AndyN Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 czyli roznica ok 10C pomiedzy woda a prockiem u mnie troche mniej dziwne bo w moim przypadku temperatura z DIODY jest mniejsza niz z SOCKETA moze to wynik niskiej temperatury wody Mam też często tak, ale gdy komputer nie jest obciążony, np SETI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorpionek Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 czy ktoś też u siebie stwierdził że podczas pisania na Ms Office Word (nawet 2 min.) temperatura CPU wzrasta o ok. 3-4*C - czy to normalne?????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Mam nadzieję, że to pytanko nie nasunęło się już podczas tych 67 stron bo jeszcze wszystkiego nie przeczytałem ;) Ile maksymalnie można "wycisnąć" z tej płytki... powiedzmy, że mamy Bartona 3200+... i na ile go można podkręcić? Chodzi mi głównie o płyte... czy szybciej wysiądzie ona (tzn. skończą się jej możliwości OC ) czy może Barton się podda :) Może głupie pytanie, ale tak troszke mnie zastanowiło ostatnio... może ktoś gdzieś czytał czy nawet sam sprawdzał jej potencjale :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleska Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Plyta raczej nie padnie , bo ma pelno zabezpieczen , granica bedzie max podkrecalnosci procesora i przepustowosc ramu ; o Ja swojego bartona 2500+ podkrecilem (zmieniajac fsb na 200) do 3200+ bez zmiany napiecia , wiec zarowno plyta jak i proc sa znakomite ;) Nie mam ochoty go bardziej meczyc , przynajmniej narazie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Patol i eleska - jakbyście popatrzyli na podpisy forumowiczów to można się np. dowiedzieć,że max . płyty bez modów to FSB 232-233. Zresztą zdawałem obszerną relację z katowania FSB na Asusie, ale chyba jednak dokładnie nie szukaliście :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Hej Ludzie poradzcie mi. Sprzedalem mojego coolera (z podpisu) bo chcialem kupic wydajniejszego.Bylem zdecydowany na Zalmana 7000A-Cu, ktroego wiekszosc z Was ma. Jednak wyszlo tyle tych nowych miedziakow, ze mam mentlik w glowie. Jakies sajlentbusty, volkano extrim 12, termalrajty weszly do Polskich sklepow (sirius.pl)... I kazdy niby najlepszy! Poradzcie cos! Chyba jednak zostane przy tym Zalmanie :) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Ja jednak polecam w dalszym ciągu Zalmana :D jest DUUUUUŻY i naprawdę cichy jeżeli tylko zmieści ci się w obudowie to kupuj a nie pożałujesz. Instalacja dziecinnie prosta a wydajność bardzo dobra :D . Jak dla mnie Number ONE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzaxon Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Hej Ludzie poradzcie mi. Sprzedalem mojego coolera (z podpisu) bo chcialem kupic wydajniejszego.Bylem zdecydowany na Zalmana 7000A-Cu, ktroego wiekszosc z Was ma. Jednak wyszlo tyle tych nowych miedziakow, ze mam mentlik w glowie. Jakies sajlentbusty, volkano extrim 12, termalrajty weszly do Polskich sklepow (sirius.pl)... I kazdy niby najlepszy! Poradzcie cos! Chyba jednak zostane przy tym Zalmanie :) . wybaczcie ze oftopik! mam ten sam dylemat..ale po przeczytaniu chyba wszystkiego stwierdziłem ze za termalrajta daje 210 plus do tego jakis w miare wiatrak to juz jest 270pln i wydajnosc taka jak w zalmanie(nie licze kuriera) fakt ze mozesz dokupic sobie jakiegos super wichra za 100 ale to juz koszta..a tylko troszke chłodniej!! .. wiec biore zalmana i mam jescze na browara.. albo pare.. :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Ja tez go biore - na forum "Chlodzenie konwencjonalne" wszyscy go polecaja! :) A do obudowy mi sie zmiesci, bo zasilacz wywale na wierzch, na obudowe :) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 I bardzo dobry wybór!!!!! :D Powiem wam jeszcze, że na tym coolerku, przy "typowym" raczej ustawieniu 11x200 na 1,6V ( sprawdziłem właśnie takie gdyż większość z Was tak właśnie ustawia swoje Athlony) temp. idle wynosi dla socket i diode równo 30 C przy zastosowaniu pasty Artic Silver 5. A w stresie Prime skacze raptem do 36 C max. Nie rewelacja? :D Jak dla mnie to jest to najlepszy w ostatnich latach produkt z gatunku coolery. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiDVB Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Mam pytanko moj braszka kupil sobie A7n8x Deluxe z soundstormem 6:1 najnowsze sterowniki z nvidi sciagniete !! Niema glosu !!! Sterowniki z strony Asusa niema glosu !! W Biosie jest ustawiny Audio na Auto bo inaczej niemozna tylko jescze na disable ! Czy jest Plyta walnieta czy co?? Prosze o pomoc Pozdrawiam Andi_DVB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 soundstormem 6:1 A co to takiego? FAQ na pierwszej stronie czytałeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleska Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 I bardzo dobry wybór!!!!! :D Powiem wam jeszcze, że na tym coolerku, przy "typowym" raczej ustawieniu 11x200 na 1,6V ( sprawdziłem właśnie takie gdyż większość z Was tak właśnie ustawia swoje Athlony) temp. idle wynosi dla socket i diode równo 30 C przy zastosowaniu pasty Artic Silver 5. A w stresie Prime skacze raptem do 36 C max. Nie rewelacja? :D Jak dla mnie to jest to najlepszy w ostatnich latach produkt z gatunku coolery. Dokladnie ... Az sie zdziwilem ze mam zle pomiary , idle 30 stopni na diodzie! W stresie ~40 , zarowno bios jak i wszystkie programy tak pokazuja :) Jedyny dobry wybor = zalman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 A ja mam pytanko z innej beczki: na naszej mobo proc jest zasilany z napięcia 5V, prawda? Planuję zmianę zasiłki bo trafiłem na jakiś lewy egzemplarz chiefteca (12V -> 12,74 w stresie sprawdzane miernikiem) i przymierzam się do Enermaxa 353W (tego z Siriusa za 389zł) - czy ktoś używał może tej zasiłki, najlepiej na naszym Asusie (aha, jaka jest różnica pomiędzy wersją 353W PFC FMA a 353 PFC FCA, bo różnica w cenie to 100zł) z góry dzięki za odpowiedź pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 To roznica o 6% od nominalnego. Standard ATX dopuszcza odchylke o 10%. Ja mam od moze miesiaca Chiefteca 420W i napienia (teraz) mam nastepujace: 3,3 - 3,39 5,0 - 5,0 12 - 12,35 Czytalem przed kupieniem tego modelu, ze wlasnie 420tki nie trzymaja tak dobrze napiec jak 360tki. Jednak takie odchylki jakie mam nie martwia mnie zbytnio. Ty tez powinienes byc raczej spokojny. Looknij na forum o zasilaczach. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 Raczej OT - jak przerobic Durona na pelnego Athlona: http://www.overclockers.pl/txt.php?id=duron_xp_mod Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Cześć! Muszę się przyznać do klęski. Namówiłem szwagra na zakup kompa, ba namówilem go aby został zbudowany na bazie naszej płyty, obiecując pomoc w podkręcaniu. Komp zmontowali mu w sklepie gdzie kupował części. No i na starcie zasadzka. 11 X 200 płyta wstaje, ale Winda już nie. Zapewnie winna jest noname pamięć DDR 400 w jednej kości 512 Mb. Mówię sobie na pamięć nie mam wpływu, a nie miałem serca wskazując szwagrowi potrzebne elementy nawawiać go na cuda typu OCZ. Postanowiłem więc spróbować czegoś łagodniejszego (sprawdzonego już u mnie) mianowicie 12 X 182 (oczywiście synchro z pamięcią). Płyta wstała, winda XP tym razem też. Ale na starcie dalej pozkazuje się 2500+, zaglądam więc do CPUID z Aidy32 i zdębialem tam było 11 X 182. W pierwszej chwili pomyslałem, że możę mi się palec omsknął i rzeczywiście ustawiłem 11 X 182, ale wchodzę do Biosu i............. jak byk jest 12 X 182!!! Odpalałem kompa na 11,5 X 182 i 12, 5 X 182 a tu efekt ciągle ten sam zawsze było 11 X 182. Całość odbywała się na tym nieszczęsnym C 1007, niestety nie miałem innych Biosów ze sobą , a u szwagra netu niet. :( Stąd moje pytania: Czy możliwe jest zablokowanie mnożnika przez serwis sklepu, który montował zestaw ?? Czy może niektóre Bartony mają mnożnik zablokowany?? Czy może (to mój typ) winny wszystkiemu jest ten cholerny BIOS ?? A może jeszcze coś innego?? Jesli tak to co ?? Pozdrawiam i życzę powodzenia w overclockingu w nadchodzącym 2004 roku!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackul Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Czy może niektóre Bartony mają mnożnik zablokowany?? Jak widać Barton jest zablokowany (tydzień 39 i w góre). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Też już o tym wcześniej czytałem - jak pisze Jackul - że Bartony od 39 w górę mają poblokowane mnożniki :( a serwis napewno nie zablokował mnożnika bo pewnie nie wie jak :D . Pozdrawiam @ll i życzę szampańskiej zabawy :D :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 He, he, Whellerfan - toś się sam zaskoczył!! Niestety wspomniany Barton ma na 100% zablokowany mnożnik. Stąd też zawsze będzie pokazywane przy bootowaniu 2500+, aż do momentu gdy FSB nie wskoczy na 200, bo to jest oficjalna częstotliwość czyli 11x200 = AXP Barton 3200+. Bilas, niestety Chiefteki mają tę upierdliwość,że napięcie 12V jest nawet na defaulcie w okolicach 12,3-12,4. Przy extremalnych ustawieniach skakało mi nawet do 12,65, ale zasiłka ani pisknęła, zimna, wentyl pracował normalnie, wszystko ok. Tak przynajmniej jest na naszej płycie. Nie wiem jak na innych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 He, he, Whellerfan - toś się sam zaskoczył!! Niestety wspomniany Barton ma na 100% zablokowany mnożnik. Stąd też zawsze będzie pokazywane przy bootowaniu 2500+, aż do momentu gdy FSB nie wskoczy na 200, bo to jest oficjalna częstotliwość czyli 11x200 = AXP Barton 3200+. Bilas, niestety Chiefteki mają tę upierdliwość,że napięcie 12V jest nawet na defaulcie w okolicach 12,3-12,4. Przy extremalnych ustawieniach skakało mi nawet do 12,65, ale zasiłka ani pisknęła, zimna, wentyl pracował normalnie, wszystko ok. Tak przynajmniej jest na naszej płycie. Nie wiem jak na innych. Toż cholerstwo! Nie wiedziałem, że są Bartony z poblokowanymi mnożnikami 8O :( :( :( . Kolega szwagra kupił 2 miesiące wcześniej Bartona i bez trudu (na innej płycie) puścilem go na 12,5 X 166, pokazywało go jako Bartona 2800+. Gdybym wiedział wczesniej o tych blokowanych Bartonach powiedziałbym szwagrowi, że ma zamówić egzemplarz sprzed 39 tygodnia. Pozostaje mi jeszcze spróbować na C 1004 puścić 11 X 200, może mimo, że to noname to pójdzie, w końcu to DDR 400, więc mogłaby nie stroić fochów i się uruchomić razem z windą. Na marginesie zamierzałem kiedyś przejść z mojego T-breda na Bartona 2500+. ale skoro robią już tylko zblokowane to sobie chyba odpuszczę, zwłaszcza, że czeka mnie jeszcze wymiana pamiątek i grafy, a za rok to już egzeplarza z odblokowanym mnożnikiem pewno nie dostanę. Pozdrawiam raz jeszcze. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Wniosek? Czytaj całe forum!!! BTW - absolutnie nie opłaca się wymieniać! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackul Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 @wheelerfan: A próbowałeś modować swojego Radka 9500 :?: Bo jakby sie go dało zmodować chociąz do 9500Pro to wymiana była by zbędna.... I może nawet miałbyś kasę na OCZ'tki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Wszystkim forumowiczom ALL DA BEST W NOWYM ROQ, samych sukcesow w overclockingu oraz TRAFIONYCH zakupow sprzetu! To do przyszlego ROQ!!! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 http://www.tomshardware.com/cpu/20031230/index.html :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 haha jestem pierwszy w tym roku :) Najlepszego PANOWIE !!! nie wiem jak wy ale ja udezam w kime a podkrecaniem proca zajme sie pozniej!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 @wheelerfan: A próbowałeś modować swojego Radka 9500 :?: Bo jakby sie go dało zmodować chociąz do 9500Pro to wymiana była by zbędna.... I może nawet miałbyś kasę na OCZ'tki :) Cześć! Nie probowałem. Soft mod chodzi na Win 2000 i XP a ja używam ciagle 98. Jak zmienie OS to na pewno spróbuję. Na razie w domku leżą spakowane TT 12, Papst 80mm i Arctic Cooling Silencer na grafę. Leżą bo po kłopotach z montażem najłatwiejszego z tych podzespołow, zniechęciłem się, a i czasu mam mało a doświadczenie zerowe. Chciałem na początek zamontować PAPSTa na nadmuch z przodu. Powiecie co za filozofia wentyla nan budę założyć?? Ja też tak myslałem. Na początek patrze ale nie mam stosownych śrubek w domu. Same takie do przykręcania obudowy, generalnie za wąskie. W sklepie ze śrubkami nie mają poszedłem do sklepu komputerowego, w jednym 4 szt, a w drugim pół garści śrubek za frico dali :) Wracam z tym szczęśliwy do domu, a tu kolejna zasadzka. Miejsce na wentyl z przodu jest, ale otworów montażowych niet. te co są są prostokątne i w jakimś idiotycznym rozstawie. Wniosek: trzeba wywiercić samemu, a do tego konieczny bedzie demontaż pół kompa. Chyba będę musiał dać komuś zarobić bo mi sie sprzęt w pudełkach zestarzeje :) . Ale smutek, że nie dałem rady pozostał :( :( :( . Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 Jesli to wentyl wolnoobrotowy to mozesz go poprostu przykleic na kropelke. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 Jesli to wentyl wolnoobrotowy to mozesz go poprostu przykleic na kropelke.Bo ja wiem?? Chyba wolnoobrotowy, zresztą sprawdzcie sami to jest ten http://www.4max.pl/produkt.asp?g=77&gg=76&id=387 1500 obrotów to chyba wolnoobrotowy. A i jedno wyjście trzypinowe. Wystarzcy wpiąć na płytę do czujnika obrotów, czy on potrzebuje jakiejś przejściówki do zasilania?? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 Nie, nie potrzebuje przejsciowki - wpinasz tam obok wejscia od wiatraka od zasilacza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...