aragon90 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2011 Witam, jestem na etapie poszukiwania monitora. Niestety lubię obraz dobrej jakości, więc moje poszukiwania zawęziły się do matryc IPS. Potrzebuję też tunera TV. Po rozpoznaniu rynku okazało się jednak, że za te same pieniądze (monitor+tuner=~1600zł) mogę mieć telewizor LED 32'. Monitor/TV ma być podłączony do laptopa przez HDMI. Większość czasu spędzonego przy nim to będzie przeglądanie stron internetowych i praca w AutoCadzie, reszta to standardowo gry, filmy i telewizja. Czy telewizor oglądany z odległości mniejszej niż 1 metr nie będzie zbytnio męczył wzroku i czy piksele przy takiej samej rozdzielczości nie będą w przypadku telewizora na tyle duże, aby np utrudniać czytanie tekstu? Za monitorem (interesuje mnie dell u2410) przemawia matryca IPS i rozdzielczość 1200 linii w pionie. Telewizor to brak dodatkowych kabli i urządzeń w postaci tunera TV, podświetlenie led i rozmiar ekranu. Pytanie więc brzmi, czy telewizor jako monitor stanowi jakikolwiek dyskomfort w codziennej pracy z komputerem, a jeśli tak to czy warto się z tym męczyć dla 20% czasu spędzanego z nim w celach przy których ujawnia swoje zalety (filmy, tv, gry)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2011 Imo trochę za dużo chcesz na nim pracować. Do rozrywki to się spisują fajnie, ale do pracy z tekstem wyjdzie duży piksel i inne problemy. Do tego, trzeba szukać TV z dobrą regulacją jasności, a o to nie jest wcale tak łatwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pionq Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2011 Imo trochę za dużo chcesz na nim pracować. Do rozrywki to się spisują fajnie, ale do pracy z tekstem wyjdzie duży piksel i inne problemy. Do tego, trzeba szukać TV z dobrą regulacją jasności, a o to nie jest wcale tak łatwo. No i tutaj dużo osób ma odmienne zdanie i chwali sobie pracę na co dzień z tv 32". Jednym z polecanych modeli do pracy i rozrywki jest LG 32ld450 lub 32ld465. Dużo opinie na ten temat znajdziesz na google. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malot Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 nie przerażaj się tym, że więcej kabli, albo dodatkowe urządzenia w postaci tuneru tv. Monitory z tunerami mają teraz wbudowane tunery, racja zdania są podzielone, musisz przemyśleć sprawę, ja bym przystawał przy zakupie monitora z tunerem coś 22- 24 calowego, z matrycą IPS na pewno coś znajdziesz odpowiedniego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logistyk Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zdecydowanie to dobry pomysł. Sam zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Poczyniłem już pewne kroki tzn jestem na etapie wyboru monitora z tunerem. Moja propozycja to LG M2780D-PZ. Nie znalazłem lepszego sprzętu. Co o tym myślisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Przestaniesz robić kryptoreklamę? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aragon90 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Dzięki dla pionq za namiar na 32ld465. Obecnie jestem najbliżej tego rozwiązania, szukam tylko sprzedawcy, który byłby w stanie potwierdzić obecność matrycy s-ips w posiadanym przez niego egzemplarzu. Byłem już raz blisko zakupu, spóźniłem się jednak o 10 minut... Malot, niestety zestaw monitor+tuner wiąże się z matrycą TN. Byłem w pewnym dużym sklepie rtv porównać jakość oferowanego obrazu, jeden z większych i droższych modeli z tunerem od samsunga P2770HD zdecydowanie mnie nie zachwycił, być może miał jednak pecha dlatego, że stał obok fajnego Eizo :) Ciekawe jest dla mnie to czemu w telewizorach (nawet tych najtańszych jak wspomniany LG) często spotyka się matryce dobrej jakośći, w rozmiarach 32' i więcej, a producent nie zamierza się tym chwalić, informacje o ich rodzaju kodując jedynie w numerze seryjnym modelu. Te same matryce natomiast w monitorach windują znacznie ich ceny, a ich rodzaj jest podstawowym parametrem przy wyborze monitora... logistyk, myślę że jeszcze paru takich jak ty i przestane brać pod uwagę markę lg przy wyborze wszelkiego sprzętu w przyszłości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aragon90 Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2011 32ld465 jest już u mnie. Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Jestem w 100% zadowolony i polecam takie rozwiązanie wahającym się :) Nie od razu tak jednak było. Pierwsze podłączenie tv i filmhd - opad szczęki. Świetne kolory (matryca ips lub va, bo nie jestem pewien co siedzi w moim sprzęcie świetnie się spisuje). Zmartwiły mnie jednak bardzo niewyraźne czcionki, próbowałem doprowadzić je do odpowiedniego stanu za pomocą bogatego zestawu opcji konfiguracyjnych - bez skutku. Przedstawię moją drogę do szczęśliwego końca, mam nadzieję, że informacje okażą się komuś przydatne. 1. Po podłączeniu komputera do tv nie należy nic zmieniać w suwakach ostrości, kontrastu, tylko od razu przestawić tv na tryb pc (input -> niebieski przycisk -> wciskajac strzałki lewo/prawo wybrąć PC) 2. Obraz poprawi się, ale ulegnie zmniejszeniu (czarne pasy dookoła), a wybór proporcji ekranu (tam gdzie mamy opcję skalowania 1:1 na którą tutaj liczyłem...) stanie się nieaktywny - to koniec konfiguracji w menu telewizora. 3. Skalowanie na cały ekran należy ustawić w oprogramowaniu karty graficznej. Miałem z tym początkowo problem, bo nie mogłem znaleźć tej opcji w mojej wersji CCC. Po kilku instalacjach/deinstalacjach sterowników i Catalystów potrzebny suwak znalazłem w wersji 11.6 (moje płaskie panele cyfrowe -> opcje skalowania -> suwak maksymalnie w prawo na 0% i zaznaczenie widocznej poniżej opcji) Po tej operacji obraz rozciągnął się na cały ekran, a czcionki stały się wyraźne tak jak powinny być :) Jeszcze raz polecam, jak dla mnie w cenie 1180 (tyle zapłaciłem za mój egzemplarz) nie ma lepszej opcji. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slowikps Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 A taki tv da rade?: Samsung UE37D5500 - oczywiście jako monitor drugi. Tak 35% praca z tekstem - reszta to multimedia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Theus Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Ja też szukam jakiegoś około 32" monitora/telewizora który byłby podłączony do pc(internet, gry), czasami ps3 i oczywiście tuner tv. Co możecie poradzić? Może jest coś nowszego od 32ld465 a równie dobrze nadającego się do tych celów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Ja też szukam jakiegoś około 32" monitora/telewizora który byłby podłączony do pc(internet, gry), czasami ps3 i oczywiście tuner tv. Co możecie poradzić? Może jest coś nowszego od 32ld465 a równie dobrze nadającego się do tych celów? Polecam Samsunga C550 ze wzgledu na niski input lag i wsparcie dla dedykowanego trybu hdmi PC jak i bardzo przyzwoity obraz. IMHO matryca w LG 465 daje obraz porownywalny do TN. Powazna wada samsunga jest jego powolna reakcja na zmiane programu i do granic mozliwosci fabrycznie zepsute menu - dlatego jako monitor polecam, ale jako telewizor sie nie sprawdza. Polecanym na zachodnich forach telewizorem jest sony bravia seria EX4, obecnie pozostaje w sprzedazy jedynie bx420. Mam EX401 37" i uzywam jako monitor, ale brak dedykowanego trybu hdmi pc generuje pewne problemy ze skalowaniem obrazu, przez co najlepiej podlaczyc go przez d-sub. Obraz nie jest tak dobry jak na Samsungu. Seria Samsunga C650 ma wyzsze input lagi, a wsparcie 100 hz tak naprawde nie ma znaczenia przy zastosowaniu sprzetu jako monitor. Edytowane 21 Października 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) A taki tv da rade?: Samsung UE37D5500 - oczywiście jako monitor drugi. Tak 35% praca z tekstem - reszta to multimedia Nie wiem jaka jest roznica pomiedzy D5500 a C550, jesli to jest podobny produkt do C550 to da rade jako pierwszy monitor. Czcionki sa ostre nawet z bliska i pracuje sie na nim bardzo wygodnie nawet z tekstem lub arkuszem kalkulacyjnym. Po jakims czasie nie bedziesz sie chcial przesiadac na mniejszy monitor. Jakis czas temu skonczyli produkcje sony bravia ex4 i sprzedawali te telewizory w niskich cenach, jesli znajdziesz taki egzemplarz to rowniez moge warunkowo polecic. Ma tryb PC tylko przez wejscie d-sub ale ma niezla matryce, niski input lag i rowniez jako telewizor sprawdza sie idealnie jesli podlaczysz dobry sygnal, bedziesz zadowolony. Ta seria telewizorow ma to do siebie, ze potrafi zniszczyc kazdy obraz ze zrodla nie najlepszej jakosci wiec nie sprawdza sie na analogowej kablowce az tak dobrze jak przystalo cene. Edytowane 21 Października 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slowikps Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2011 Zdecydowałem się na - UE32D5500. Aktualnie jest podłączony kablem HDMI. Trochę czasu spędziłem na konfiguracji i jakość jest przyzwoita ale przy monitorze wygląda dalej słabo. Macie może jakieś rady jak to poprawić? Czuje jednak spory niedosyt ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unknown Solider Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2011 (edytowane) Zdecydowałem się na - UE32D5500. Aktualnie jest podłączony kablem HDMI. Trochę czasu spędziłem na konfiguracji i jakość jest przyzwoita ale przy monitorze wygląda dalej słabo. Macie może jakieś rady jak to poprawić? Czuje jednak spory niedosyt ;/ Czy ten model ma dedykowany tryb hdmi/dvi lub hdmi PC? Jesli ma to podlaczasz komputer do telewizora kablem hdmi wlasnie w tym trybie. Zazwyczaj w instukcji jest napisane, ktore wejscie hdmi sluzy do podlaczenia pc. Jesli telewizor nie ma dedykowanego trybu hdmi/dvi to MUSISZ podlaczyc kablem d-sub... Wtedy i tylko wtedy telewizor nie bedzie wymagal konfiguracji a obraz bedzie prawidlowo wyswietlany bez oversizingu. Ten problem dotyczy wielu telewizorow. Jesli brak trybu hdmi pc to jedyny sposob na wyswietlanie prawidlowego i ostrego obrazu to wlasnie kabel d-sub. Jeslki po podlaczeniu kablem hdmi obraz wymaga przeskalowania to nalezy wywalic kabel hdmi a podlaczyc przez d-sub. Wiem z doswiadczenia, ze jakie kolwiek proby konfiguracji w postaci ustawiania ostrosci tv jak i konfiguracja z poziomu sterownikow to tylko pudrowanie syfa - przeskalowany obraz nigdy nie bedzie taki jak byc powinien. To powinno pomoc. Edytowane 31 Października 2011 przez Unknown Solider Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...