Aidahow Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Pierwszy post na tym forum więc cześć Wam ;-) Od kilku dni pod maską mam His'a 6970 (http://www.komputronik.pl/index.php/product/114650/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/Radeon_6970_HIS_2GB_2xDVI_HDMI_DP_PCI_E_.html) lecz mam możliwość wymiany karty - zbyt głośna - i nie ukrywam, że mam już istny sajgon od przemyśleń. Generalnie kwestia dotyczy wymiany na POV'a GTX 560 z chłodzeniem Artic'a (http://www.komputronik.pl/index.php/product/117123/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/GeForce_with_CUDA_GTX_560Ti_POV-TGT_1GB_2xDVI_HDMI_TripleFan_PCI_E_Charged.html) Nie podoba mi się kultura pracy turbiny w 6970 - w idle kręci się na 24% przy 42st. i jest wyraźnie słyszalna, czasami słychać również łożyska w turbinie co jest irytujące. Można ją skręcić na 20% i wtedy faktycznie jest cicha lecz skręcanie tego za każdym razem po wyjściu z gry jest irytujące, zwłaszcza, że przy 20% wiatraka karta łapie 80st. Plusem jest to, że w porównaniu do POV'a zajmuje "tylko" dwa sloty i wyrzuca ciepłe powietrze na zewn. Z kolei za 560tką przemawia teoretycznie cichsze chłodzenie (nie mogę znaleźć żadnej recenzji tej karty w sieci), któro nistety zajmuje 3/4 sloty i wywala powietrze do środka budy oraz fakt, że jak przeglądam testy to wydaje się, że większość gier bardziej zoptymalizowana jest pod nvidie, np. TDU2 - w którego gram. Co o tym myślicie? 6970 czy gtx560? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Bez sensu ta wymiana. Nvidia z serią 5 poszybowała z cenami nieźle. GTX560 to wydajnościowo będzie góra HD6950 także stracisz na takiej wymianie. Jak turbina jest zbyt głośna to może poszukaj nowszej rewizji (v2 zdaje się są nieco cichsze), albo wymień chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 (edytowane) lecz skręcanie tego za każdym razem po wyjściu z gry jest irytujące, Ustaw sobie profile w MSI Afterburner, albo obroty wentylatora w biosie. Edytowane 9 Marca 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malot Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2011 hmmmm bierz nvidie, zobacz co tam jest ->CUDA, ja bym zamieniał, ta technologia ma przyszłość. 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2011 O jej jakie cuda! :lol2: Trochę marketingowej papki i co po niektórym miękną kolana z wrażenia... @Aidahow zmiana profilu chłodzenia to dla ciebie najlepsze wyjście. Ewentualnie zmiana na cichy PowerColor Radeon HD 6970 PCS+ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aidahow Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Karta została - problem rozwiązała aplikacja MSI. Bardzo polecam, do 50st. turbina kręci się na 10% przez co jest praktycznie niesłyszalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...