Skocz do zawartości
bigos1111

cichy zestaw za ok. 4000 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję zakup cichego(bardzo ważne kryterium!!!) komputera za 4000 PLN. Główne zastosowania to Photoshop i amatorska obróbka filmów, nie planuję grać. Parę elementów mam juz wybranych, z innymi wciąż mam problem. Będę wdzięczny za opinie i porady.

płyta główna: AsRock P67 Extreme4 B3 (?)

procesor: Intel Core i5-2500K

pamięć: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 (może 8GB?)

grafika: Vertex3D Radeon HD5770 1GB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI (?)

obudowa: Fractal Design Define R3 Black Pearl

zasilacz: Seasonic M12II-520 520W 80 Plus Bronze lub Seasonic X-560 560W 80 Plus Gold

chłodzenie: Noctua NH-D14 (a może coś innego?)

HDD: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

SDD: OCZ Vertex2 120GB

Nagrywarka: ??? (koniecznie z opcją zmiany bookmarku)

Najwięcej wątpliwości mam z kartą grafiki (nie wiem jaka będzie najlepiej współpracować z Photoshopem, dobrze byłoby gdyby była cicha) i płytą główna.

Jeśli chodzi o zasilacz nie wiem czy warto dokładać ok. 150 PLN do półpasywnego chłodzenia.

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuję zakup cichego(bardzo ważne kryterium!!!)

procesor: Intel Core i5-2500K

Procesor który wydziela mało ciepła łatwiej jest po cichu schłodzić. Wybrałeś procesor przeznaczony do podkręcania, a po OC ilość wydzielanego ciepła wzrasta.

Swoją drogą jakie ciche, wydajnie, niedrogie (~~100PLN za model z 120mm śmigiełkiem?) chłodzenie polecalibyście do SandyBridge?

Najwięcej wątpliwości mam z kartą grafiki (nie wiem jaka będzie najlepiej współpracować z Photoshopem, dobrze byłoby gdyby była cicha)

Może kup pasywną (wymusza to montaż porządnego radiatora przez producenta) i zamontuj wolnoobrotowy wentylator?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Do półpasywnego zasilacza zdecydowanie warto dopłacić - Seasonica z serii X nie usłyszysz z odległości 20 cm;

2. Płyta dobra, bo ma dobrą regulację obrotów wentyli. Fortis, Mugen przy OC w okolicach 4,8 GHz i niskim napięciu, w idle mogą chodzić poniżej 600 RPM, więc będzie bardzo cicho;

3. Z cichą grafą jest faktycznie duży problem - dla pełnej satysfakcji musisz liczyć się z wymianą chłodzenia na np. Accelero S1 lub TwinTurbo i regulacją obrotów via bios karty;

4. F3 będzie głośnym elementem, wymagającym SQD lub bitumboxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

Nie planuję OC (przynajmniej na razie), więc wysokich temperatur się nie boję. I pozostanę przy 2500k - myślę, że mi spokojnie wystarczy. A pamięć dołożę, będzie 8GB.

1. Do półpasywnego zasilacza zdecydowanie warto dopłacić - Seasonica z serii X nie usłyszysz z odległości 20 cm;

Postanowione: zasilacz bedzie X-560.

2. Płyta dobra, bo ma dobrą regulację obrotów wentyli. Fortis, Mugen przy OC w okolicach 4,8 GHz i niskim napięciu, w idle mogą chodzić poniżej 600 RPM, więc będzie bardzo cicho;

Rezygnuję z Noctua i rozważam Fortisa albo Mugena. Ktoś ma jakieś doświadczenia, który się lepiej sprawuje i jest cichszy?

Czym różni się AsRock P67 Extreme4 B3 od P67 PRO3? Czy warto dokładać 150 PLN? Czy dobra regulacja wentyli to cecha tylko Extreme4?

3. Z cichą grafą jest faktycznie duży problem - dla pełnej satysfakcji musisz liczyć się z wymianą chłodzenia na np. Accelero S1 lub TwinTurbo i regulacją obrotów via bios karty;

A czy nie lepszym wyborem będzie pasywna karta (np. Gigabyte Radeon HD5750 lub HD5770 1GB DDR5 Silent Cell)? Cenowo pasywna grafika wyjdzie mniej więcej podobnie co aktywnie chłodzona grafika+Accelero.

4. F3 będzie głośnym elementem, wymagającym SQD lub bitumboxa.

System i ważniejsze programy będą na SSD, więc nie przejmuję się HDD za bardzo. Zobaczę jak będzie chodzić bez SQD i jeśli będzie trzeba to dokupię. No chyba, że macie jakiś wybitnie cichy HDD do zaproponowania.

Macie do polecenia jakąś nagrywarkę z opcją zmiany bookmarku?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Fortis a Mugen - Fortis jest nieco mniejszy i teoretycznie łatwiej go zamontować, różnica w wydajności ok. 1-2 st. na korzyść Mugena,

"cichość" zależy jakie obroty ustawisz, jak puścisz na 90% to oba będą słyszalne (większej różnicy nie zauważyłem)

2. z ww grafik najlepszy wybór to Gigabyte Radeon HD5770 1GB DDR5 Silent Cell + jakiś niskoobrotowy wentyl 120 mm,

do grafik 5750 i 5770 zamontujesz jedynie accelero L2 (twinturbo i S1 jest niekompatybilne)

3. przy SSD (system) i HDD (magazyn) F3 będzie niesłyszalnym elementem (potwierdzam z doświadczenia) - w razie W. dysk do zatoki 5,25 na kawałku gąbki

4. X-560 to prawie niesłyszalny zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bigos1111:

Jeżeli w grę nie wchodzi nic wydajniejszego niż 5770, to wersja pasywna + 120 mm jest zdecydowanie najlepszym wyborem.

Pro3 to też dobra płyta, nie wiem tylko jak z kontrolą wentyli - proponuję popytać userów w TYM WĄTKU.

Mugen świetnie radzi sobie przy niskich prędkościach wentyli ze względu na swoje wymiary.

P.S. 2500K żal nie podkręcać! Dobra sztuka przy 4,5GHz będzie chłodna.

@MItumolek:

Przy naprawdę cichym zestawie, gdzie wentylatory wirują 600 RPM (lub mniej) a zasiłka jest w trybie pasywnym każdy talerzowy HDD będzie słyszalny, np. w nocy.

Edytowane przez H3ex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi