Komixx Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 Posiadam płytę dfi dk x38-t2rb. Ze strony producenta ściągnąłem najaktualniejszą wersję BIOSu. Mam Windowsa 7, i próbuje flashować za pomocą EZ Flash, które było napisane, że jest zalecane do flashowania na W7. I teraz tak, odpalam programik, ładuje bios, zaznaczam 3 opcje: Update ABS Profile Update Boot Block Reebot After Update Ładuje mi bios, i nagle ERROR: BIOS does not support AFU. I jest lipa, szukałem w google podobnych tematów, ale nie mogłem znaleźć podobnego problemu do mojego, bynajmniej nie mogłem znaleźć rozwiązania tego otóż problemu. BTW. chciałem zupdatować flash, ponieważ mam dual boot, i słyszałem, że nowszy bios może temu zaradzić. Proszę o szybką pomoc. Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 A nie da rady zrobić tego po staremu - z pendriva? Mimo wszystko to pewniejsza metoda niż ta z pod OSa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 Aquarium skutecznie rozbawił mnie Twój post :) 1. Jak to wszystko jest względne, dla mnie stara metoda aktualizacji BIOS to dyskietka z DOS'em, programem do flashowania i plikiem BIOS'u. Teraz stary jest pendrive :) 2. Metoda z pendrive nie daje możliwości pominięcia OS bo BIOS to też OS :) (Basic Input/Output System) Przyznam jednak, że flashowanie spod BIOS + pendrive jest całkiem sympatyczne w porównaniu do zabawy z dyskietkami, DOS'em itd. Dwa dni temu flashowałem przy użyciu ASRock Instant Flash. Niech autor tematu sprawdzi czy jego płyta oferuje funkcję flashowania biosu z poziomu biosu. Hehe, masło maślane ale działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 OS - chodziło mi Operating System - a nie Output System :] A o dyskietkach nie pisałem bo mało kto ma teraz flopa... Płyta na pewno obsługuje flashowanie spod BIOS, nie ma obowiązku używania Windowsa przecież :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 Większość nowych płyt pozwala na flashowanie bios z jego poziomu - wybieramy opcję i bios sam znajduje potrzebny plik na wskazanym urządzeniu. Jeśli nie mamy tej opcji, to zawsze bezpieczniej jest to zrobić z bootowalnego pendrive (z użyciem FreeDOS). Mamy wprawdzie XXI wiek, ale nadal wielu producentów ma problem z napisaniem normalnie działającego programu pod Windows (W7), że o Linux itp nie wspomnę. Jeśli nawet taki program zadziała, to różnie bywa ze skutkami - są na forum opisane przypadki, gdy po takim flashowaniu (pod Windows) płyta przestała odpowiadać i użytkownik ratował się funkcją dual bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 Ja ostatnio właśnie z pod Linuksa aktualizuję BIOS. flashrom FTW! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...