Skocz do zawartości
Hali

Jakie płyty na KT266A, lub 333 mają dzielnik PCI 1/5, 1/6?

Rekomendowane odpowiedzi

Via kt266a - Epox 8kha+ na pewno , Soltek DRV2/DRV4 podobno maja z jakims biosem ,Abit KR7/A z tego co wiem to powin9ien miec bo nie raz widzialem stabilnie chodzace procesory na tej plycie z FSB 180mhz.

Via kt333 - teoretycznie wszystkie bo ten chipset posiada ten dzielnik ale wsyztsko zalezy od generatora , na MSi Kt3 Ultra widzialem kompy chodzace na FSB powyzje 180mhz na GA to nie wiem ale na Abicie At7 i KX7 333 da sie osiagnac FSB powyzej 200mhz!!! z reszta na Epoxie 8k3a i 8kha+ tez fsb synchro powyzej 200mhz nie stanowi zadnego problemu. Napewno nie bierz Solteka 75 DRV5 jest na kt333 a FSB synchro powyzej 150mhz jest praktycznie nie osiagalne!!!.

Jeszcze na innych chipsetach to na AMD761 ma Epox 8k7a i nieodostepny u nas Iwill XP333R.

Ja najwieksze FSB widzialem na Epoxie 8KHA+ bylo to 221mhz efektywnie DDR 442mhz!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na VIA Apollo KT333 mają raczej wszystkie, przynajmniej wszystkie które miałem w łapach. Co do KT266A to różnie bywa. Pokazał się kiedyś na Overclockers.com artykuł, że jednak EPoX 8KHA+ jednak nie ma dzielnika 1/5. Co do 1/6 to dla AMD ma go tylko chyba Iwill XP333-R na ALi Magik1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na VIA Apollo KT333 mają raczej wszystkie, przynajmniej wszystkie które miałem w łapach. Co do KT266A to różnie bywa. Pokazał się kiedyś na Overclockers.com artykuł, że jednak EPoX 8KHA+ jednak nie ma dzielnika 1/5. Co do 1/6 to dla AMD ma go tylko chyba Iwill XP333-R na ALi Magik1.

jakby nie mial to jak ludzie osiagaja na tych plytach FSB powyzej 200mhz??? ja sam osiagnole 179mhz wiecej juz proc nie szedl dalej to byul D650.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakby nie mial to jak ludzie osiagaja na tych plytach FSB powyzej 200mhz??? ja sam osiagnole 179mhz wiecej juz proc nie szedl dalej to byul D650.

Na ten temat można by już napisać książkę ;)

Czytałem kiedyś na ten temat mnóstwo i raczej na 99% 8KHA+ nie ma dzielnika 1/5, a 8K3A nie ma 1/6.

Jedyna płyta która ma dzielniki 1/5 i 1/6 to wspomniany Iwill XP333 !

Na overclockers.com wkładano w te płyty specjalne karty diagonostyczne aby zbadać sprawę i wyniki były takie jak napisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ten temat można by już napisać książkę ;)

Czytałem kiedyś na ten temat mnóstwo i raczej na 99% 8KHA+ nie ma dzielnika 1/5,

Właśnie że ma i to na 100 %.Czytałem jak koleśto nawet pomierzył (niestety nizbyt pamiętam jak).A poza tym to myślisz że ktoś mógłby pracowac przy PCI=50 albo więcej.Przecież nawet przy 45 sprzęt by im siadał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie że ma i to na 100 %.Czytałem jak koleśto nawet pomierzył (niestety nizbyt pamiętam jak).A poza tym to myślisz że ktoś mógłby pracowac przy PCI=50 albo więcej.Przecież nawet przy 45 sprzęt by im siadał...

Ja kiedyś próbowałem odpalić PCta na FSB 200 z płytką EPoX 8KHA+. No i co prawda wstał, ale dysku już nie dał rady wykryć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś próbowałem odpalić PCta na FSB 200 z płytką EPoX 8KHA+. No i co prawda wstał, ale dysku już nie dał rady wykryć.

być może nie wszystkie biosy dają tą możliwość. pomijam prozaiczny fakt że procek mógł nie wytrzymywać( bo skoro wystartował to chyba nie jego wina).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...