Skocz do zawartości
b4rt3k

Jaki SSD ~60gb do ok.450zl

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Mnie tez 'garnela' mania ssd chyba i postanowilem sobie kupic ;)

Mam plyte z sata2 (asrock m3a785gxh), ktora predzej czy pozniej wymienie, aczkolwiek wazne dla mnie by bylo zeby wybrany dysk byl dobry tez do sata2.

Rozwazalem ocz vertex2, crucial c300, crucial m4 (znalazlem w watku na tym forum ze byl polecany).

Pobor energii nie jest dla mnie wazny. Ma byc na system + programy + ew. 1 gra. System win 7 x64 prof.

Zastanawialem sie tez przez chwile nad wiekszym vertex2 120gb za 614zl ale ne wiem czy jest sens, to wszystko tanieje...

Jutro chcialbym zamowic wiec czekam na Wasze odpowiedzi :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam plyte z sata2 (asrock m3a785gxh), ktora predzej czy pozniej wymienie, aczkolwiek wazne dla mnie by bylo zeby wybrany dysk byl dobry tez do sata2.

Rozwazalem ocz vertex2, crucial c300, crucial m4 (znalazlem w watku na tym forum ze byl polecany).

m4 lub Samsung 470.

Trzymaj się z dala od Vertexa 2.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nikt nie zaproponuje czegos lepszego to zamawiam m4 :)

zamontuje go w obudowie coolmaster elite 335 czy musze dokupowac jakies zatoki na 3.5'?

jaki sklep proponujecie (wazne zeby bez problemu realizowali gwar.)? niektore sklepy daja 2 a inne 3 lata

Edytowane przez b4rt3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crucial m4 64GB (CT064M4SSD2) - Ceneo.pl

Robiłem zakupy w comp4you i nigdy nie miałem problemów. Mogę ich polecić.

Zatok nie potrzebujesz, zamontujesz go gdziekolwiek lub zawiesisz na kablach. Pełna dowolność. Jemu jest wszystko jedno ;)

EDIT

No i polecam nasz wątek na forum http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy-dvd-pendrive-f55/Wszystko-SSD-FAQ-1-t270332.html

Edytowane przez rafa
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za pomoc @rafa :)

do tego ssd co zamawiam brakuje mi kabla sata (przesylajacego dane) i zasilajacego gdyz mam juz 2xhdd a pozostaly krotkie i nie da rady bedzie podlaczyc kolejnego dysku

ktore zamowic zeby pasowalo?

http://www.comp4you.eu/Nav.Action.Products.aspx?data=kabel+sata&types=47735&indescr=0&

nie znam za bardzo nazw domyslam sie ze ten do zasilania: 1x męska MOLEX 4-pin, 1x męska SATA 15-pin (ten molez u mnie na kablu zasilacza jest oznaczony jako hdd/dvd)

z tych wszystkich chyba tylko to bedzie pasowalo:

http://www.comp4you.eu/okablowanie/gembird-kabel-do-dysk%C3%B3w-serial-ata-data-zasilanie/p-c0409138 (oddzielnego sata-sata nie ma)

dobrze kupilem?

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem juz tego m4, dziala b dobrze windows z 57s teraz uruchamia sie w 42 (win7 roczny, przeladowany programami xD), do tego po przelaczeniu ide->ahci bios startuje sporo dluzej...

najpierw mialem IDE, dopiero potem sie spostrzeglem i zmienilem na AHCI, wymagalo to zmienienia paru wartosci w regedicie... ale dziala teraz troche szybciej

jestem bardzo zadowolony, pdfy otwieraja sie natychmiastowo, eclipse tez szybciej i chodzi bardzo żwawo, duzo lepiej niz wczesniej

nie chcialem zbytnio katowac(chodzi o zapis a w crystaldisk nie mozna robic tylko odczytu) dysku benchmarkami wiec zrobilem tylko 2 w crystaldisk:

random read - 4kb/4000mb/x5: 21.3

random write - 4kb/4000mb/x5: 58.88

seq read - 4000mb/x5: 255

seq write - 4000mb/x5: 104

bedzie szybciej jak zmienie za jakis czas plyte glowna (sata3;)

narazie na dalsze testy nie mam zbytnio czasu, jednak moge powiedziec ze jest ciszej, nic nie chrobocze jak sie cos 'robi' w systemie, wczesniej jako systemowy byl f3 eg

Edytowane przez b4rt3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na tego Kingstona :

Kingston 2.5" SSD Now V+100 96GB Serial ATAII FV (1669182929) - Aukcje internetowe Allegro

?

Dosc tanio jak na 96GB i jest to seria V+ a nie V100 ktora testowali na pp. Czy jest jakas widoczna roznica miedzy tymi dyskami ?

Bo jesli nie, to mamy za 460zł 96GB dysk SSD. Jak by patrzec na pojemnosc, a nie na wydajnosc, to czy warto sie nim zainteresowac ?

PS. Z tego co czytam recenzji, to ma on dosc male zapotrzebowanie na energie. A to dla mnie bardzo wazne, poniewaz chce go zastosowac w laptopie. Dlatego tak mi zalezy na wiekszej pojemnosci a mniej na szybkosci dzialania.

Edytowane przez Symbian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyski o dobrej wydajności i sporej pojemności. Jak ktoś nie musi mieć koniecznie najszybszego na rynku ale zależy mu na pojemności wybór na pewno dobry.

ja bym brał Kingston SSD 64GB V100

To bardzo kiepsko byś wybrał :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi