Cichy1 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam! Na wstępie chciałbym się przywitać, bo jeszcze nie miałem okazji na forum nic napisać, lecz jako niezarejestrowany użytkownik, czytuje to forum od dawna. Chciałbym również zaznaczyć, niektóre postawione przeze mnie pytania mogą się wydać banalne (sorry for that :wink: ) ale zatrzymałem się na epoce socketów 478 :oops: Przechodząc do sedna... Ostatnio kupiłem nowego kompa lecz dyski pozostawiłem ze starego i mam wrażenie, że jeden muli. Dyski to: - Seagate ST3500320AS 500GB (systemowy) - Samsung F3 HD103SJ 1TB Mulący jest seagate. Mam wrażenie, że pracuje płynnie ale wolniej. wyciągi z HD TUNE dla obydwu dysków: Seagate Samsung F3 Czy to troche nie za mało w Seagate? Jak sprawdzić czy pracuje w SATA II? na dysku jest opis, że dysk będzie pracował 3Gbs/s po wyjęciu zworki i tak zrobiłem. Do tego Sea jest wyraźnie głośniejszy i to od niedawna. Pomyślałem, żeby sprzedać Sea i dokupić drugiego HD103sj 1000gb. Z dwóch takich samych dysków stworzyć macierz RAID. Jako, że część plików jest dla mnie ważna, a jednocześnie chciałbym przyśpieszyć prace dysków pomyślałem, żeby to rozwiązać tak: 400GB w RAID 0 (striping) czyli po 200gb z obydwu dysków jako partycja systemowa. 600GB w RAID 1 (lustrzany) po 600gb z obydwu dysków na ważniejsze pliki. 400GB w RAID 0 (striping) po 200gb z obydwu dysków na reszte ( w moim wypadku dużej wielkości pliki video) czy takie rozwiązanie jest możliwe? jeśli tak to czy ma sens? wiem, że ideałem było by 0+1 albo 1+0 ale na 4 dyski mnie tymczasowo nie stać ;) Pozdrawiam! Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez Cichy1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Jeżeli masz płytę na chipsecie Intela z kontrolerem w wersji RAID (czyli np. ICH10R) to możesz sobie założyć Intel Matrix RAID, czyli dokładnie to co chcesz osiągnąć. Nie jestem pewien czy da się założyć dwie macierze RAID0, ale na 100% opcja RAID0 + RAID1 jest możliwa i działa dosyć sympatycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zakładka Health i zakładka Info dają wiele informacji na temat stanu dysku. Pokaż obie dla dysku Seagate. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy1 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 (edytowane) Mam mobo ASUSA dokładnie P8P67 EVO rev3.0. Chyba nie ma matrix raid. Czy mi sie wydaje czy to opatentowane rozwiązanie intela? info i health seagate'a -> Edytowane 20 Kwietnia 2011 przez Cichy1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Uszkodzona taśma + 3 uszkodzone sektory. Ewentualnie problem z elektroniką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy1 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 W ramach gwarancji, dostane nowy? W sumie nie chce już tego szajsu <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Raczej poczytaj temat Kwazora o MHDD. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...