Skocz do zawartości
Hedorah

Komp do ok 2100-2200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuję waszej opinii, budżet to około 2200, dobry wybór?

http://pokazywarka.pl/0bnfrp/
Od razu mówię:

+procek będzie kręcony, by nie ograniczyć karty

+grafika nie bedzie kręcona

+Płyta ma obsługiwać buldozery, nie interesi mnie usb 3 i sata III

Co o nim sądzicie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień sobie chłodzenie na Zalman CNPS10X PERFORMA w Morele.net , bedzie troche wydajniej i minimalnie taniej ;) Dobra pasta jest w zestawie.

Zasilacz możesz zmienić na Zasilacz XFX Core 550W 135mm 80+ ( P1-550S-XXB9 ) w Morele.net , troszke drozej a jednostka jednak sporo lepsza ;)

Reszta jak najbardziej ok.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie możesz trochę dołożyć do Sapphire Radeona HD6950 1GB. Również ma on dobre chłodzenie, ale jest trochę wydajniejszy od GTX 560 Ti, poza tym można go zmodować na HD6970 jeśli trafi się na dobry egzemplarz. Rev. 2 tych kart chyba jeszcze nie zapanowała nad całym rynkiem...

Co do pasty - Arctic Silver V jest już średnio opłacalny, lepiej wziąć Zalmana STG-2, który jest razem ze wspomnianą Performą.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman CNPS10X Performa nie ma w zestawie pasty ZM-STG2, tylko zwykły silikon. Jak brakuje kasy na Zalmana, to może zostać SilentiumPC, jest trochę słabszy, ale też da radę. Jeśli chodzi o zasilacz, popieram Maciem'a, lepiej dopłacić do XFX, ten OCZ to dość stara, tylko odświeżona konstrukcja.

Co do karty, to proponuję Zotaca GTX 560 Ti OC. Karta podkręcona z 823MHz do 850MHz, z ponoć porządnym chłodzeniem, w dodatku tańsza od MSI. Referencyjny GTX 560 Ti jest na równi z HD6950 1 GB, więc jeśli nie zamierzasz nic kombinować, a chcesz po prostu włożyć kartę do komputera, to możesz śmiało brać tego Zotaca.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko we flexie byla STG2 ?

Wogole to nie rozumiem ceny flex'a , swego czasu byla troche nizsza od performy albo podobna a teraz jest kilkadziesiat zloty drozsza a nie posiada wentylatora.

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko we flexie byla STG2 ?

Dokładnie tak. Mam Performę w platformie testowej, więc niestety wiem, jakie jest wyposażenie tego chłodzenia...

Wogole to nie rozumiem ceny flex'a , swego czasu byla troche nizsza od performy albo podobna a teraz jest kilkadziesiat zloty drozsza a nie posiada wentylatora.

Tak, przez pewien czas Flex był jednym z hitów sprzedażowych, a teraz faktycznie cena jest nieciekawa... Chyba jednak Performa zastąpiła Flexa, zresztą i tak coraz trudniej ją dostać, może szykują się do wprowadzenia następcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś pewien, że to tylko silikon, a nie STG2 w woreczku? Według strony producenta Performa posiada w zestawie ZM-STG2M. M na końcu mogłoby oznaczać, mniejszą ilość pasty - 1g. Chociaż równie dobrze może to być nazwa, która ma na celu zmylenie potencjalnego klienta.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż zerknąłem do recenzji tego chłodzenia i znalazłem coś takiego - LINK.

Z tego co widzę i pamiętam opakowanie jest przezroczyste, na zdjęciu widać nazwę - ZM-STG2M. Pasta jest jednak koloru białego tak, jak silikon, a ZM-STG2 jest ciemno-srebrna.

A tu inne zdjęcie - LINK.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Corso

Wiem, prywatnie mam Zalmana CNPS10X Extreme, który miał tę pastę w zestawie. Jednak jak piszę Performa ma pastę w tym małym, prześwitującym opakowaniu i widać, że to silikon :wink: . OK, nie śmiećmy w temacie i zakończmy to OT :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi