polecam

pejsik: moze za malo jest pasty pod tym coolmasterem ? dodatkowo jesli masz ta karte wi-fi to tez moze troche zaklocac.

zrob wiekszy przewiew w srodku np nie zamykaj budy i wtedy sprawdz jak to sie zachowuje.

update: rev plyty zmieniaja producenci cos tam modyfikujac/zmieniajac rev= revision czy cos kolo tego po polsku mozna by to nazwac versja

versje plyty najlepiej sprawdzic na samej plycie organoleptycznie

pod AGP chyba pisze jako to wersja lub moze gdzies kolo PCI , wiec jesli pisze 1.01 to pewnie jest to 1.01 ale to by znaczylo ze masz ja od dawna ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

update: rev plyty zmieniaja producenci cos tam modyfikujac/zmieniajac rev= revision czy cos kolo tego po polsku mozna by to nazwac versja

pod AGP chyba pisze jako to wersja lub moze gdzies kolo PCI , wiec jesli pisze 1.01 to pewnie jest to 1.01 ale to by znaczylo ze masz ja od dawna ?

No i tu jest problem bo mam ja od polowy marca tego roku i sam sie ździwiłem, ze na płycie napisane jest 1.01 czyli dosyc stary revision płyty, czy nie?? Przypomne ze mam A7N8X-E Deluxe a nie wiem od kiedy ona jest produkowana więc moze dlatego mam tą wersję. Co sadzicie o tym, czy powinienem miec pretensje do sklepu że dali mi taką płytę??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamilek: nie baw sie z dyskietkami tylko uzyj asus update ?

A czy ten Asus Uptade umozliwia wgranie biosa ubera ??Wogóle słyszałem ze lepiej jednak robic to z parametru.Prosze o komentarze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tu jest problem bo mam ja od polowy marca tego roku i sam sie ździwiłem, ze na płycie napisane jest 1.01 czyli dosyc stary revision płyty, czy nie?? Przypomne ze mam A7N8X-E Deluxe a nie wiem od kiedy ona jest produkowana więc moze dlatego mam tą wersję. Co sadzicie o tym, czy powinienem miec pretensje do sklepu że dali mi taką płytę??

plyta ta jest produkowana stosunkowo od niedawna takze nie ma sie co martwic ze rev. jest stary, czy plyta jest stara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-=MiKe=-

sorki nie doczytalem to jest nowa plyta nowsza nawet niz A7n8x rev 2.0 to jest jakby 3.0 tylko ze w miedzy czasie zmienili nazewnictwo i dodali -E i teraz wydaje mi sie ze po prostu strasze oprogramowanie wyczaja ci ja jako 2.0 a nowsze jako -E 1.01

Kamilek

mozna wgrac ubera ja wgrywalem.

Pawel_k rok temu to nie byla ta co sie walala tylko wlasnie takie versje byly ja swoja kupilem gdzies kolo lipca jak tylko wchodzily u nas te rev2.0 ale mialem cykora ze z hurtowni przyjdzie jakas wczesniejsza wersja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam poniownie.

buda jest bardzo dobrze wyntylowan 2 wiew 2 wywiw + 1 na bocznym panelu wszystko w buedzie chiefteca BX ale otwarłem bok i nadl jest to samo radiator dobrze przylega do SB.Zwiecha wystepuje juz przy FSB 170 wiec mysle ze czipset na płycie jest walniety poniewaz kiedy zdejme radiat i przycisne go palcem przez około 3-5 sekund nastepuje zwiecha systemu.Co o tym mysliceie czy płyta nadaje sie do reklamacji bo skoro nie chce isc na fsb 170 to jak ma obsłuzyc np bartona 3200+ ktory ma fsb 200.

Prosze o opinie odnosnie mojego problemu.

Za wszelkie info z gory dziekuje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ten Asus Uptade umozliwia wgranie biosa ubera ??Wogóle słyszałem ze lepiej jednak robic to z parametru.Prosze o komentarze :)

ja tak zawsze robie i sie nie bawie w FDD bo to rysyko a tak spod wingrozy bezpieczniej (jesli ma sie stabilny system jak nie to lepiej zdos-a albo z FDD)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Oczywiście, że mozna Asus Update'm.

Ale powtórzę (było to w tym topic'u już z 5 razy) metoda z parametrem daje Ci pewność, że kość Biosu przed wgraniem nowej zawartości została dokładnie wyczyszczona. Asus Update takiej pewności nie daje (aktuallizuje komórki w których są zmiany wzgledem starej wersji) i powienien być raczej uzywany przy aktualizacji Biosu w górę (np. z C1006 na C1007) wtedy będzie OK. Przy wgrywaniu Biosu modyfikowanego czyli np. Ubera albo downgrade w dół, jest cień ryzyka, że w pamięci BIOSU zostaną częściowo informacje z nowego Biosu, które z pozostałą zawartością starszego BIOSU nie bedą działać i kłopot gotowy.

Pozdrawiam

P.S. Olaliście mnie totalnie w temacie wyboru markowych pamiątek do naszej płyty, więc zamówiłem OCZ PC3500 EL Platinum Dual Channel 2x256MB. Jak się nie sprawdzą będzie na Was!! :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadnicza. Są 3 wersje pamięci OCZ 3500 EL:

OCZ 3500 EL Platinium Edition 2-3-3-7T

OCZ 3500 EL 2,5-3-3-7T

oraz najbardziej wypasione na kościach Winbond BH 5 - OCZ 3500 EL LE ( Limited Edition) 2-2-3-5 T ( takie jak moje)

Waszmość Hanu!

Opiniji zwanej poradą nijakiej od Waszeci nie znajduje, jedynie informacyje dość skromną (powyzej) przy ktorej Waszeć nieskromnie zauważa, że Waszeci pamieciowe kości wypasione są. Takowych jak Waszeci kości nigdzie dostać nie mogę więć z musu kupuję te o których powyzej czyniłem suplikę.

Na

Dzięki Hanu! 

Niestety tych LE to nie mam gdzie dostać . 

A jak sie maja OCZ 3500 EL do ich odpowiedników 3200?? 

Czy 3200 mają gorsze osiągi?? O ile pamietam miałes jedne i drugie. 

Ja obecnie prawdopodobnie mógłbym kupić tylko te dwa rodzaje wymienione na wstepie. Rozumiem, że PE są dużo lepszą propozycją?? 

Różnica w cenie kompletu wynosi 60 zł, chyba warto je dać??

oraz na

Wątek ten już był kilka razy, ale technika idzie do przodu, a ja akurat przymierzam się do ostatniego etapu usprawniania kompa tj. do zmiany pamięci. 

Jak łatwo się domyślić, chodzi mi o ustawienia w synchro (jeżeli procek to uciągnie) min. 11,5 X 200 - 2??. 

Planowany zakup to 2 X 256 Mb DDR 400 (ew. 433) bo na markowe 2 X 512 Mb mnie nie stać, a i potrzeby takiej nie widzę. 

Co polecacie, a najlepiej co macie wypróbowane?? 

Czego zdecydowanie unikać (gryzie się z naszą płytą lub uzyskuje żenująco niskie osiągi)?? 

Jeśli mozecie podajcie proszę timingi na których wymienione przez Was pamiątki chodzą na FSB od 200 wzwyż. 

Czekam na Wasze opinie, być może od Was zależy co niedługo zagości w moim odrzutowym (chodzi o halas, nie o moc) kompie. 

A i orientacyjne ceny też mile widziane. thx z góry za wszelką pomoc w tej sprawie. 

nijakiej odpowiedzi nie otrzymałem ani od Waszeci ani od innych Waszmościów, co wprawiło mnie w bezkresny smutek. A jako, żeś dla mnie Waszeć profesorem naszej płyty podjałem decyzyję o zakupie kości zbliżonych do tych które Waszmość posiadasz.

Pozdrawiam i przepraszam za długość posta :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak zupełnie serio. Na dobrych timingach dojedziesz do 220 :D

Jak będę miał stabilne w Prime 95, 11X210 to też będę szczęśliwy. 11X220 to może procek nie pociągnąć albo płyta, a 10,5 X 220 jest wątpliwe. Wiesz jak nasza płyta zachowuje się na 10,5 :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na początku chciałbym się przywitać. jest to mój drugi post na tym forum, a pierwszy w tym temacie.

chciałem sie pochwilić, że przebrnąłem przez wszystkie 98 stron (trochę mi to zajęło) ale dużo się dowiedziałem, pomimo tego mam kilka pytań

1. czy spotkaliście się z tym, że gdy głośniki (zestaw 5.1) są podpiętę zgodnie z instrukcją czyli przód z przodem, tył z tyłem, centralny i subwoofer z takowym wyjściem z płyty to dźwięk z głośnika centralnego jest zniekształcony (niewyraźny) i znacznie cichszy od dźwięku z pozostałych głośników, gdy centralny i subwoofer podpięte są do wyjścia mikrofonowego to nie ma tego efektu - moje sterowniki to to 3.66 nvidi, wcześniej miałem oryginalne sterowniki dostarczone do płyty głównej i było tak samo. problem polega na tym że chciałbym jednocześnie słuchać muzyki i mieć podpięty mikrofon. czy można coś na to poradzić?

2. wiem że ten temat był poruszany wielokrotnie ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem, szukam dobrego zasilacza do 150 zł (nie będzie wykorzystywany do ekstremalnego podkręcania) z tym że zależy mi na ciszy, obecnie mam codegena 300w i jest on prawie niesłyszalny, ma automatyczną regulację obrotów (co słychać jak podpinam jeszcze jeden dysk) i jest on praktycznie niesłyszalny, jest minimalnie głośniejszy od wentylatora na procu (coolermaster na olejowych łożyskach obroty od 2250 do 2400 - modelu niestety nie pamiętam). moje pytanie brzmi jaki polecacie?

chciałbym podzielić się moim doświadczeniem mój barton 2500 na biosie ubra 1007 kręcił się do 192 MHz przy 193 MHz nie botował, a na biosie ubera 1004 botuje przy 202 MHz - mnożnnik mam zablokowany - więc na moim przykładzie widać że 1004 jest lepszy do oc. kilka postów temu poruszany był problem zmiany biosu z nowszego na starszy (1007 ->1004) ja przeszedłem taką operację i były problemy prawdopodobnie przez to że wykorzystałem zastarego awdflasha, po uruchomieniu kompa z dyskietki i wpisaniu w lini poleceń komend (fleshowałem z parametrami) i naciśnięciu klawisza enter program uruchomił się zaczął zczytywać z dyskietki a następnie po ok 5 sek nastąpił restart, po którym automatycznie włączał się program awdflash i chciał fleshować jednakże po każdym zczytaniu biosu z dyskietki twierdził że flesh type nierozpoznany (albo nieznany) pomogła dopiero zmiana awdflasha na tego który był dostarczony na płycie ze sterownikami dołączonymi do płyty gł. i zmiana nazwy biosu na oryginalną (u mnie 1007.bin) trochę się przy tym strachu najadłem. więc jeśli ktoś będzie zmieniał bios to proponuję wykorzystanie awdflasha z płyty ze sterownikami i nazywanie biosa tak jak w wersji oryginalnej (nawet jakby to był inny). trochę się rozpisałem ;)

pozdrawiam

mój sprzęt to: a7n8x deluxe, barton 2500, 2x256 kingston cl3, codegen 300w, redeon 9600 dream, seagate 120gb 8mb 7200,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem.Zbootowałem i wpisałem awdflash i nazwe biosu czyli 1004u47.bin i wchodzi następna strona,moge na niej dalej wpisywac , potem tak są jakies znaki i pisze co znaczą.

Wpisuje więc nazwe mojego biosu ale wychodzi ze złe polecenie co jest ?? Nie miało byc czegos takiego !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może 8,5x250 :wink:  8)

Rozumiem,ze testowałeś to u siebie?? :P

P.S. Wiem już że najlepsiejszym Biosem do A7N8X Deluxe'a jest 1004 Ubera. Czy jeżeli nie uzywam i w najbliższym czasi nie bedę uzywać dysków SATA to warto wgrywać 1004 Uber'a bez aktualizacji obsługi dysków SATA :?: Ściągnąłem sobie obie wersje i nie wiem którą wgrać :?:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...