bukma Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Na początku witam wszystkich bo jest to mój pierwszy post na forum. Mam pewien problem związany ze sprzętem i mam nadzieje ze znajdę tutaj pomoc. Z góry dzięki wszystkim za pomoc. Mój dotychczasowy setup: cpu: athlon x2 3600+ (1900@2700) mobo: DFI Infinity NF SLI-M2/G grafa: palit sonic 7600gs pamieci: 2x1gb dual OCZ Special Ops DDR2 800 zasilacz: amacrox warrior 450W chlodzenie: silentium spartan + zestaw wiatraków w obudowie - ogólnie temperatury niskie Sprzęt ten był kupiony w 2007 roku z myślą o O/C i do tej pory świetnie mi służył. Niestety padła płyta główna i potrzebuje ją wymienić a totalnie wypadłem z obiegu. Najlepiej by było znaleźć płytę która da mi podobne O/C do tej DFI bez potrzeby wymiany innych komponentów (ten sprzęt spokojnie mi wystarczał). Czy jest obecnie jakaś płyta główna o podobnych możliwościach podkręcania - cena max 300zl bo więcej nie chciałbym na sama płytę przeznaczać (chociaż jeśli będzie jakiś full wypas płyta to więcej tez mogę dać). A może lepiej wymienić płytę i proca od razu w takiej cenie zamiast wymieniać samą płytę? Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BastianCJ47 Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Witaj Do powyższego zestawu najlepiej się nada: ASRock > Products > N68C-S UCC Jak nie chcesz niczego wymieniać :) Mój Athlon x2 5000+ pięknie się na niej kręcił :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Za 3 stówki, to ja bym brał asrocka A770DE (ok. 150 zł na allegro) + Athlon 2 240/245 też w podobnej cenie do wyrwania. Zarówno płyta jak i procesor posiadają całkiem przyzwoite właściwości OC. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 (edytowane) Co do A770DE podpisuje się obiema rękoma, sam tą płytę mam już około roku i działa świetnie. W dodatku zawsze można do niej AM3 wrzucić w razie potrzeby i też będzie bez zająknięcia hulać, poza tym ma też przydatną funkcję, czyli ACC. Tylko trzeba wziąć model A770DE+, bo to są dwa różne a ten pierwszy, czyli A770DE nie obsługuje procesorów AM3. A jak już wymieniać procesor, to ja wolałbym dorzucić te 50 zł i Athlona II X3 wziąć, różnica cenowa niezbyt wielka, a zawsze szansa na czwarty rdzeń i cache L3. Edit: Faktycznie, andrew777 ma rację, mój błąd, bo nie popatrzyłem dokładnie, za wprowadzenie w błąd przepraszam. Edytowane 2 Maja 2011 przez Baloo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 (edytowane) A770DE nie posiada ACC i obsługuje procesory AM3. W dodatku zawsze można do niej AM3 wrzucić w razie potrzeby i też będzie bez zająknięcia hulać, poza tym ma też przydatną funkcję, czyli ACC. Tylko trzeba wziąć model A770DE+, bo to są dwa różne a ten pierwszy, czyli A770DE nie obsługuje procesorów AM3. Edytowane 2 Maja 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Co do A770DE podpisuje się obiema rękoma, sam tą płytę mam już około roku i działa świetnie. W dodatku zawsze można do niej AM3 wrzucić w razie potrzeby i też będzie bez zająknięcia hulać, poza tym ma też przydatną funkcję, czyli ACC. Tylko trzeba wziąć model A770DE+, bo to są dwa różne a ten pierwszy, czyli A770DE nie obsługuje procesorów AM3. A jak już wymieniać procesor, to ja wolałbym dorzucić te 50 zł i Athlona II X3 wziąć, różnica cenowa niezbyt wielka, a zawsze szansa na czwarty rdzeń i cache L3. Obsługuje - różnica jest tylko w SB. Bez plusa SB700, z plusem SB710. Czyli ta pierwsza nie posiada ACC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukma Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Dziękuje wszystkim za rady. Poszukałem i poczytałem trochę o tej płycie Asrock A770DE i wydaje się ciekawym zakupem ale z tego co widzę ciężko ja obecnie gdziekolwiek kupić - znalazłem jedna na allegro ale była to wersja A770DE a nie A770DE+ która jednak dzięki możliwości odblokowania później rdzeni jest korzystniejsza (czy dużo tracę nie mając tego ACC w wersji A770DE?). Poszukam jeszcze może gdzieś ją trafie ale wygląda ze będzie ciężko. Czy jest coś jeszcze wartego uwagi tego typu (płyta spełnia moje wymagania i gdyby nie to ze nie znalazłem nigdzie A770DE+ to już bym ją kupił)? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Trochę tracisz, bo gdybyś w przyszłości chciał zmieniać procesor np na Athlona II X3, Phenoma II X2 albo X3, to tracisz możliwość odblokowania dodatkowych rdzeni procesora. Fabrycznie wszystkie te trzy procesory są czterordzeniowe z pamięcią cache L3 6MB, tylko są one elektronicznie zablokowane - często zdarza się jednak, że zablokowane rdzenie są sprawne, więc jak je odblokujesz poprzez właśnie opcję ACC to masz wtedy pełnoprawny czterordzeniowy procesor, a w przypadku athlona też pamięć cache L3. Jeśli jednak nie masz zamiaru zmieniać procesora, albo wraz ze zmianą procesora wymienisz też płytę główną, to w takim przypadku możesz brać tego A770DE, bo do overclockingu twojego obecnego procesora będzie w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...