Skocz do zawartości
karaś1990

Modernizacja komputera(gry)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższej nieobecności na forum. Brat chciał zmodernizować swoją stacjonarkę.

E2140@3GHz

Gigabyte GA-P35-DS3R

3x1GBDDR2

HDD 400GB

DVDRW

HD4850

Amacrox Warrior 450(400W)

W sumie sam do końca nie wie ile chce wydać, ale chyba koło 1000zł. Nie wiem czy jest sens w ogóle pchać się w core i5? Będzie zauważalny wzrost wydajności w stosunku do np Phenoma II X4 955? Bo na mobo + cpu wyjdzie z 500zł drożej, a chyba lepiej sprzedać jeszcze grafę i kupić coś szybszego na jej miejsce.

Ja na dobry początek myślałem, żeby kupić tak:

AMD Phenom II X4 955 Black Edit -480zł

GIGABYTE GA-MA770TA-UD3 280zł

KINGSTON HyperX 4GB (2X2GB) 1600MHz DDR3 BLUE 162zł

Może jakieś chłodzenie? Chociaż raczej w większe oc nie będę się bawił tak do 3600 go ustawić. Zasilacz powinien chyba wytrzymać. Z grafiką sam nie wiem, jedyna sensowna zmiana to chyba już coś na 6950, żeby naprawdę zauważalny wzrost był.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przechodząc na Q6600 raczej dużej różnicy wydajności nie odczuję, poza tym lga775 umiera. Ale mogę się mylić. Czuję w grach, że ten e2140 blokuje kartę, bo niekiedy zjeżdżanie z detalami w dół nic nie daje i jest tyle samo fps. No chyba, że wystarczy wsadzić jakiegoś E8200 i za jakiś czas po prostu zmodernizować platformę na i5, jak ceny będą dla ludzi.

Edytowane przez karaś1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rzeczywiście jak tak poprzeglądałem testy to jest wyraźnie szybszy. A nie lepiej kupić coś z rodziny Q8xxx albo Q9xxx? BO chyba jednak zmiana platformy jeszcze nie ma sensu, to lga aż tak nie odstaje, szkoda pieniędzy rzeczwiście, lepiej na grafikę coś ewentualnie teraz przeznaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie lepiej kupić jakiegoś procesora dwurdzeniowego, np E8200? Bo i tak nie buduję tego komputera na przyszłość, tylko chciałem doraźnie zwiększyć szybkość jego w grach, bo widzę, że procesor często dostaje czkawki. Nie będzie wydajniejsze rozwiązanie E8xxx + dobre chłodzenie i podkręcić na przynajmniej 3,6 GHz? Na początku miałem zamiar kupić core i5, ale stwierdziłem, że poczekamy z bratem. Co będzie wydajniejsze na teraz? Za rok, dwa przejdę zapewne na i5 czy co tam będzie na rynku ciekawego:).

http://allegro.pl/core-2-duo-e8400-3-00ghz-1333mhz-6m-pentagram-i1499588958.html

Np coś takiego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej kupic q6600 tez uda sie go kupic za ok 350 pln chodz bez chlodzenia. Na 3,5 GHz nie powinienes miec problemu go podkrecic. Coraz wiecej gier korzysta z wiecej niz 2 rdzeni i na pewno przydadza Ci sie te 4 rdzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brat chce jednak zmienić platformę. Zasilacz chwilę będzie musiał jeszcze ten poprawcować(no chyba, że naprawdę trzeba go zmienić). Chcę jakąś płytę AM3+, phenoma II X4, chłodzenie i kostkę 4GB DDR3.

ASRock 890GX Extreme3

Phenom II X4 955

GoodRam 4gbDDR3 1333

SilentiumPC Fortis

Chyba, że czekać aż jakaś płytka z chipsetem 9 się wykluje fajna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie jakbym brał bez chłodzenia dodatkowego, bo i tak i2400 bym nie kręcił, to 100. A na pewno znacznie wydajniej. A ten AsRock P67 Pro za 369zł to będzie dobra płyta? Tylko zastanawiam się czy jest sens, bo jeszcze trochę na radku 4850 posiedzę i Intel się będzie nudził, a w momencie jak dojdzie jakaś karta to będą już bulldozery i sobie na jakiegoś zmienię. Bo w grach na tej karcie nie poczuję różnicy chyba między tymi prockami. Chciałem zmienić na coś szybszego, bo mam okazję sprzedać to co mam(e2140,płytka,ramy). Sam już nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze opcja Intel Core i3-2100(wydajność z tego co patrzę nawet lepsza od AMD)+trochę lepszą płytkę i w przyszłości mogę wsadzić ivy. Chcę mieć możliwość oc. Teraz po prostu mam możliwość sprzedania tego co mam i chcę coś kupić, co będę mógł rozbudować.

Fatal1ty P67 Performance + Core i3-2100

Jest sens dokładać do tego asrocka w stosunku do pro3?

GIGABYTE GA-P67A-UD3 chyba, że Gigabyte, jakoś mam do niego zaufanie :D.

Sam już po prostu nie wiem, chociaż ciągnie mnie trochę do AMD i później sobie jakiegoś bulldozera kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze teraz wpadłem na pomysł, że można wziąć np:

Core i5 2300 600zł v i5 2400 620 zł

ASRock H67M B3 279zł v MSI H67MA-E35 B3 279zł

GoodRam 4GB DDRIII 140zł

Najwydajniejsze rozwiązanie, tylko słabe możliwości rozbudowy, bo nie wsadzę niczego co chciałbym podkręcić, ale w sumie jakoś strasznie mi na tym nie zależy. W sumie znając mnie z 3 lata w mobo+cpu nie będę nic ruszał, tylko grafiki zmieniał jak już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie ma sensu kupować i5-2300/i5-2400 bo przy takiej kwocie na CPU (~600zł) to już lepiej dołożyć 100 zł (a jak się dobrze poszuka to nawet mniej) do 2500K.

Ten Asrock Fatal1ty P67 Performance to nic innego jak podkolorowany P67 Pro3, nawet rozkład elementów ma identyczny. Sam musisz zdecydować czy chcesz dopłacać do wyglądu i nazwy Fatal1ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak tylko żeby robić jakieś OC to muszę dołożyć do proca 120zł, do mobo dobrego 100-150 i do chłodzenia 100, co przy mojej karcie chyba nie ma sensu. Zapewne przez najbliższe 2 lata nie będzie tam nic mocniejszego od hd6950, więc sądzę, że nawet i5 2300 + tania płyta microatx na h67 powinno wystarczyć. A i5 2400 i tak można trochę podkręcić, w trybie turbo do 3800. Zawsze coś, żal mi 300-400zł na dodatkowe nawet 800MHz czy 1GHz. Poza tym wolę te 200-300 zł już sobie odłożyć i kupić niedługo hd6870 czy hd 5870 :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zdecydowałem się na i5 2400, GoodRam 4GB DDRIII, jaką wziąć płytę?

ASRock H67M B3 279zł v MSI H67MA-E35 B3 v ASRock H61icafe ?

Nie będę w tej konfiguracji raczej grzebał przez najbliższe 2-3 lata, co najwyżej dorzucę kostkę ramu drugą. Po tym czasie pewnie całość sprzedam i kupie coś nowego.

ASROCK H67DE3 jeszcze taką opcję znalazłem, h67 pełne atx.

Jest jeszcze troszkę droższa opcja z płytą ASRock P67 PRO(bez 3). Ale to jest kres moich możliwości finansowych ta płyta i5 2400 i ramy. Zresztą na tej płycie mogę i5 2400 do max 3,99ghz ustawić przy jednym wątku, zawsze coś, bo chcąc 2500k muszę te 200zł znaleźć jednak(+cooler) i pewnie do płytki dołożyć pro 3 kolejne 60zł, a po prostu nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zależy mi na tym, ma być stabilnie i w miarę cicho. Gram na słuchawkach więc mi tam pomruki strasznie nie przeszkadzają. Dobrze, że się zdecydowałem dołożyć do 2500k, fajna sprawa, banalne oc i super wydajność.

Jaka byłaby najbardziej opłacalna karta graficzna do grania w rozdzielczości 1440x900(kocham ten monitor samsung 931bw, super kolory, zero smużenia, 75Hz i nie zamierzam się póki co z nim rozstawać:D). Nie wiem czy jest sens kupować gtx560ti czy hd6950. Może jakiś hd6870, ewentualnie asus5850 i ostre oc.Chociaż to dopiero po wakacjach, więc w sumie nie ma co gdybać zbytnio, bo wyjdą pewnie nowe serie kart niedługo i może coś ciekawego w mainstream się ukaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi