slavok Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Witam Mam taki problem, dziewczynie w biurze zawiesił się komp z windowsem xp, no to go zresetowała, po tej czynności przeszedł CHKDSK odzyskał jakies utracone pliki itd. od tego czasu system strasznie wolno się uruchamia trwa to ze 2 minuty, wcześniej było ok, jak już się uruchomi to pracować się da, przekładałem ramy ale to nic nie daje, napięcia w miarę stabilne, wirusów nie ma, konfig ath 2500, 1gb ramu, co mogło się wysrać ? szczerze to mi się nie za bardzo chcę stawiać windę od podstaw ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Uzyj HdTune (nie pro) i daj screeny ze wszystkich zakladek. Zapewne dysk jest uszkodzony i kontroler przestawil sie w tryb PIO. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 o widzisz dobra sugestia, przeskanuje MHDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 A mam pytanie - czy obecnosc KernelFaultCheck w autostarcie (%systemroot%\system32\dumprep 0 -k) nie spowalnia startu systemu? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Możliwe - podobnie jak MDM.exe (debugger należący do pakietu MS Office). Obecność KernelFaultCheck może wskazywać na problem sprzętowy lub problem ze sterownikami. Odnośnie tematu, to obstawiam uszkodzone sektory na dysku - zakładka Info i Health z HD Tune powinny rozwiać wątpliwości. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 (edytowane) Nie mam pomysłu co to może być, coś się wysrało dysk niby sprawny przeskanowałe mhdd i i ani jednego zielonego bloku czyli powyżej 150ms dostępu. wrzucam scr: ten dziwny skok to odłączenie pendriva... jak widać transfer powala. podczas uruchamiania kompa w post widać że dysk pracuje w udma 5 natomiast windows wymusza pio i nie da się przestawić, przeinstalowałem sterowniki od płyty gł. dalej to samo, zmieniłem gniazdo IDE też doopa. Edytowane 9 Marca 2011 przez slavOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 W menadżerze urządzeń PPM na kontrolerze i odinstaluj robiłeś? Następnie ponowne uruchomienie komputera. Najczęściej taka operacja pomaga. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Pomogło dysk działa w UDMA natomiast dalej mam problem z uruchamianiem, wszystko pięknie do momentu aż pojawi się ekraz zapraszamy od tego momentu 3-4 minuty bite... coś się w dodatku pochrzaniło z połączeniem sieciowym za każdym razem trzeba zaporę uaktywniać bo pisze ze nie jest powiązana z żadnym połączeniem sieciowym, chyba postawię jutro system, bo nie mam już pomysłu, musiała wylecieć jakaś konfiguracja podczas tego restartu, nawet skanowałem jakimś reg repairem i też doopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 99% przypadków zatrzymania się systemu podczas ładowania to właśnie sieciówka i problemy z nią związane. Pozostałe 1% to tzw. "ChGW" ;] Jak wyłącza Ci się zapora, to śmierdzi robakiem lub problemami ze sterownikiem sieciówki. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2011 (edytowane) Jak Ci się nie chce wszystkiego na nowo instalować to spróbuj użyć opcji naprawa systemu (ta druga opcja jak zaczniesz instalować system) tak aby odświeżyć pliki systemowe ale pozostawić wszystkie programy na dysku, zawsze to mniej roboty niż stawianie całego systemu od nowa.. a jeszcze wcześniej pobawiłbym się przywracaniem systemu.. Edytowane 11 Marca 2011 przez xbora 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...