Protek Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Elo! Chce gruntownie ulepszyć swojego kompa. I chciałbym abyście mi poradzili czy w miarę sensownie próbuje sobie złożyć szybką maszynke. A więc najpierw zaczne od płyty. Chciałbym płytke opartą na nForce2 z dual ramem. I z tego co przeglądałem upatrzyłem sobie epoxa 8rda SSP bez lanu, firewire i bez grafy. Karte LAN mam i to dobrą więc nie widze potrzeby ładowania większej ilości pieniedzy w płyte. Jako procesor chciałbym w epoxie umieścić Athlona XP 2600+ FSB333. Pamieć to tak przyszłościowo co by nie zabrakło 2x512 ddr 2700 333 Samsunga. Do tego aby wszystko szybko śmigało potrzebny szybki dysk. Wybrałem więc wd caviara 120gb 8 mbcache 7200. Ufam tej firmie ponieważ od 9 lat mam dysk 850mb w ciągłym użytkowaniu i nie miałem z nim nigdy problemów i ani jednego bada. No i na koniec dorzuce grafe. Myśle że saphire Radek 9500 mi styknie. Nie wiem tylko czy zwykły czy PRO. Dodam, że komp nie będzie podkręcany, bo mnie to nie kręci. Licze że z tym całym sprzętem zamkne się w 3000zł. Części chce kupić w Warszawie na giełdzie za stodołą. Jestem ciekawy waszych uwag na temat tego zestawu. Licze na słowa krytyki itp. Jak możecie to doradzcie co wy byście kupili itp. Dodam że ze starego kompa zostanie obudowa, cedek, wypalarka, karta LAN, SBlive5.1, FDD, klawiatura, mycha, monitor 19 cali lg. PS: jeszcze jedno, czy zasilacz 300w wytrzyma to wszystko czy bede musial nowy kupic 350w. Z góry dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 1.mobo abit na nf2 z s-ata 2. 2x512 kongston hyperx 370 2.procek antek 1700+ i go @ lub 2000+ i też @ :) 3.hdd barakude bo cicha i też szybka 4.grafa radek 9500PRO :!: lub radek 9600 PRO (tańszy o duzó i troszke wolniejszy) 4 zasilacz 360W chieftec 5 szukaj :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 wydajesz tyle kasy i zydzisz na plyte?? wez Abita NF7 proc 2600+ nie ma sensu ,ja bym wolal Bartona 2500+ i podkrecic mozna na 3000+ dysk dobrze bierzesz jak ci pasuje,lepsze to niz Baracudy,czy Maxtory 2x 512mb to przyszlosciowy wybor zasilacz raczej bedziesz musial zmienic na jakis mocny ok400W radeona to pro np. 9500pro,ale moze byc tez 9600pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 ludzie przeciez on wyraznie napisal ze podkrecanie olewa bo go to jnie kreci, a to ze chce kupic mocny sprzet a nie wywalac niepotrzebnie kase tez mnie jakos nie dziwi (jego wola) pamiatki zamien na HyperX, a radka jak juz 9500 to PRO ale wez sie szarpnij na 9700 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_emak Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Płyte Abita ta co podal FumFel. Co do ramu to po co ci 1GB, 512 starczy. A jak nie bedziesz krecil to nie kupuj firmowych kosci po ci nie beda potrzebna. Grafe to bym wzial Herculesa 9500Pro(super wyglada, tylko tego niebieskiego a nie czerwonego). Dysk to Baracuda. No i proc to Barton ale nie 2500+. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 dysk dobrze bierzesz jak ci pasuje,lepsze to niz Baracudy,czy MaxtoryCo miales na mysli :?: A wracajac do tematu to abit oczywiscie, a pamiatki to bym zostawil takie jakie sobie wybrales :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Co do postów powyżej całkowicie sie zgadzam , Bartonik 2500+2600+ spoko , grafa i wszystko inne też spoko ale MoBo . moin zdaniem te porady do zakupu ABITA kierowane są przekonaniem ( Abit naj do kręcenia ) Ja ci bym polecił jakiś sprzęt na FULL wypasie ( jaki nie zamieżaż kręcić) taki jak Asus A7N8X , albo poczekać na Gigabyta na Nforsie 2-ce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Ja bym wzial Jakiegos Bartonika, moze byc nawet 2500+ a do tego lepsiejsze pamiatki, jakies DDR400. Nawet jak nie chcesz krecic samego proca to warto odblokowac mnoznik i pojechac z FSB na 200 bo da to jeszcze kopa komputerowi. No mozna ciutenke dla rownego rachunku dobic do 2GHz (200x10) Komp bedzie szybki a nie trzeba bedzie kupowac jakis poteznych wiatrakow. Ja osobiscie tak mam ze pojechalem z magistrala i proc jest tylko ciutke do rownego rachunku podkrecony. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 plyta abit NF7, proc barton, a karta to tylko r9500pro np Herculesa lub FICa jezeli masz kase to sklanialbym sie do herculesa a i jeszcze jakis dobry zasilacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Co do postów powyżej całkowicie sie zgadzam , Bartonik 2500+2600+ spoko , grafa i wszystko inne też spoko ale MoBo . moin zdaniem te porady do zakupu ABITA kierowane są przekonaniem ( Abit naj do kręcenia ) Ja ci bym polecił jakiś sprzęt na FULL wypasie ( jaki nie zamieżaż kręcić) taki jak Asus A7N8X , albo poczekać na Gigabyta na Nforsie 2-ce.no nie mow ze lepiej wziac drozszego Asusa ktory jest gorzszy skoro juz nie ma sie to krecic to lepiej Chaintecha ,wyposazony w pier.doly czasem przydatne i dobrze wyglada albo GB ,ma 4 dimm ,kosztuje 585pln dysk dobrze bierzesz jak ci pasuje,lepsze to niz Baracudy,czy Maxtory Co miales na mysli :?: A wracajac do tematu to abit oczywiscie, a pamiatki to bym zostawil takie jakie sobie wybrales :) to co napisalem,Seagate mial ostatnio problemy,Maxtor nic nadzwyczajnego,a skoro koles ma zaufanie do WD to po co mu metlik robic aha ,WD lepszy jest od Seagate i Maxtora,bo mozna kupic wersje z 3-letnia gwaransja ,a Seagate i Maxtor sa juz z tylko z roczna - a to bardzo wazny argument Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 to co napisalem,Seagate mial ostatnio problemy,Maxtor nic nadzwyczajnego,a skoro koles ma zaufanie do WD to po co mu metlik robic aha ,WD lepszy jest od Seagate i Maxtora,bo mozna kupic wersje z 3-letnia gwaransja ,a Seagate i Maxtor sa juz z tylko z roczna - a to bardzo wazny argument Nie moff ze Maxtor to nic nadzwyczajnego bo robia bardzo dobre dyski :!: Moim zdaniem lepsze od Seagatow A z gwarancja to masz racje [/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 No a karte to TYLKO FIC (9700).Za tą cene taka karta to ani sie sie nie ogladać tylko brać .A zasilacz chieftec 360W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Protek Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Hmmmm Zastanawia mnie co macie do płyty epoxa. Posiada te same parametry co abit czy asus (chyba tylko serial ATA nie ma). Asus odpada bo mam i nie jestem happy. Raz że miałem problemy z wgraniem biosa a dwa że już trzy razy w serwisie była w ciągu 2 lat. Co do pamięci to ktoś pisał o 400 zamiast 333. Czytałem jakiś teścik czy artykuł, że różnica jest peraktycznie niezauważalna więc po co mi 400? Tak samo z procami Bartona. Czytałem artykuł na stronie warszawskiej giełdy i tam zjechał koleś procka 2500 na bartonie. Z testu wynikało że ta pamieć l2 cache 512 nic nie daje praktycznie. Jedynie mogłoby się to sprawdzić na przykład gdby kompa z bartonem stał jako serwer, ale ja takich planów nie mam. Ogólnie chciałbym kupić procka amd w cenie do 550 zł maks. Co do dysku to raczej to bedzie caviar bo im ufam. Pozatym kolega któryś przytoczył ważną rzecz mianowicie 3 lata gwarancji wrazie czego. No a grafa to myślałem, że saphire jest the best ale tu kolega pisze że hercules więc bede musiał sprawdzić. Cóż moge dodać. Jeszcze raz mówie, że podkręcać nie będe, a kompa jak kupie to i tak za dwa lata wymienie. Tak co 2 lata wymieniam części włącznie z płytą więc nie musi być ona przypakowana maksymalnie. A tak wogóle to dzięki za zainteresowanie się tematem. Browarek dla wszystkich 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 no widzisz a Barton 2500+ kosztuje 450pln a czemu L2 512kb nic nie daje?? Bo programy do testow tego nie wykorzystuja! zobaczysz ile da jak zoptymalizuja soft,bo duze L2 niweluje straty na przepustowosci ramu i dostepie do niego szkoda ze nie testowali Barton vs. T-berd vs. Morgan ustawione na taki sam zegar(powiedzmy 1300MHz) i Barton vs. T-bred na 1800MHz na KT133A ,bo wyniki moglyby byc ciekawe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 sory ze sie podczepie ale czy moglby mi ktos napisac w jakiej mniej wiecej cenie jest FIC 9700 bo niegdzie niemoge znalezc :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Protek Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 FIC ATI Radeon 9700Pro 128DDR TV/DVI - 1389 zł na www.sirius.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 no nie mow ze lepiej wziac drozszego Asusa ktory jest gorzszy skoro juz nie ma sie to krecic to lepiej Chaintecha ,wyposazony w pier.doly czasem przydatne i dobrze wyglada albo GB ,ma 4 dimm ,kosztuje 585pln A w czym niby ten ABIT jest lepszy od ASUS'a. Oczywiście pomijamy w tym momencie kwestię OC, które nie jest brane pod uwagę przez autora tego topica. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 no nie mow ze lepiej wziac drozszego Asusa ktory jest gorzszy skoro juz nie ma sie to krecic to lepiej Chaintecha ,wyposazony w pier.doly czasem przydatne i dobrze wyglada albo GB ,ma 4 dimm ,kosztuje 585pln A w czym niby ten ABIT jest lepszy od ASUS'a. Oczywiście pomijamy w tym momencie kwestię OC, które nie jest brane pod uwagę przez autora tego topica. chodzby w cenie do wyosazenia ,czyli ogolnie w cenie :P i brzydszy jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Asus A7N8X nForce2-ST Delux » (0) | Opis | 9.0 589.00 zł Abit NF7-S n-Force2 SATA v2.0 » (0) | Opis | 9.0 549.00 zł Różnica, aż 40 zł. Normalnie, powala. :) A argument, że jest brzydsza to raczej niezbyt dobry jest. No ale każdy lubi co chce ... :-D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Asus A7N8X nForce2-ST Delux » (0) | Opis | 9.0 589.00 zł Abit NF7-S n-Force2 SATA v2.0 » (0) | Opis | 9.0 549.00 zł Różnica, aż 40 zł. Normalnie, powala. :) A argument, że jest brzydsza to raczej niezbyt dobry jest. No ale każdy lubi co chce ... :-D 40pln na ulicy nie lezy,wiec po co wydawac wiecej na gorszy produkt (niech bedzie NIE LEPSZY) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...