Skocz do zawartości
nexo

Gigabyte V Asus

Rekomendowane odpowiedzi

Mam drobny dylemat odnośnie płyty głównej i nie wiem jaką wybrać dużo czytałem na temat tych płyt cena w sumie jest podobna i co byście mi polecili

Gigabyte X58A-UD5 /intel X58/ [GA-X58A-UD5]

Asus Rampage III GENE /intel X58/ [RAMPAGE III GENE]

Oczywiście będzie to chodzić pod procesorem Intelu i7. Teraz pytanie która płyta jest lepsza zalety i wady szukałem na forum i nie mogłem znaleźć podobnego tematu.

Resztę sprzętu jaki chce zainstalować to Gigabyte GeForce GTX 560 Ti SOC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI

[GV-N560SO-1GI-950]

Pamięć A-Data 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Gaming [AX3U1600GC4G9-2G]

Proszę o odpowiedź. POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S1366 jest nie opłacalny .

W cenie ww. płyt ( ~900 zł ) i najtańszego procka na ten socket ( I7 950 ) masz I7 2600K + niezła płyta + chłodzenie .

I7 2600K jest dużo szybszy niż Quady 9xx na S1366 , czasami przegania Gulftowna .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj budżet i koledzy Ci pomogą złożyć coś z głową. Pakować tyle kasy na płytę można tylko gdy wiadomo, że nie zabraknie na dobrą obudowę, zasilacz, chłodzenie, monitor. W każdym innym wypadku lepiej brać Asrock P67 Pro3 a zaoszczędzone na mobo pieniądze dołożyć do tych elementów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie chcial ze wzgledu na support ;) jak juz pchna plyte to zostawiaja ludzi samych sobie, czego nie mozna powiedziec np o asusie. Extreme4 jest bardzo dobra plytka, ale nie wyroznia sie jakos specjalnie ponad konstrukcje asusa i giugabyte. Po prostu na poczatku mniej osob mialo asrocki i wychodzilo przekonanie, ze sa mniej awaryjne / bardziej dopracowane.

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś przykład?

ASUS nie spieszył się z wydaniem biosów z obsługą PII dla płyt AM2. Na stronie można znaleźć płyty, dla których taki bios pojawił się w drugiej połowie 2010. roku.

Biosy z obsługą PII dla płyt AM2 Gigabyte i ASRocka pojawiły się o wiele wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor:

Intel Core i7-2600 /3.4GHz, 8MB, LGA 1155, BOX/

990 zł

Płyta główna:

Asus P8P67 DELUXE R3.0 /intel P67/

769 zł

Pamięć RAM:

GoodRam 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9

279 zł

Dysk twardy:

Seagate 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA600 Barracuda 7200.12

179 zł

Karta graficzna:

Asus GeForce GTX 560 Ti DCII 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI

879 zł

Obudowa:

Cooler Master Dominator 690 /bez zasilacza/

299 zł

Zasilacz:

A-Data 650W 80plus ATX 650BZ

290 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołóż te ~ 60 zł do I5 2600K albo kup tańszego I5 2500K - różnice wydajnościowe są nie wielkie a I5 2500K kosztuje 260 zł mniej .

Dysk to najlepiej Samsung F3 , choć teraz to wszystko jedno - Seagate kupił dział dysków Samsunga .

Kupując I5 2500 K możesz brać HD6950 albo GTX570 .

Z HD6950 zrobisz HD6970 jak masz szczęście .

Vertex3D HD6950 1GB jest nawet tańszy niż GTX560 .

Z tym zasilaczem od A-Daty na razie bym się wstrzymał i kupił co innego - nie wiadomo jak z jego sprawnością i jakością .

Za 265 zł jest Fortron EGN 650W albo 5 zł droższy niż A-Data Corsair TX 650W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja tez wlasnie sprawiam sobie plyte, ram i procek i najbatrdziej przypadla mi plyta do gustu ASUSA P8P67 DELUXE R3.0 a meczylem sie pare dni czytajac forum i przegladajc testy i okazala sie rozsadnym pomyslem z tego co czytalem bardzo dobrze sie podkreca a co najwazniejsze nie ma problemu z gwarancja jeszcze myslalem nad plyta ASUS SABERTOOTH P67 R3.0 Intel P67 LGA 1155 ale okazala sie slaba przy OC.

Co do procesora bez 2 zdan i5 2500K najlepszy wybor a dlaczego? dlatego ze jest o niecale 10% wolniejszy od i7 2600K a okolo 300 zl droga nie chodzi tej roznicy sie nie odczuje zbytnio a te 300 mozna przeznaczyc na lepszy zasilacz :P.

Jeszcze zostala kwestia ram za duzo tego na rynku ale mysle ze Kingstony 2x4g

Grafike jaka posiadam to Gigabyte GTX 285 i w najblizszym czasie bede tez zmienial na Asusa GeForce GTX 580 1536MB DDR5/384bit DVI/HDMI/DP PCI-E (782/4008) (wentylator DirectCU II).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi