Skocz do zawartości
slavok

Wolne uruchamianie się win XP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem, dziewczynie w biurze zawiesił się komp z windowsem xp, no to go zresetowała, po tej czynności przeszedł CHKDSK odzyskał jakies utracone pliki itd. od tego czasu system strasznie wolno się uruchamia trwa to ze 2 minuty, wcześniej było ok, jak już się uruchomi to pracować się da, przekładałem ramy ale to nic nie daje, napięcia w miarę stabilne, wirusów nie ma, konfig ath 2500, 1gb ramu, co mogło się wysrać ? szczerze to mi się nie za bardzo chcę stawiać windę od podstaw ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe - podobnie jak MDM.exe (debugger należący do pakietu MS Office). Obecność KernelFaultCheck może wskazywać na problem sprzętowy lub problem ze sterownikami.

Odnośnie tematu, to obstawiam uszkodzone sektory na dysku - zakładka Info i Health z HD Tune powinny rozwiać wątpliwości.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pomysłu co to może być, coś się wysrało dysk niby sprawny przeskanowałe mhdd i i ani jednego zielonego bloku czyli powyżej 150ms dostępu.

wrzucam scr:

ten dziwny skok to odłączenie pendriva... jak widać transfer powala.

podczas uruchamiania kompa w post widać że dysk pracuje w udma 5 natomiast windows wymusza pio i nie da się przestawić, przeinstalowałem sterowniki od płyty gł. dalej to samo, zmieniłem gniazdo IDE też doopa.

Edytowane przez slavOK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomogło dysk działa w UDMA natomiast dalej mam problem z uruchamianiem, wszystko pięknie do momentu aż pojawi się ekraz zapraszamy od tego momentu 3-4 minuty bite... coś się w dodatku pochrzaniło z połączeniem sieciowym za każdym razem trzeba zaporę uaktywniać bo pisze ze nie jest powiązana z żadnym połączeniem sieciowym, chyba postawię jutro system, bo nie mam już pomysłu, musiała wylecieć jakaś konfiguracja podczas tego restartu, nawet skanowałem jakimś reg repairem i też doopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci się nie chce wszystkiego na nowo instalować to spróbuj użyć opcji naprawa systemu (ta druga opcja jak zaczniesz instalować system) tak aby odświeżyć pliki systemowe ale pozostawić wszystkie programy na dysku, zawsze to mniej roboty niż stawianie całego systemu od nowa.. a jeszcze wcześniej pobawiłbym się przywracaniem systemu..

Edytowane przez xbora
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi