Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

i jeszcze   jedna sprawa odnośnie OCZ'a

do Naszych płytek są rekomedowane kości

OCZ PC2700 EL DDR Dual Channel

OCZ PC3200 EL DDR Dual Channel

OCZ PC3500 EL DDR Dual Channel

Natomiast wersje Platinum EL Dual Channel DDR niestety nie :( dlaczego?....

i co oni sie tak uwzieli tej jazdy asynchro na naszych asuskach....

eeeee.....chyba kupie 1GB noname 3200.....bo jak nie pójdą to zawsze mniejsze rozczarowanie niż markowymi :lol:  :lol:  :lol: ........

U mnie platinium chodza spoko na 5-3-3 cl2 i jak na razie bez problemowo

Ustaw na CL2-3-3-11 - zobaczysz jak Ci wyniki skoczą - jeszcze jedno, właśnie skończyłem testować OCZ na większości płyt głównych, i w przeciwieństwie do taki spasów jak Geil i Corsair, chodzą na wszystkich płytach w dualu! Szlag mnie trafiał jak miałem zrobić reckę Geili a nie chciały na 3 płytach nawet ruszyć! :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szlag by to trafił, Tomzet przecież to poniedziałek. Ten dzień mam strasznie zabity i będę w chacie około 22. Mieszkam na Dołach. Nie pasuje inny dzień?

A i jeszcze jedno: jakie to DOKŁADNIE OCZ?

http://www.proline.com.pl/shop.php?prodid=...54c444350452d4b

Może środa lub czwartek, dam Ci znać jeżeli jesteś zainteresowany.

Ooo koniecznie dajcie chłopaki wyniki Waszych testów bo właśnie takie chciałem kupić, a 1450 PLN wyrzucić w błoto to byłby wielki żal. Za to można mieć odlotową grafę i włąściwie to nie wiem co byłoby u mnie bardziej pożyteczne??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Twoim przypadku postawiłbym raczej na grafę. Spyl to co masz, kup jakieś pamiątki PC3200 z gwarancją dobrego działania na FSB 200, a resztę co zostanie i to co masz na pamięci zainwestuj w Radka 9800 NonPro. IMHO najlepsze rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Twoim przypadku postawiłbym raczej na grafę. Spyl to co masz, kup jakieś pamiątki PC3200 z gwarancją dobrego działania na FSB 200, a resztę co zostanie i to co masz na pamięci zainwestuj w Radka 9800 NonPro. IMHO najlepsze rozwiązanie.

Pewnie tak zrobię :D Tak czy siak na razie kasy brak :? Znaczy jest ale za mało niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu ma rację posłuchaj go a nie pożałujesz ja kupiłem Herca 9800 non pro i nawet nieźle się kręci i nie warto przepłacać chyba na wersję pro bo różnica wacha się w granicach 500 pln a wydajność nie jest adekwatna do ceny. A co do pamiątej to zakup takich co będą śmiało śmigać na FSB 400 w dualu i nie za dużo będą kosztować to chyba najlepszy pomysł no chyba że masz sporo hasju i chcesz go konkretnie zainwestować no to wtedy OCZ Technology.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu ma rację posłuchaj go a nie pożałujesz ja kupiłem Herca 9800 non pro i nawet nieźle się kręci i nie warto przepłacać chyba na wersję pro bo różnica wacha się w granicach 500 pln a wydajność nie jest adekwatna do ceny. A co do pamiątej to zakup takich co będą śmiało śmigać na FSB 400 w dualu i nie za dużo będą kosztować to chyba najlepszy pomysł no chyba że masz sporo hasju i chcesz go konkretnie zainwestować  no to wtedy OCZ Technology.

OK! nastąpiła zmiana priorytetów. Pamiątki mogą poczekać! Zmienię grafę, a potem dopiero bedę kombinować z pamiątkami. Na marginesie, jeśli Radek 9800 to którego producenta?? Wiem, że różnice nie są bardzo duże, ale jednak są!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego juz ci nie powiem ja mam Herculesa, który ma wszędzie miedziane radiatory a to moim zdaniem niewątpliwy plus. Byle byś nie kupował jakiegoś XPower czy coś w tym stylu. Moim zdaniem grę wchodzą jedynie Saphire, Hercules tudzież HIS ewentualnie Gigabyte :) lecz powinieneś sqpić się chyba na dwóch pierwszych pozycjach. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK! nastąpiła zmiana priorytetów. Pamiątki mogą poczekać! Zmienię grafę, a potem dopiero bedę kombinować z pamiątkami. Na marginesie, jeśli Radek 9800 to którego producenta?? Wiem, że różnice nie są bardzo duże, ale jednak są!

Chyba tylko Hercules. A dlaczego? Ponieważ masz wtedy duże szanse na podkręcenie go do wartości wersji Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co Panowie, pomożecie ? 8)

1. Dzięki Hanu za radę z tym MBM, zainstalowałem i faktycznie wskazania są ok, problem 126 stopni zniknął. Temp. "diode" rośnie od 38 do 48-52 stopni, chyba przydałby się lepszy cooler.

2. Mam dysk SATA WD Raptor, sztuk jeden. 4 partycje, Wszystko działa jak należy, dopóki w menadżerze urządzeń RAID widnieje z wykrzyknikiem jako niezainstalowany. Jak próbuje instalować sterowinki do niego, wszystko przebiega pięknie, prosi o restart, i po restarcie do momentu z tym czarnym ekranem i napisem że uruchamia się Windows Xp (biega taki niebieski pasek), wszyzstko wygląda ok, ale ten ekran jest jakiś taki spowolniony, ten pasek co chwila się zacina, i w efekcie Windows się nie uruchamia, stoi w miejscu. Dysku też chyba nie słychać. Po prau minutach czekanie, mogę najwyżej zrestartować komputer po chamsku (guziczkiem ) i uruchomić Windoze wybierając z menu "ostatnia działająca konfiguracja". Co jest grane ?? Moja rozpacz sięga zenitu.

Mam wersję biosu 1007, drivery RAID'a najnowsze ze strony ASUS'a, i już nie mam siły...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wheelerfan, pewnie najlepiej by było kupić Herculesa, ale...tu trzeba trafić na egzemplarz z starszej serii z pamiątkami Smasung 2,86ns. Przy tym modelu nie ma zmiłuj się. Wstawiasz wartości Pro i nawet nie mrugnie. Nieco inaczej jest z obecnie "panującymi" wersjami z pamięciami Hynix lub Samsung 3,3ns. Tu również, jest duże prawdopodobieństwo uzyskania Pro, ale zależy to już od egzemplarza. Loteria. Tym niemniej sądzę,że większość bez bólu poleci na 378-380/660. Tak to się niestety dziwnie przedstawia, że pow. 660 dla pamięci jest różnie. Polecę w tym miejscu również dobrze poszukać 9800 NonPro od....FICa. Kapitalna karta. Strasznie ciężko dostać, bo wszędzie tylko wersje Pro, ale w sklepach zachodnich może da sie ustrzelić. Nie wiem dlaczego, ale FIC ma nosa do Radeonów. Widziałem w akcji 9700 Pro od FICa i stabilnie chodziła na, uwaga...415/730 na ZWYKŁYM chłodzeniu. Aż oczom nie wierzyłem, bo na początku roku miałem w łąpkach przez kilka dni 9700Pro od Herculesa i tamten ledwie 390/690 leciał. Wielu pomyśli, co to k... jest FIC. ALe dla niewtajemniczonych powiem, że jest to firma, która na w połowie lat 90-tych dominowała na rynku płyt głównych. potem wycofali się z Europy, ale come back mają bardzo dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac do OCZ, producent na swojej stronie przy opisie ddr 3200 platinum edition (te za 1450pln) pisze cus takiego:

n-Force 2 Chipset timings CL 2 2-3-5 Intel Chipset CL 2-2-3-5 ; Based on dual module load at 2.6 volts +/- 5% DIMM Voltage...

link do strony

czyli wynikaloby ze chodza na nforce 2 i cholera wie dlaczego ludzie maja problemy - lekko zamotany juz jestem z tym ramem. :evil:

przylaczam sie do prosby do posiadaczy wyzej wymienionych OCZ (jezeli tacy sa :) ) o jakies komentarze.

Za jakies dwa tyg. bede kupowal sprzet i sie do nich przymierzam, ale nie chce utopic (jak kazdy :D ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

2. Mam dysk SATA WD Raptor, sztuk jeden. 4 partycje, Wszystko działa jak należy, dopóki w menadżerze urządzeń RAID widnieje z wykrzyknikiem jako niezainstalowany. Jak próbuje instalować sterowinki do niego, wszystko przebiega pięknie, prosi o restart, i po restarcie do momentu z tym czarnym ekranem i napisem że uruchamia się Windows Xp (biega taki niebieski pasek), wszyzstko wygląda ok, ale ten ekran jest jakiś taki spowolniony, ten pasek co chwila się zacina, i w efekcie Windows się nie uruchamia, stoi w miejscu. Dysku też chyba nie słychać. Po prau minutach czekanie, mogę najwyżej zrestartować komputer po chamsku (guziczkiem  ) i uruchomić Windoze wybierając z menu "ostatnia działająca konfiguracja". Co jest grane ?? Moja rozpacz sięga zenitu. 

Mam wersję biosu 1007, drivery RAID'a najnowsze ze strony ASUS'a, i już nie mam siły...

Mam podobne problemy z SATA Seagate 120GB

cos mi sie wydaje ze winda xp nie za specjalnie chce dzialac z kontrolerem SATA na naszej plycie.

Ja po 6 godzinnych zmaganiach zainstalowalem wkoncu winxp ale dopiero zechcial ruszyc na BIOSIE 1007, na 1006 byly zwisy przy instalce a nawet jak juz sie udalo zainstalowac to straszne zamułki łapal w windzie( wszystkie stery i patche poinstalowane.

Narazie zainstalowalem czysciocha na 1007 ( nie powiem ze bezproblemowo) i bede dzis testowal .

puki co SATA do !@!@$@%$#^@# na maxa ( ale mam 2 hdd i 2 cd wiec nie ma wyjscia trza walczyc).

BTW jak ktos ma jakies info pls inform

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

2. Mam dysk SATA WD Raptor, sztuk jeden. 4 partycje, Wszystko działa jak należy, dopóki w menadżerze urządzeń RAID widnieje z wykrzyknikiem jako niezainstalowany. Jak próbuje instalować sterowinki do niego, wszystko przebiega pięknie, prosi o restart, i po restarcie do momentu z tym czarnym ekranem i napisem że uruchamia się Windows Xp (biega taki niebieski pasek), wszyzstko wygląda ok, ale ten ekran jest jakiś taki spowolniony, ten pasek co chwila się zacina, i w efekcie Windows się nie uruchamia, stoi w miejscu. Dysku też chyba nie słychać. Po prau minutach czekanie, mogę najwyżej zrestartować komputer po chamsku (guziczkiem  ) i uruchomić Windoze wybierając z menu "ostatnia działająca konfiguracja". Co jest grane ?? Moja rozpacz sięga zenitu. 

cos mi sie wydaje ze winda xp nie za specjalnie chce dzialac z kontrolerem SATA na naszej plycie.

Ja po 6 godzinnych zmaganiach zainstalowalem wkoncu winxp ale dopiero zechcial ruszyc na BIOSIE 1007, na 1006 byly zwisy przy instalce a nawet jak juz sie udalo zainstalowac to straszne zamułki łapal w windzie( wszystkie stery i patche poinstalowane.

Narazie zainstalowalem czysciocha na 1007 ( nie powiem ze bezproblemowo) i bede dzis testowal .

puki co SATA do !@!@$@%$#^@# na maxa ( ale mam 2 hdd i 2 cd wiec nie ma wyjscia trza walczyc).

U mnie z konfigiem w podpisie SATA RAID działa dobrze (chyba że nie a ja tego nie widzę)

:)

Działa na BIOS 1006 i 1007 także 1007 Uber

Tylko że ja nie mam innych HD w systemie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MoGwAy, właśnie przeglądałem fora zagraniczne, i masa ludzi ma ten problem z jednym dyskiem (mam tylko jeden dysk w kompie, jest to właśnie SATA WD Raptor), to co opisywałem, po instalacji na czysto Win Xp, i doinstaloweniu sterów Raid'a w windozie, bootowanie systemu, staje w miejscu. Przychodzi mi do głowy jedna rzecz, współpraca jednego dysku w Raid'zie w Win XP jest niemożliwa, może potrzebna są dwa, jakaś macierz, czy cóś... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

U mnie z konfigiem w podpisie SATA RAID działa dobrze (chyba że nie a ja tego nie widzę)

:)

Działa na BIOS 1006 i 1007 także 1007 Uber

Tylko że ja nie mam innych HD w systemie

AndyN, a próbowałeś system z jednym dyskiem SATA ?? Jest szansa aby raid działał wtedy poprawnie, no i Windows XP ładnie startował ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawia mnie wydajnosci w zmianie ustawien mam Bartka 2500+

czy ustawienia 13 x166 = 2167 -3000+

czy ustawienia 10.5 x200 = 2100 -3000+

czy ustawienia 11 x200 = 2200 -3200+

jak myslicie z ktorej wydajnosci bysmy wycisneli najwiecej na Asusiku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN, a próbowałeś system z jednym dyskiem SATA ?? Jest szansa aby raid działał wtedy poprawnie, no i Windows XP ładnie startował ??

Próbowałem. Przez pewien czas w systemie miałem 1 dysk SATA podzielony na dwie partycje. Wszystko działało bez najmniejszego problemu.

Dokupiłem za jakiś czas drugi dysk (identyczny jak pierwszy, nawet wersja firmware'u taka sama), najpierw był wpięty ot tak, jako drugi dysk. Wszystko działało poprawnie.

Później skonfigurowałem RAID1-wystarczyło wejście do BIOS'u SATA i kliknięcie opcji - w BIOS'ie SATA (chyba nie tylko tam, także można to zrobić po uruchomieniu Windowsów) odbywa się też kopiowanie danych na drugi dysk. Nie musiałem robić backup'u wszystkiego - zresztą nie miałbym tyle CD. Zysku na wydajności brak, za to pewność że dane nie znikną większa. System działał stabilnie. Bardzo czuły na restarty. Nawet po restarcie w tle (po zainstalowaniu softu do SATA RAID) odbywało się kopiowanie danych na drugi dysk - bezpieczeństwo przede wszystkim!

Drugi dysk kupiłem z myślą o RAID0 - po zrobieniu backup'u (bez tego się nie da, dotychczasowe dane trafia szlag KOMPLETNIE) zacząłem konfigurację RAID - trochę klikania w BIOS'ie SATA później tworzenie partycji i formatowanie ich. System zainstalowałem z image'u - nie zajęło to godzin jak przy instalacji "from green grass" System działa stabilnie, osiągi RAID są w tym wątku gdzieś wyżej. WinXP wolniej się teraz zamyka niż otwiera!

Choć zasilacz to odczuwa, przy podkręconym procku 11,5x200 i grafice @9700 plus jeszcze drugi dysk daje w efekcie obroty wentylatora w zasilaczu dochodzące do 1,8 tys. obrotów (wcześniej dochodził do 1,7 tys.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za pytanie.

Oczywiście jeżeli najwyższe taktowanie procka jest przy tym samym ustawieniu, co najwyższe taktowanie magistrali to będzie to najwydajniejsze rozwiązanie (niezależnie od proca, płyty itd).

Oczywiście przy założeniu, że pamięci we wszystkich przypadkach chodza synchronicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie ze Ci dzial AndyN mam nadzieje ze to przejsciowe problemy u mnie, pobawie sie i mam nadzieje ze bedzie oki( powiedz jaka masz wercje biosu sata i na jakich sterach dziala).

Kostek11 tez czytalem o problemach WDC Raptor na SATA ale gdzies tam bylo napisane ze nalezy "zle"zainstalowac sterowniki (maja byc z wykrzyknikiem w windzie wyswietlane :) i wtedy wszystko dziala poprawnie, ale jak to sie robi to nie pamietam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MoGwAy, właśnie przeglądałem fora zagraniczne, i masa ludzi ma ten problem z jednym dyskiem (mam tylko jeden dysk w kompie, jest to właśnie SATA WD Raptor), to co opisywałem, po instalacji na czysto Win Xp, i doinstaloweniu sterów Raid'a w windozie, bootowanie systemu, staje w miejscu. Przychodzi mi do głowy jedna rzecz, współpraca jednego dysku w Raid'zie w Win XP jest niemożliwa, może potrzebna są dwa, jakaś macierz, czy cóś... :(

A może takie rzeczy dzieją się w przypadku WD Raptor? U mnie na jednym Seagate Barracuda 80 GB SATA pod WinXP wszystko działało OK

8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie ze Ci dzial AndyN mam nadzieje ze to przejsciowe problemy u mnie, pobawie sie i mam nadzieje ze bedzie oki( powiedz jaka masz wercje biosu sata i na jakich sterach dziala).

Kostek11 tez czytalem o problemach WDC Raptor na SATA ale gdzies tam bylo napisane ze nalezy "zle"zainstalowac sterowniki (maja byc z wykrzyknikiem w  windzie wyswietlane :) i wtedy wszystko dziala poprawnie, ale jak to sie robi to nie pamietam

No to pięknie :lol: . Ciekawy czy Panowie z Asus'a to poprawią, albo chociaż Ci z Sillicon'a, ewentualnie ekipa z WD, skoro u AndyN'ego działa Seagate.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kostek11 tez czytalem o problemach WDC Raptor na SATA ale gdzies tam bylo napisane ze nalezy "zle"zainstalowac sterowniki (maja byc z wykrzyknikiem w  windzie wyswietlane :) i wtedy wszystko dziala poprawnie, ale jak to sie robi to nie pamietam

No to pięknie :lol: . Ciekawy czy Panowie z Asus'a to poprawią, albo chociaż Ci z Sillicon'a, ewentualnie ekipa z WD, skoro u AndyN'ego działa Seagate.

Qrde, tfu tfu!! Szczęściarz jestem :!:

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę dziś wieczorem albo jutro, nie mam teraz dostępu do mojego kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde, tfu tfu!! Szczęściarz jestem :!:

:lol:

Normalnie w czepku urodzony :) . Jak sobie przypomne moje ostatnie boje z kompem, to z tym Raptorem jeszcze nie jest tak źle. 8)

Heh, avatar sobie dodałem, ale piękniutki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...