Skocz do zawartości
Aurora001

Tani zestaw na Core I3-2100 pod WoW'a

Rekomendowane odpowiedzi

Biorac pod uwage wydajnosc phenomow II, a w zasadzie jej brak w WoW'ie, oraz to ze E8400 jest szybszy nawet od Phen II zastanawiam sie nad tania platforma z I3 z przyzwoitym O/C.

Tylko jakie budzetowe mobo z przyzwoitym O/C?

Potrzebuje:

1. Proc - Chyba prosty wybor, I3-540 ~370zl.

2. Mobo - ???

3. Ram - 2x2gb Goodrama lub 1x 4GB ~140zl .Nie wiem co lepsze, pozniej moglbym dolozyc druga kostke. Platformy raczej dlugo nie bede zmienial.

Jak rozumiem I3 jest ograniczone do 1333mhz na szynie, czyli nawet nie ma sensu kupowac memkow 1600mhz, mimo ze wiekszosc jest w ten samej cenie.

Nawet mysle jak juz wyzej zaznaczylem nad kupnem tylko 1 kosci 4GB, aby pozniej dolozyc kolejna ewentualnie.

Inne opinie probujace mnie odwiezc od zakupu I3 mile widziane.

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie jestem pomiedzy

Asrock P55-USB3

Gigabyte GA-P55-UD3L

Do tego silentium PC fortis i mam nadzieje ze reszta AS 5 styknie ...

Jesli sie nie myle to wada gigusia jest brak chlodzenia na sekcji zasilania w porownaniu do wersji UD3, tylko czy przy I3 potrzebne jest tak dobre chlodzenie sekcji zasilania?

O/c i obsluga memkow wyglada za to lepiej niz na asrocku. Do tego gigabyte jest 20zl tanszy.

PS. Ktore mobo na socket LOTES'a... bo nigdzie nie moge znalezc info bo sa podobno problemy z foxconnem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Czy ja wiem czy Phenomy takie złe? Z tego co widze to gra wykorzystuje tylko dwa rdzenie, różnice między procami wynikają z samych architektur, cache i taktowań.

Clarkdale to słabe proce, a kontroler pamięci na dobrą sprawę nie jest ograniczony. Bardzo cieżko jest przekroczyć 10 GiB/s, trzeba podkręcać QPI (tym łączem proc komunikuje sie z kontrolerem w drugim układzie). Więc tym procom szybka pamięć nie daje zupełnie nic, zresztą w Sandy Bridge efektywnie tak samo, różnicy w grach nie ma żadnej. Przepustowość RAM-u systemowego dawno przestała być ogranicznikiem.

Ja bym prędzej wziął Phenoma X2 i go wykręcił na te 4 GHz albo więcej, to nie problem w rewizji C3. Dobre płyty pod AMD są tanie, a i trzeci rdzeń prawie zawsze można odblokować, a nie raz nawet czwarty.

Jak już koniecznie Intel, to właśnie 775 i E8xxx. Proce sporo szybsze od Clarkdale, tyle że kręcą się słabiej. Obie platformy już martwe, więc pod względem ew. modernizacji nie ma co patrzeć.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze roznica miedzy I3 OC i X2 OC (nawet X3-4) jest ogromna, I3 duzo lepiej sie scaluje, nie mowiac juz o tym ze duzo lepsze O/C. Cenowo jest to ta sama polka. Bazuje wlasnie na annandatech.

W dodatku, Core I3 oferuje duzo wyzsze min. FPS. Nie moge tylko znalezc testu.

Jedyna zaleta X2@X3-4 bylby fraps + wow przy 1680*1050, ale nie wiem czy roznica bylaby zauwazalna, ale to takze duza loteria i slabsze oc.

Wazna kwestia jest takze to ze nie zamierzam zmieniac podstawki/proca przez najblizsze 2-3 lata takze. Nie pykam w nim poza w wolnym czasie. 16h/week WoWa to i tak az nadto ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupy odkladam na miesiac przynajmniej. Zaczekam az plyty na P67 beda bardziej dostepne i ceny spadna - np. asrocka p67 pro jakby do tego dorwac do 350zl i do tego ustrzele I3 - 2100 (obecnie ceny z dnia na dzien polecialy do 400zl).

Niby brak o/c na procu, ale za rok/dwa wymienie najwyzej na I5 sandy badz jakis Ivy. Na razie i tak styknie.

Gdyby jeszcze ceny E8400 nie byly takie chore...

EDIT: Tak mysle i chyba to byloby najlepsze, najtansze i chyba najbardziej przyszlosciowe rozwiazanie wzgledem moich wymagan.

Proc: I3-2100 - 400zl

Mobo: najtansze mozliwe mobo na P/H67 (250-350zl) - Wez sie tu polap z tymi chipsetami i roznicami kazdej wersji w dzisiejszych czasach...

Ram: 2x2gb (120zl)

Razem: 820-920zl

Mobo w ogole bez przyszlosci, ale jak trzeba bedzie zmienic proca to proc i mobo pojdzie do brata, ale to raczej nie predko.

W dodatku taka opcja jest duzo tansza jak I3-540 + Fortis + Asrock P55 pro + 2x2gb (1000zl).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko dodam, że Core i3 540 na S1156 idzie bez problemu na 4,02 GHz przy magistrali 175 Mhz i Ram na 875 MHz (1750 MHz) przy QPI 3850 MHz.

Tyle co wyczytałem w testach to w zasadzie by znacząco mieć większą wydajność to dalej jest Core i5 2500K na S1155 ale to już znacznie drożej.

Z AMD jest najtaniej (cena zestawu nie do pobicie) ale mniej wydajnie w porównaniu do kręconego I3 no i bardziej energochłonne.

Wykres wyżej jest niepełny, potrzeba by do niego dorzuć wydajność kręconego i3 540.

Byle AMD udało się stworzyć jakąś konkurencję bo kiedyś jak modernizowałem kompa to za dobry komplet - proc Intela E5200 i płytę Asusa razem zapłaciłem coś koło 450 zł. Chciałbym by te czasy wróciły.

Edytowane przez shark77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak juz prawie kupilem I3 - 2100 (400zl) i GA-H67M-UD2H (335zl) i 1x4gb (140zl), ale zastanawiam sie po kiego brac H67 zamiast H61.

Sata 6gb i SSD nie zamierzam uzywac, 14 portow USB nie wykorzystam. Tak wiec po co przeplacac? Wole dorzucic chyba kostke ramu.

Tylko teraz nie moge znalezc taniego mobo na H61 z portem IDE co byloby plusem, bo szkoda kasy na przejsciowke Sata -> IDE, niestety naped troche leciwy.

Wieksza roznice widac natomiast w zintegrowanych dzwiekowach, co akurat mimo ze jestem prawie gluchy to nie bardzo mi sie widzi ;) VIA'i nie ufam.

Podobnie z siecowkami, atherosy co to jest ;)

Kolejna rzecza ktora rzucila mi sie w oczy to zasilanie z 20+4 zamiast 20+8. Wyglada to gorzej, ale w moich chieftecu nawet nie mam 8pin connectora, tak samo w Fortronie bodajze.

Ewentualnie ktorych mobo na H61 wystrzegac sie, bo H67/P67 doglebnie zglebilem, ale testow wydajnosciowych porownujacych H61 do H67/P67 nie widzialem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbijam temat bo składam podobny sprzęt.

Z sigu wnioskuję, że kupiłeś ten sprzęt. Możesz napisać jak na nim sprawuje się WoW? Jakie FPSy podczas raidów w najgorszych sytuacjach?

Waham się, czy wystarczy mi i3-2100 (400zł), czy muszę kupić i5-2500 (700zł) żeby mieć gwarantowane 30 FPS w najgorszych momentach na 25-manach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I3 styknie do wszystkiego.

Spokojnie mozna grac na raidzie + robic rendering filmu w X264 w tym samym czasie rozkladajac zadania miedzy HT1&2 i 3&4 jest tak dobrze.

W ogole to juz moja grafa nie wyrabia na ultra + 1680*1050.

Core I3 jest wiec wystarczajacy. Zdecydowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi