Skocz do zawartości
bukma

Jaka płyta główna pod am2 + athlon x2 3600+

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku witam wszystkich bo jest to mój pierwszy post na forum.

Mam pewien problem związany ze sprzętem i mam nadzieje ze znajdę tutaj pomoc. Z góry dzięki wszystkim za pomoc.

Mój dotychczasowy setup:

cpu: athlon x2 3600+ (1900@2700)

mobo: DFI Infinity NF SLI-M2/G

grafa: palit sonic 7600gs

pamieci: 2x1gb dual OCZ Special Ops DDR2 800

zasilacz: amacrox warrior 450W

chlodzenie: silentium spartan + zestaw wiatraków w obudowie - ogólnie temperatury niskie

Sprzęt ten był kupiony w 2007 roku z myślą o O/C i do tej pory świetnie mi służył.

Niestety padła płyta główna i potrzebuje ją wymienić a totalnie wypadłem z obiegu.

Najlepiej by było znaleźć płytę która da mi podobne O/C do tej DFI bez potrzeby wymiany innych komponentów (ten sprzęt spokojnie mi wystarczał).

Czy jest obecnie jakaś płyta główna o podobnych możliwościach podkręcania - cena max 300zl bo więcej nie chciałbym na sama płytę przeznaczać (chociaż jeśli będzie jakiś full wypas płyta to więcej tez mogę dać).

A może lepiej wymienić płytę i proca od razu w takiej cenie zamiast wymieniać samą płytę?

Wszelkie sugestie mile widziane.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do A770DE podpisuje się obiema rękoma, sam tą płytę mam już około roku i działa świetnie. W dodatku zawsze można do niej AM3 wrzucić w razie potrzeby i też będzie bez zająknięcia hulać, poza tym ma też przydatną funkcję, czyli ACC. Tylko trzeba wziąć model A770DE+, bo to są dwa różne a ten pierwszy, czyli A770DE nie obsługuje procesorów AM3. A jak już wymieniać procesor, to ja wolałbym dorzucić te 50 zł i Athlona II X3 wziąć, różnica cenowa niezbyt wielka, a zawsze szansa na czwarty rdzeń i cache L3.

Edit: Faktycznie, andrew777 ma rację, mój błąd, bo nie popatrzyłem dokładnie, za wprowadzenie w błąd przepraszam.

Edytowane przez Baloo
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A770DE nie posiada ACC i obsługuje procesory AM3.

W dodatku zawsze można do niej AM3 wrzucić w razie potrzeby i też będzie bez zająknięcia hulać, poza tym ma też przydatną funkcję, czyli ACC. Tylko trzeba wziąć model A770DE+, bo to są dwa różne a ten pierwszy, czyli A770DE nie obsługuje procesorów AM3.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do A770DE podpisuje się obiema rękoma, sam tą płytę mam już około roku i działa świetnie. W dodatku zawsze można do niej AM3 wrzucić w razie potrzeby i też będzie bez zająknięcia hulać, poza tym ma też przydatną funkcję, czyli ACC. Tylko trzeba wziąć model A770DE+, bo to są dwa różne a ten pierwszy, czyli A770DE nie obsługuje procesorów AM3. A jak już wymieniać procesor, to ja wolałbym dorzucić te 50 zł i Athlona II X3 wziąć, różnica cenowa niezbyt wielka, a zawsze szansa na czwarty rdzeń i cache L3.

Obsługuje - różnica jest tylko w SB. Bez plusa SB700, z plusem SB710. Czyli ta pierwsza nie posiada ACC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje wszystkim za rady. Poszukałem i poczytałem trochę o tej płycie Asrock A770DE i wydaje się ciekawym zakupem ale z tego co widzę ciężko ja obecnie gdziekolwiek kupić - znalazłem jedna na allegro ale była to wersja A770DE a nie A770DE+ która jednak dzięki możliwości odblokowania później rdzeni jest korzystniejsza (czy dużo tracę nie mając tego ACC w wersji A770DE?).

Poszukam jeszcze może gdzieś ją trafie ale wygląda ze będzie ciężko.

Czy jest coś jeszcze wartego uwagi tego typu (płyta spełnia moje wymagania i gdyby nie to ze nie znalazłem nigdzie A770DE+ to już bym ją kupił)?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę tracisz, bo gdybyś w przyszłości chciał zmieniać procesor np na Athlona II X3, Phenoma II X2 albo X3, to tracisz możliwość odblokowania dodatkowych rdzeni procesora. Fabrycznie wszystkie te trzy procesory są czterordzeniowe z pamięcią cache L3 6MB, tylko są one elektronicznie zablokowane - często zdarza się jednak, że zablokowane rdzenie są sprawne, więc jak je odblokujesz poprzez właśnie opcję ACC to masz wtedy pełnoprawny czterordzeniowy procesor, a w przypadku athlona też pamięć cache L3.

Jeśli jednak nie masz zamiaru zmieniać procesora, albo wraz ze zmianą procesora wymienisz też płytę główną, to w takim przypadku możesz brać tego A770DE, bo do overclockingu twojego obecnego procesora będzie w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi